Tuesday, 29 March 2016

My Toddler Activity :: Colouring

Aku selalu dapat soalan : "FL buat apa kat umah, apa aktiviti die?"
 
So, ni aku nak share salah satu aktiviti FL kat umah. Ada banyak lagi aktiviti lain, tapi ni salah satu yang aku share kali ni. Nanti yang lain2 tu, aku share lain kali.
 
Bende yang paling senang aku rasa ialah bagi anak-anak main colour-colour..
Senang, ambik jer colour pencil & kertas, bagi jer dieorang conteng. Lagipun, banyak giler buku colouring untuk budak-budak dijual kat kedai, kat pam minyak PETRONAS pun ada, kat 7-eleven pun ada. Beli jer, tak mahal pun..
 
Ni lah aktiviti die dikala 'masa lapang'.
Hari-hari lapang jer masa die..
Dalam banyak-banyak mainan & aktiviti, die paling suka main colour-colour and baca buku.
(kalau colour cantik-cantik tu, mummy la yang tolong colour kan).

Aku bagi FL guna Jumbo coloured pencil  ni.
 Sebab saiz die yang besar senang budak-budak nak belajar cara pegang pensil dengan betul..

Instead of pencil colour, aku jugak sediakan magic pen ni.
Yang ni aku beli kat Ikea, RM 10 satu kotak..
Saiz die pun besar, senang budak-budak nak pegang..

 
Ni colour book FL - spongebob. Nama buku ni 'Colouring Sticker Book'. Colour book ni aku beli kat Big Bad Wolf harga RM 8. Walaupun 8 henggit jer, tapi die tebal and siap ade banyak sticker spongebob lagi. So, jimat la. Mummy pun boleh guna sticker tu jugak untuk decorate planner mummy. So, selain main colour-colour, FL pun main tampal-tampal stiker spongebob tu
 
Ni sticker nye... ada banyak lagi sticker-sticker dalam buku ni.
 
Ok, nanti entry lain, aku share aktiviti lain plak..
neway, thanks for reading ya!
 

11 comments:

  1. i takut nak kasik budak2 nih magic pen.. I beli whiteboard marker jer dr ikea.. kalo conteng atas tile still bley padam

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke... But so far, my FL die conteng magic pen kat buku jer

      Delete
  2. i was tempting tau nak beli colour pen IKEA tu ahaha.. ok next time i hev to buy jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Beli cik CT,..jangan tak beli. Nanti tak tau nak buat apa pos kat akak ye :)

      Delete
  3. btw.. kids suka activity mcm ni.. yang no longer kid pun suka jugak.. lalala..

    ReplyDelete
  4. Anak kakak dulu ada satu buku khas utk tampal stickers tau DP
    Tak sangka anak DP pun suka stciker juga
    Anak kakak dulu suka sticker apa juga gambar princess

    ReplyDelete
  5. Bestnya FL mewarna! Aunty nak join sama boleh ke?

    ReplyDelete
  6. cantiik pulak tgok magic color ikea tu,yg dah besar ni pun rasa nak beli hihi

    ReplyDelete
  7. bagi mewarna ni sbnrnya lagi merangsang otak dia..hihi

    ReplyDelete
  8. Saya pun suka colouring tp nowadays colour dalam phone jelah :/

    ReplyDelete