Thursday, 12 February 2015

Breastfeeding :: My Latest EBM Stock - Feb 15

Dah baca entry aku pasal EBM (express breast milk) stock yang last month punya?
Kalau belum, boleh baca kat sini..
 
Ini pula ebm stock aku untuk bulan Februari 2015 ni. Kalau last month 1 drawer je penuh, Fberuari ni 2 drawer penuh. Lagi 2 drawer kosong, aku letakkan makanan frozen kat dalam tu macam nugget atau chicken wing, atau karipap segera. Aku kira stok ni 10 Februari lepas. Jadinya, setakat 10 Februari, ada 48 plastic bag yang berisi ebm. Setiap satu beg ada 4 oz. So, total 192 oz. Ada pertambahan sebanyak 22 oz dari stok bulan Januari lalu.
 
Alhamdulillah, ini rezeki untuk FL bulan ini. Produktiviti susu aku tak selalunya bombastic, ada banyak hari susu aku jatuh merundum macam durian yang dah masak jatuh ke tanah. Puncanya, ada banyak sebab. Tapi Alhamdulillah, dengan pengambilan milk booster dan power pumping, produktiviti susu aku kembali kepada kuantiti asal.
 

May Allah swt ease my breastfeeding journey till she turns 2 years old. Perhaps, I could do it.. InshaAllah..

Rise and shine you all,tq for reading =)

20 comments:

  1. Assalamualaikum.. alhamdullilah. rezeki anak awak. bestnya tengok peti penuh ebm... sheila dapat fully adam sampai 7 bulan pastu campur dah. huwaaaa sedih betul sebab ABC datang.. tapi skrg still cuba simpan stock.. doakan kita ya. hehehee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheila , abc saya dtg masa lepas habis pantang. Lagi awal..takpe saya doskan awk dpt simpan stok ebm lagi ye

      Delete
  2. wowwww... sebulan pun stock dah ready... untung lah anak tu... takyah susah2 menunggu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. memang tak nenunggu pun najib.. hahaha

      Delete
  3. wah banyakkk nyaa mesti baby sihat walafiat minum susu ibu yang banyak macam ni

    ReplyDelete
  4. Banyak tu! kakak rasa dah cukup stock utk sebulan
    Alhamdulillah rezeki FL dan kakak rasa kalau terus maintain tak ada masalah utk sampai usia FL 2 tahun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah kak zakie.. harap sgt dpt 2 tahun.. ni pun nak dpt byk ni pun sesak dada gak.. nak naintain susu banyak hari2 tak dapat.. huhu. Tapi Alhamdulillah masih cukup untuk buat stok susu

      Delete
  5. Wahhhh...banyak tu. Seronok tengok hasol perahan macam ni kan. Rindu moment nak mengumpul stok EBM macam ni lah sis. Tahniah. Smoga dapat capai target BF until 2YO ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq kak fiza... kalau akak rindu, nanti akak boleh kumpul semula bila ada anak nanti.. hehe

      Delete
  6. mak sy kata sy berhenti nyusu awal jugak. adik pun takde, tak dpt tgk pengalaman org mengandung live. hehe kagum la ngan mak2 fully BF ni. :) kuat semangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kuat semangat kerana anak hanis..

      Delete
  7. Alhamdulillah, cukup stok utk si cantik comel FL :)
    Moga Allah mudahkan laluan DP, dapat BF FL hingga 2 tahun.

    ReplyDelete
  8. alhmdulillah...dapat banyak jugak tu kannnn...heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna. Alhamdulillah, rezeki untuk anak

      Delete
  9. nampaknya ada tips utk tambah kuantiti susu...baru nk tanya caranya ...rupanya "pengambilan milk booster dan power pumping: :-)

    ReplyDelete
  10. Tips untuk jm juga ni.. hehe.. kumpul ilmj dari sekarang, nanti InshaAllah berguna di hari kelak.. =))

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum...Hi dear...klu tengah cari dress/jubah/top/skirt yg affordable price tp sgt cun untuk dipakai ke usrah, kelas, kenduri kawin, office attire atau jalan2...ape kata try tengok kat fb/ig/web/blog kami...search je padiekaraccolta...dress/top bf friendly pun ada...sesuai utk ibu-ibu atau bakal ibu ;)

    ReplyDelete
  12. Assalam awk..share la apa milk booster tu?

    ReplyDelete