Thursday, 2 July 2015

Baby's Food :: Mac & Cheese

Princess I yang sorang tu, si FL suka sangat makan pasta.. Jadinya, mummy kena tukar la hari-hari menu pasta untuk dimasak. Kalau asyik makan benda yang sama jer, bosan jugak...
 

Ni dia Mac & Cheese Baby Punya, versi Dorsett Pink..


Bahan-bahan :
- Small macaroni
- Seulas bawang putih - dihiris atau ditumbuk
- Butter ( I used unsalted butter)
- Parmesan cheese
- Cheddar cheese
- A pinch of cinnamon powder


Jom Masak :

- Mula-mula, rebuskan macaroni dalam periuk sehingga lembut. Pastu asingkan

- Pastu, Ambik pan untuk masak

***********************************************

1. Panaskan butter dalam pan

2. Masa butter tengah berbuih kepanasan tu, masukan bawang putih

3. Then, masukkan Cheddar cheese (diparut) & cinnamon powder

4. Pastu, masukan macaroni yang dah lembut tadi. Biarkan sehingga cheese tadi melting

5. Tutup api, dan serve dengan parmesan cheese (diparut)..

Siap !

25 comments:

  1. mummy masa pregnant makan pasta je kot.. turun ke anak heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehehehe.. kalo gitu nanti CT pun nak kena makan pasta while preggy la..
      baru anak CT pun suka makan sama kan..

      Delete
  2. Hmmm... ini usah kata budak suka ni kakak ni mak budak pun suka tau.
    Rumah kakak semua suka pasta-pasta tau DP.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak zakie, memang pun mak budak ni suka.. hehehe

      Delete
  3. Ank2 saya pn sangat suka pasta... carbonara ngan alfredo paling gemar skali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke.. Alhamdulillah.. bagus la.. alfredo saya tak pernah try

      Delete
  4. anak akak yg tak baby pun suka pasta jugak ni DP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihihi betul tu, Kak Noor. Yang taraf mak baby pun suka gak :)

      Delete
    2. kak nooriah & Farrah - semua suka sebab rasa dia sedap sangat... hehe

      Delete
    3. sapa pun akan suka pasta Kak Noor.. lagi2 mami pandai masak..
      memang laaaa always terliur saja kan..

      Delete
  5. Aunty Farrah nak kecak FL nya mac & cheese boleh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh.. boleh aunty Farrah.. mummy tak marah pun.. hehe

      Delete
    2. Mintak semangkuk ye :) Aunty tak greedy. Mintak semangkuk je ;)

      Delete
    3. soh Kak DP buat khas untuk kite la.. boleh kecak semangkok =P

      Delete
  6. sedapnya pasta berlemak ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap hingga menjilat jari kak.. hehe

      Delete
    2. alamak nape Kak Paridah sebut berlemak ? hahaha.. xmo la
      nanti guilty nak makan.. walaupun sebenarnya tak pernah guilty telan apa saja..

      Delete
  7. dapnye FL mamam, nanti boleh try my lil ziyad, senang dan jimat masa...tq for sharing mummy FL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. u r most welcome nur.. hope ziyad suka jugak makan mac n cheese ni nanti

      Delete
  8. tq mommy...dah save..nnti boleh masak utk anak

    ReplyDelete
  9. hehehe amboi FL tekak omputih gitu hehehe..
    anak2 buah CT tak ramai yg minat cheese.. kalo buat carbonara pun
    diorang x makan sngt..

    ReplyDelete
  10. Yg dah besar terliur tengok pasta

    ReplyDelete
  11. Okay senang dan simple. Boleh try buat ni nanti 😊

    ReplyDelete