Friday, 20 March 2015

Breastfeeding :: EBM Stock Macrh'15

Ini stock ebm aku last week. Ada 11 beg plastik, so maknanya ada 44 oz. TAPI, masa entry ni ditulis (hari ini), stock yang kat atas tu habis licin dah.. huhuhu..

Aku dah cuba untuk buat yang terbaik untuk anak aku tapi tak dapat. At least aku berjaya dapat Diploma Breastfeeding secara exclusif untuk tempoh 6 bulan pertama.

Kenapa stock ebm habis? Susu aku drop ke? BUKAN..  tapi sebab demand si anak tinggi sangat nak minum susu mak dia. FL minum susu setiap 1 jam, sekali minum habis 4 oz.. Jadinya setiap hari bila aku hantar ke umah babysitter, habis dia minum 24 oz. Aku pulak cuma dapat supply 12 oz jer setiap hari. So, lagi balance 12 oz aku terpaksa ambik dari stock ebm dalam freezer. Sebab tu lah tak boleh nak catch up stock sebab tak mampu nak balance antara demand and supply. Huhu..

Walaupun stock dah habis, tapi FL masih lagi fully breasfeed. Jadinya, waktu tengahari aku akan ke umah baby sitter untuk antar lagi 3 botol susu untuk dia minum belah petang. Minggu ni, aku berusaha untuk simpan semula stock ebm... 

Aduuusss... tough.. a sort of tough bf journey I ever felt so far....

Tq for reading!

12 comments:

  1. Seronoknye full bf lagi... kite 3 bulan dah campur sbb babysitter xnak pakai ebm T__T sedih....try ambik suplement kot2 bertambah susunye....

    ReplyDelete
  2. Moga dipermudah urusan DP utk terus bf si cilik :)

    ReplyDelete
  3. kena mkn n minum dgn banyak ni agar susu bdn xberkurangan...

    ReplyDelete
  4. saya tak berapa pandai nak komen cuma pujian untuk tuan blog sebab begitu gigih dan berusaha untuk bagi susu badan pada anak... kalau masih nak jugak dia menyusu badan mungkin sampai masa kita kena kembali kepada cara Nabi dulu... cari ibu susuan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. entri ni sesuai utk kaum ibu hehehe

      Delete
  5. saya tak berapa pandai nak komen cuma pujian untuk tuan blog sebab begitu gigih dan berusaha untuk bagi susu badan pada anak... kalau masih nak jugak dia menyusu badan mungkin sampai masa kita kena kembali kepada cara Nabi dulu... cari ibu susuan...

    ReplyDelete
  6. sebab tak ada anak lagi jadi tak berapa nak faham perang perasaan mami mami untuk breastfeed anak2.. hihi.. tapi anak buah CT rasanya macam anak akak la kot.. kuat minum susu.. memang mama dia akan singgah rumah nenek dua kali untuk hntr susu.. samalah.. yang dalam stock habis..

    tak pe.. FL membesar sihat dan kuat hihi..

    ReplyDelete
  7. kegigihan DP nk bf anak mmg harus dipuji...moga dipermudahkan la yerr...chaiyokkkk hihih

    ReplyDelete
  8. Good luck mommy. Pernah melaluinya juga. Kena kerja keras kumpul stok balik. Lebih² lagi posa dah hampir. Macam asaya kalau bulam puasa memang susu akan drop.

    ReplyDelete
  9. InsyaAllah murah lg rezeki anak sis!
    be positif..moga meriah lg susu utk si anak kecil itu.. :D

    ReplyDelete
  10. patutlah bam bam tul FL tu...minum susu ibu ni sistem imunisasi dan antibodi badan akan jadi kuat..cuma penat sikit lah kan Intan..x pe itu semua rezeki dari Allah..alhamdulillah

    ReplyDelete