Wednesday, 6 January 2016

Hotel Review :: Suria Hot Spring Bentong, Pahang

Owh! how i'm struggling with my thesis... I'm not  seating for the exam yet.. Uuuhh! The time is really kill me.. All I can do - pray & doa to Allah swt.. Syukur, Allah masih bagiku ketenangan untuk aku terus bersabar & stay positive..
Thus, blogging is one way of releasing my stress...
 
*************************************
And today I wanna share something amazing that we did on our last Christmas Holiday..

We went to Bentong, Pahang.. Just 30 minutes from KL. Dekat je kan? Yeaaah! Sebab tak nak bersesak redah jem jauh-jauh since that time was a holiday time for all Malaysian. Memang jalan super duper sesak giler..

Bentong - is just a small old town in Pahang. Nothing special here instead of  hot spring that attract us to go there.

We went for a holiday at Suria Hot Spring Bentong. Rasanya tempat ni baru je dibuka dalam 1-2 tahun ni sebab facilities semua nampak baru..

Not bad! Ramai giler orang.. and bilik pun selalu fully book kalau time weekend and school holiday.. Kebetulan masa daang sini hari tu, artis Sharifah Sakinah pun bercuti sekali, but sorry tak de gambar dengan die..

We went there for family vacation.. We stayed for 2 nights..and we booked 2 house sebab kiteorang ramai - 10 orang including 2 toddlers.. Each house occupied with 1 bedroom, 1 jakuzi, 1 sofa bed and 1 sofa.. So, not bad la... 2 rumah - kiteorang bahagikan ikut jantina - 1 rumah untuk kaum adam & 1 lagi umah untuk kaum hawa..


Rumah die besar jugak la.. Selesa kalau nak masuk 6 orang serumah

 
Setiap rumah ada jakuzi. Kalau book 'bilik' bukan 'rumah', tak adalah jakuzi.

 
Ni ruang antara bedroom & living room

Bedroom die besar..

Bilik air.. Sila bawak sabun mandi sendiri ya

Kat living room, ada sofa bed (boleh jadikan katil) & sofa..

Curious nak tahu apa ada kat luar

The kids

Nasi lemak masa breakfast. Brekfast die biasa-biasa jer, tak de apa yang special pun..

Ni kids pool. Kids pool ni air sejuk

Restoren..
 
Pantang jumpa air

Kalau nak guna facility kat sini (pool, playgrowund, etc) kena ada access card, tak boleh semberono masuk terjun pool. Sebab dieorang nak elakkan orang luar (public) main kat sini tanpa bayaran. Actually, public pun boleh mandi kat pool ni tapi kena bayar la kat receptionist. Seorang Rm 10

Ini hot pool 2 - tak berapa panas sangat (air suam)

Swimming pool kat sini ada 4 biji:
1. Kolam air panas yang memang sangat-sangat panas macam air mendidih 100 darjah celcius.
2. Kolam air suam yang tak berapa panas , tapi suam-suam jer.
3. Swimming pool (air sejuk) orang dewasa
4. Swimming pool (air sejuk) kanak-kanak
 

 
Lobby
 
Reading corner. Kalau bosan-bosan, boleh la baca buku kat sini.
 
 
2 hari disini, aktiviti utama - mandi pool , mandi dalam jakuzi, main pingpong, teman FL main kat playground & pergi tengok gajah kat Kuala Gandah Elephant Sanctuary - nanti aku cerita pasal elephant sanctuary tu dalam entri lain.
 
Aku rasa kalau stay sini, bab makan tu susah sikit la sebab kat Bentong banyak restoren Cina. Or u can have your lunch and dinner kat restoren hotel but it is a bit priceyof course. Dinner untuk seorang - RM 25. Breakfast - RM 18/pax.

So, what we did, as usual, kami masak sendiri dalam bilik hotel. Masak guna rice cooker.. Even kalau pergi mana-mana pun, aku selesa masak sendiri rather then hunting for foods outside..  Tapi leceh sikit la, sebab nak kene bawak banyak barang..


p/s :: this is a honest review from me.. including all the reviews I did - I even not being paid the this.. Its all come from the bottom of my heart for the sake of SHARING... May it benefit others as well.

13 comments:

  1. Tak sabar nak baca pasal Elephant Sanctuary tu :D

    ReplyDelete
  2. bley try stay here.. fyi i mmg jarang pi hot spring2 nih.. look nice..

    ReplyDelete
  3. CANTIK N SELESA JUGA TEMPAT NI KAN...ANAK KAK SELALU JUGA INAP DI SINI SESEKALI TURUN BENTONG JUMPA SDRAMARA...

    ReplyDelete
  4. Nice place DP sebab kakak tak pernah sampai sini lagi

    ReplyDelete
  5. aida x pernah stay di bentong.
    just lalu aje time nak naik ke kelantan.
    and kami wajib lunch kat food court di town bentong tu.
    situ semua melayu jual makanan.
    masak lemak tempoyak ikan patin ler yg kami anak beranak cari.
    sedap!

    ReplyDelete
  6. kolam air panas yang panas sungguh tu ada orang mandi ka ?? kot keluar dari swimming pool masak dah hehe..

    ReplyDelete
  7. bilik besar sesuai si kenit2 nak lari2.. ramai2 bestla.. and mmg x keluar laaa
    duduk je kat kawasan ni kan..

    ReplyDelete
  8. DP thanks for sharing... good for short getaway ni.... blh bwa my parents.. how's the price like? Rsa mcm u x tulis kt atas.ke i yg terlps pndg...☺

    ReplyDelete
  9. DP thanks for sharing... good for short getaway ni.... blh bwa my parents.. how's the price like? Rsa mcm u x tulis kt atas.ke i yg terlps pndg...☺

    ReplyDelete
  10. Nice place..mana tau boleh cuba next time..thanks for sharing! :)

    ReplyDelete
  11. Menarik jugak ni DS....tak terfikir pun nak ke sini tau.
    Ok, mungkin boleh masuk list jalan jalan tahun ni. Mahal tak rate rumah dia DS?

    ReplyDelete
  12. Blogging pun salah satu cara for myself to keep sane.. hahahah.

    ReplyDelete
  13. Macam best pulak sebab ada jakuzzi dalam each house. Puas la kut main air sebab kolam luar pun banyak, jakuzzi pula lagi.

    ReplyDelete