Monday, 16 March 2015

PHD :: Tips to graduate on time

Ini aku nak bagi tips bagi sesiapa yang tengah buat PHD atau master untuk graduate on time (3 years for PHD). Biasanya aku dengar ramai orang grad 5 tahun, tapi yang grad 3 tahun pun ramai jugak. Memang susah dan payah tapi tak mustahil kot untuk grad on time. That is my widest dream to grad my phd on time. Just need a little struggling.. HUh! memang tengah struggle giler ni.. Hope everything worth. 

So, ini dia tips yang aku dapat dari some postgrad workshop yang aku hadiri. Hopefully, ia berguna untuk aku dan juga orang lain. Apa yang penting - KONSISTEN !

 Tips to GOT (Graduate On Time)

1. Dont skip reading, but scan every pages of journal article and books

2. Be focus and disciplined in study

3. Keep track of meeting with supervisor, even a short discussion - Record the date, day, point of discussion and documents/writtings.

4. Focus on writing and draw the conceptual framework (mind mapping) first

5. Clearly understand a conceptual framework and the relationship between of independent variable (IV) and dependent variable (DV)

6. Organize your writing in your laptop (create a folder and sub-folder for easy access)

7. Read the literature critically and purposely - Not read it like reading a novel

# Doakan kejayaan aku, and u are my inspiration =))

10 comments:

  1. good luck... semoga cepat2 graduate yaaa :D

    ReplyDelete
  2. Salam. Hee semoga berjaya grad dengan cemerlang.

    ReplyDelete
  3. gud luck.. siyesli mmg tough klu nk further master atau phd kan.. sy berangan nk further master.. tp byk sgt rintangannya..

    ReplyDelete
  4. berkeluarga dan study PHD... pehhhh suatu perkara yg ramai tak boleh buat... salute kepada tuan blog... mudah2an berjaya kedua duanya... aminnn

    ReplyDelete
  5. gud luck Akak DP.. fighting..!! semoga semua urusan dipermudahkan =)

    ReplyDelete
  6. semoga dpermudahkan urusan ye DP :)

    ReplyDelete
  7. Sekali lagi saya mendarat di sini. Kagum dengan Intan yang gigih belajar :)

    ReplyDelete