Saturday, 31 January 2015

Segmen Berkenalan by: Dr. Shikin

Sincerely, aku suka baca blog Dr. SHIKIN, "Life Is Beautiful, Dont Waste It".. Sebabnya, Dr. Shikin selalu bagi info tentang dunia perubatan. Aku tak dapat nak jadi doktor sebab aku dulu takut nak bedah katak,so aku tak ambik subjek biologi masa SPM dulu.. Tu baru katak, bila jadi medical student, kena tidur ngan mayat, bedah-bedah mayat.. Aduuuss, lagi lah tak boleh blah.. 

Masa aku kat dalam wad bersalin dulu, aku tengok gynea jahit aku hidup-hidup.. Tu baru jahit sikit, belum lagi kena belah jantung, ambik paru-paru bagai.. Then , masa tu terlintas kat dalam hati aku

   "nasib baik Allah tak jadikan aku seorang doktor".

Allah swt kan Maha Mengetahui kekuatan dan kelemahan setiap hamabNya..So, jawapannya, aku hanya mampu baca-baca blog and internet je untuk tahu detail pasal dunia perubatan. Nasib baik Dr.Shikin selalu cerita kat blog dia. Tq Doc. 

Aku suka baca blog Doc. Jadinya, jom kita ramai-ramai join Segmen Berkenalan by Dr.Shikin




Saya recommend  ini (tag): Effa Aziz

31 comments:

  1. SELAMAT BERSEGMEN...BAGUS ADA KENALAN DR PERUBATN NI..BNYK MMBNTU PNGTAHUAN TNTG PERUBBTN N KESIHTN...

    ReplyDelete
  2. best kan blog? dapat kawan pelbagai bidang dpt kenal. hhe

    ReplyDelete
  3. dorsette,
    Thanx sudi join segmen saya.
    All the best :)
    Done follow u.
    Sorry baru follow sebab selalu pakai phone so leceh nak follow2 ni.

    ReplyDelete
  4. Really appreciate sebab dorsette suka baca blog perubatan saya.
    For your surprise...saya dulu masa blaja pun takut nak bedah katak.
    saya x pegang pun katak tu.
    saya soh kawan tipu saya yang bedah...opppsss, pecah rahsia.
    nak muntah lah tengok katak tu..
    uwekkk...

    ReplyDelete
  5. ada ke medical mana2 u yang soh tido kat bilik mayat?
    manede lah..saje nak takutkan ler tu.
    Saya masa kat dissection hal (tempat mayat2..) ok je ..
    dengan 1 syarat..
    saya x boleh tengok bahagian muka memang otomatik saya nak pitam..
    2x jadi..
    2nd time masa kat forensic.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh. Tak de erk tidur ngn mayat.. tapi ade juge kkene gi tpt mayat, tu saya lemah, mcm nak pitam gak kot. Huhu

      Delete
  6. singgah sini.gudluck. ^^,
    http://www.kisahamy.com/2015/02/segmen-berkenalan-by-dr-shikin.html

    Jemput join GA sy jg ye ^^,
    http://www.kisahamy.com/2015/01/12-days-of-kisahamydotcom-giveaway_30.html

    ReplyDelete
  7. saya tak pernah pun belah katak...haha..
    seingat saya masa kelas Bio tu,kitaorang skip experimen belah katak...haha...
    dan actually,biology bukan wajib ada utk masuk medical school,ramai yg terkeliru...kalau ada,bagus la...tapi tak wajib...yg wajib ada dan wajib score ialah chemistry :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye ker tak yah ambik bio.. baru tahu ni.. huhu..

      Delete
    2. Chemisttry saya ambik tapi tak score A.. add math saya score A. Tapi mungkin saya lebih cenderung ke bidang seni - architecture

      Delete
  8. Memang macam2 ilmu perubatan yg kita leh dapat bila baca blog Dr. Shikin. All the best, DP :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan farrah.. banyak ilmu kan belajar.. btw, tq farrah

      Delete
    2. Maaf kalau saya lebih membebel di blog.

      Delete
  9. selamat bersegmen inta...x pe kalau x dapat jadi Dr perubatan kerana x lama lagi dapat juga gelaran Dr tu Dr Falsafar..Dr juga tu :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jm.. hehe.. tq tq.. InshaAllah nanti dapat la DR tu gak. hehe

      Delete
  10. Selamat bersegmen... All the best..!!!!

    ReplyDelete