Friday, 26 December 2014

Weaning

My baby already turns 6 months. Thus,she already starts her weaning journey. First solid that I gave her was apple fuji puree. Soo sweet and she loves it so much. At first, I put 2 table spoon per serving, and just one serving per day. This portion continue for a week. After a week, the portions add to 5 table spoon per serving and two serving per day.

I gave apple puree (home made solid food ok, made it by myself), for 4 days. Means that, my baby ate the saMe food for 4 days. I folllowed "4 days rules". You can googled about it. It all to see the allergic reactions on each food that your baby had taken and normally the allergic will show up in these 4 days.

Then after finish apple puree, I made carrot puree, then pear, avocado, sweet potato and barley. It seems that my baby dont like pear , avocado and barley at all. She loves apple and sweet potato more than anything but still can get in with the carrot.

Sweet potato Puree. I put in the ice's container and freeze it

Apple puree 


A place where I put my baby's spoon. Bought This at Daiso

Ini bekas makanan & minum Leena. Bekas makanan and sudu tu aku beli kat AeonBig, RM 5 jer. And bekas minum tu dari jenama tomee tipee. At first I used one spoon only, but Leena wants to hold the spoon by herself and I have to get another one for me




9 comments:

  1. menariknya cara simpan mkn tu..freeze kan dlm bekas ice..ni adult tgk pn bekenan nk makn..hehehe

    ReplyDelete
  2. Freeze kan dalam ice container tu supaya senang nak ambik satu2. tak ade la membazir, just ambik utk panaskan portion yg nak guna je

    ReplyDelete
  3. Intan..oh inta lventder..no wonder lah sis JM lama x dengar khabar rupanya dh ada new blog..then blog yg lama tu x boleh baca langsung ke atau mcm mana

    Alhamdulillah mom to be dh sekarang..rupanya Leena pun dah cecah usia 6 bln ye..kalau x salah sis JM..waktu baca last entri di blog yg satu lagi tu tgh pregnant kan waktu travel ke Armsterdam...

    ok2..akan masuk ke dalam my bloglist :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM. Blog yang lama tu dah tak update langsung .saya bukak boleh je tapi ade reader cakap dieorang lanfsung tak boleh nak access ke situ, tak tau la knape.. last entry menang tengah preggy masa pergi europe awal tahun ni, skrang vaby dah 6 bulan &die pun dah ikut kami pergi travel ke melbourne

      Delete
  4. Assalamualaikum.. enjoy kan buat puri anak? hehe now, my husband siap berebut lagi nak buat puri anak. hahahhaa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheila ; wassalam.. memang sangat sangat enjoy.. tak sabar nak buat biskut utk anak pulak.. hehe ( mummy memang over)

      Delete
  5. Datang intai entri terdahulu Intan. Klu buat puree ni Intan ada guna blender khas ke blender biasa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah, tq sebab baca entry kite yang lama-lama.. hehe.. Btw, I gunababy food processor jenama Beaba (Beaba Babycook), khas untuk buat makanan baby jer

      Delete
  6. Heheh saja intai2 entri lama sebelum kita kenal. Itu yg tanya tu sebab saya pernah tengok ada blender/food processor khas utk prepare baby's food :)

    ReplyDelete