Tuesday, 24 February 2015

My Lunch Box

Kalau ke school (universiti), aku biasa buat kerja (my thesis) kat library. Library UPM to be exact. But actually, not really a library. I do my work at graduate wings. Satu bangunan khas untuk student post graduate. Beza dengan library biasa, tempat ni hanya khas untuk student post graduate and kami boleh bawak masuk beg berbiji-biji and siap boleh tidur atas sofa bila mengantuk. Kalau nak buat kerja atas sofa pun boleh, but I have no picture right now. Nantilah aku sharekan. 

Memang best and comfy sangat. Tapi satu benda je yang lacking.. tak ada kafe atau restoren berdekatan. So, kalau nak makan, terpaksa drive keluar cari tempat makan. And nak dapatkan parking semula 1 hal pulak. So, mostly student akan bawak bekal. Same like I did. 

Thus, here is my lunch box. Senang urusan aku, tak perlu susah-susah cari kedai makan and parking, just stop from doing works for a couple of minutes, take a break then sambung kerja balik. Lagipun dapat jimat duit aku..


 At first, susah jugak nak cari lunch box yang berkenan di hati. After ages keep on searching, finally I found one that suit with my needs. Lunch box ni aku beli kat Aeon AU2, jenama Thermos, boleh tahan panas sampai 6 jam. 


Box ni ada 3 bekas makanan. Satu yang paling besar, 1 medium dan 1 lagi paling kecik. So muat la nak letak 1 bekas nasi, 1 bekas lauk dan 1 bekas sayur. Didatangkan jugak dengan sudu. Tapi aku tak guna sudu dia tu sebab besar sangat dan berat. Jadi, aku guna sudu biasa je (yang dalam bekas pink tu), dari jenama First choice, hanya RM7.00 sepasang (sudu& garfu). 


So, ini 1 contoh bekal makanan aku. Kalau aku tak sempat masak, aku hanya goreng ikan sekor and potong buah tomato as a sayur. Siap!

Sempat ke aku masak? Tak sempat kalau pagi-pagi nak prepard makanan. Dah lah nak uruskan EBM FL lagi, nak prepare makanan untuk FL lagi, so memang tak sempat nak buat makanan untuk aku. 

Jadinya, hari sebeljm tu, aku akan masak dinner lebih sikit, so nasi dan lauk cukup untuk aku bawak bekal ke school esokkan harinya. Bila nak keluar rumah, aku panaskan je dalam microwave, then masukkan dalam beg thermos ni. Siap!

Kalau tak sempat, aku akan buat makanan macam dalam gambar tu ataupun aku goreng frozen drummet  jer. Yang pasti, buah tomato memang tersedia ada dalam peti sejuk.. 

Ok, tu saja cerita pasal lunch box aku. 
TQ for reading =))



22 comments:

  1. bagus ni, walaupun simple, tapi better dari makan di gerai kan... harga berapa bekas tu mahal tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eny, saya beli thermos ni rm149, datang sekali ngn thermos bekas air

      Delete
  2. Bagus bawak bekal ni. Bley jimat. Tapi yg bercakap ni masih tak berbekal lagi gi office. ...hehehe...

    Cer join group Kelab Bekal/Bento Malaysia kat FB. Bley dapat idea jugak. Mana tau nak buat bekal utk anak bila dah skolah nanti ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fiza, saya tak ade fb.. huhu.. ce mana nak join tu.. takpelah, saya belajar dari pakcik google jer

      Delete
  3. SS kalu kena keje kat luar mmg akan bawak lunch box macam ni... Nak2 tmpt yg ssh nak cari halal food..

    ReplyDelete
  4. Bawa bekal ni jimat duit, jimat masa. Tak perlulah nak keluar cari food & rebut parking bagai. Tapi,dgn jadual hectic DP memang kena plan betul2 lah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul farrah, saya kena plan betul2.. so, kena buat meal plan utk seminggu. Kadang2 pun tak sempat jugak, so tak bawak lah bekal.. jadi, terpaksa drive kereta pergi cari nakanan

      Delete
  5. sy selalu jugak bawak bekal ke kelas. lagi2 kalau stay sampai ke petang, boleh lunch terus, jimat duit jugak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baguslah masa student lagi hanis dah praktikkan. Saya ni dah jadi student tua baru bak praktikkan.. hehe

      Delete
  6. Betul. Mudah n jimat duit.
    Saya pun kekadang tu bawak bekal nasi tengahari.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan jimat duit kan.. baguslah doc bawak juge bekal, nanti share la story ngn kami pasal bekas makanan doc

      Delete
  7. memang jimat kan bawak bekal ni...puas hati makan hehe

    ReplyDelete
  8. Eaaaaa... bestnya bekal makanan tu... jadi tak payah lah bawak bekal pakai tinpin tu.. orang cakap macam Bangla pulak kan... tapi suka lah tengok... gud idea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. ku tak pedulikan ape oeang cakap.. najib boleh pun boleh cube jugak

      Delete
  9. usung nasi lemak boleh ? eheheh harum semerbak bilik buat kerja..
    rajinnya jugak la tu nak prepare lunch box.. kalo CT rela berlapar lah kot..
    tak pun usung jajan aje ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. harum semerbak??? biasanya saya makan di pantry, so tak kisah la bau harum tu

      Delete
    2. saya kene rajin sebab tak nak perut lapar. heahaha

      Delete
  10. Replies
    1. scha, at least dapat jugak lah jimat kan duit hari-hari

      Delete
  11. WaHH best nie, nak try cari kat aeon taiping kot2 ada...FL pun ko bekal guna thermos nie jugak ke?

    ReplyDelete