Tuesday, 17 January 2017

Kandungan Gula Dalam Minuman

Ni aku share dari FB.. Andai kata kalau kita minum 1 tin coke sehari, banyak gula sukrosa yang kita dah ambik. Tu belum lagi campur ngan gula dalam teh tarik, dalam teh ais,dalam sambal nasi lemak, dalam roti canai, dalam kuih-mueh.. Pppeeeeerrrggghhh!! Seramnya kalau dapat tengok banyak mana kita ambik gula tu...


10 comments:

  1. Gula dalam badan kakak ni banyak dari nasi dan buah DP
    Air minum kakak jaaaarang minum manis.

    ReplyDelete
  2. Kebelakangan ini kakcik kurang minum minuman manis apatah lagi coke... :)

    ReplyDelete
  3. Gula dlm minuman satu hal, gula dlm nasi pun ada...kena kurangkan pengambilannya.

    ReplyDelete
  4. Tengok banyaknya gula tu buat seram pulak. Huhu. Ada kenalan siqah minum air coke tiap hari dulu masa kecik, baru remaja dah kena suntik insulin hari2. Huhu. Sedih tengok dia.

    ReplyDelete
  5. kite pulak x leh avoid yg 3 in 1 drinks mcm coffee, etc.. uwaaaa

    pernah baca tak satu post kat fb, ada sorang doctor ni share pasal diabetes among young people. seram kot. tp seram2 pon kejap je insap nye. isk =(

    ReplyDelete
  6. Salam 2017 DP!.
    Air masak jugak yg superb ye DP.
    Takut tengok gula dalam air karbonat tu...hish!

    ReplyDelete
  7. Pas buang air kecil semut serbu ��

    ReplyDelete