Tuesday, 30 June 2015

1st Ramadhan = 18 June


Baru hari ni sempat nak bukak laptop... Dugaan awal Ramadhan... My princess kene  cirit-birit. Sehingga hari ini, it almost 2 weeks already.. kesian dia.. Bila makan jer, ciry-bery.. huhuu... Siap sekali dengan demam & muntah.. Dah bawak gi jumpa paed.. Lucky, paed said tak perlu warded sebab die tak dehydrated and aktif jer macam biasa,,, 
Tapi nanti nak kene jumpa paed semula. ANd yet, i have to take care of her 24/7..

But, ini nak cerita perihal 1 ramadhan lepas.. Selamat berpuasa guys...

****************************************************************
****************************************************************
http://langitilahi.com/wp-content/uploads/2015/06/wallpaper_ramadhan_kareem_v1_by_yeopmi-d42fulc.jpg

1 Ramadhan ikut calendar Islam.. So, Selamat Berpuasa to all my readers.. Thank you so much for following my updates... Hari ni jugak buat julung kalinya, aku menyambut Hari Kelahiranku pada tanggal 1 Ramadhan. Yes, I was borned on June 18th , 31 years ago..

Syukur Alhamdulillah, Allah swt masih lagi bagi aku ruang udara untuk aku menikmati kedatangan Ramadhan buat sekalian kalinya.. Syukur yang tak terhingga, kerna masih lagi bias menunaikan solat terawih (entah macam mana eja...bantai je)..
Aku ras seronok sangat tahun ni sebab dah 2 tahun aku tak sambut Ramadhan macam orang-orang lain. Sebabnya 2 tahun berturut-turut aku berpantang selepas bersalin. Tahun 2013 , aku pantang sebab miscarriage. Tahun 2014, pantang bersalin kan FL, sebulan la aku tak puasa (nangis bucu katil...sob..sob..).. Walhal, sebelum berkahwin, aku seorang yang celebrate Ramadhan kaw-kaw.. lebih kaw dari celebrate Syawal..And yet, tahun ni aku dapat celebrate Ramadhan semula. Tapi bezanya kali ni , celebrate sekali dengan anak..


Ramadhan- why need to celebrate? Well, ramai orang ingat kita hanya akan celebrate benda / keraian yang gembira jer macam Birthday , anniversary, new born, Hari Raya,graduation and banyak lagi event-event lain.. But, for me wajar untuk kita celebrate Ramadhan in such a correct way and a correct thinking. Ramai orang bila start Ramadhan, sibuk buat kuih raya sebab nak buat 'makan-makan' masa hari raya nanti. Ramai orang bila start Ramadhan, sibuk shopping itu ini (penuh sesak Jalan TAR tu) sebab nak prepare untuk pakai masa Hari Raya nanti. And ramai jugak orang, bila start Ramadhan dah duk sibuk tengok kain langsir kat kedai atau online shop nak tukar langsir kat umah. 
Actually that was incorrect way of celebrating Ramadhan. That's why, people don't look Ramadhan as a "celebration event'. Sepatutnya, bila tiba Ramadhan ni, kita lagi tekun nak buat ibadah lebih banyak dari hari-hari biasa. Macam banyak buat solat sunat. Macam Bersedekah masa bulan Ramadhan ni, banyak mengaji masa bulan mulia ni, dan banyak jugak pergi ke Majlis-majlis ilmu masa bulan puasa ni kalau sebelum ni langsung tak pergi pun kat majlis ilmu... That's the correct way of celebrating Ramadhan.. Ye lah, Ramadhan pun sekali setahun jer.. And pahala die pulak, berkali-kali ganda dari hari-hari lain.
And yet , I celebrate it together with my birthday. And I feel a double celebrations as well as a double happiness.. hehe.. Bukan aku kata tak boleh buat kuih-mueh, tak boleh beli langsir, tak boleh shopping baju raya semua bagai.. But, why don't, u buy all these before Ramadhan. So, during Ramadhan u can just soncentrate on your Ibadah... That's my 2 cents..

By the way, Happy Fasting to all of you...  =))

No comments:

Post a Comment