Monday, 26 October 2015

Melbourne :: Our Accommodation

Sorry... Jarang update... October seems not too nice for me . Sebabnya - 1) handphone rosak. Alhamdulillah, after 2 weeks my phone dah keluar dari ICU. 2) Jerebu - bila jerebu, habis segala mak nenek habuk masuk mulut & hidung, aku, FL & hubsy demam & selsema.. Bayangkan, kami pass baton gilir-gilir demam. Paling kesian, si FL sebab dia kecik lagi... Jadi senang nak dapat penyakit.. Owh Haze! please go away now! Pastu pulak, dengan kerja tesis yang berlambak giler... Supervisor asyik call mintak itu ini.. Ye lah - lagi setahun kot, of course la nak kene kejar deadline... huhu... May November be nice to me... Do hope so...

 
*****************************************************************
Ok, ni tempat penginapan kitaorang kat Melbourne masa bercuti ke sana last year. Aku lupa dah nama tempat ni tapi aku suka giler tempat ni sebab die cosy dan nyaman jer.. Rasa tenang jer duk sini.. Bangun pagi, nampak pokok epal kat tingkap... Kat Malaysia, mana dapat nak tengok pokok epal.. Dapat tengok pokok pisang jer la hari-hari..
 
Ni rumah banglo 4 bilik, ada 3 bilik air. ada kitchen, ada laundry, ada vacumme kalau nak sapu sampah.. So boleh main masak-masak and basuh baju... Everything siap tersedia kecuali plastic sampah kiteorang kene beli sendiri.. Harga sewa rumah ni roughly dalam RM 1000 semalam.. Memandangkan kitaorang stay 10 orang (dewasa), jadinya perkiraannya RM 100 seorang untuk semalam. Kalau stay kat tempat backpacker pun, rate die paling murah pun korang boleh dapat RM 100 untuk seorang semalam. Ce tengok website hostelworld.com  - my favourite place in looking accommodation.. Kiranya, ambik rumah ni sebijik untuk 10 orang , kira jimat , Ok la tu...
 

Rumah jiran kitaorang..

Ni neighbourhood tempat kami tinggal









Post-box

Laundry room
 
The kitchen

Dining area

Restroom

Dining area waktu siang - cerah jer..

Living room
 
In summary, aku sangat recommend tempat penginapan ni pada sesiapa yang nak travel in group atau travel dengan family... Senang dan jimat sebab rumah ni boleh accommodate ramai orang dalam satu-satu masa. Cuma, Aussie sangat strict dengan bilangan orang yang stay kat satu-satu hotel/rumah. So, make sure jangan menipu, just bagitau jer jumlah sebenar berapa orang nak stay kat situ... Kalau kat Malaysia, kite hentam jer, tak ada orang check.. hehe

6 comments:

  1. Kalau kat sana memang diorang check eh berapa orang eh? By the way lawa rumah ni!

    ReplyDelete
  2. Nampak cozy sangat rumah ni.

    ReplyDelete
  3. mmg bebaloi lah kalau stay 10 org....kawasan kediaman yg tenang...kalau boleh migrate ke sana mmg best lah

    ReplyDelete
  4. sgt bersih ye sana.
    teratur!
    nice neighbourhood :)

    ReplyDelete
  5. Bluehost is definitely one of the best hosting provider with plans for any hosting needs.

    ReplyDelete