Wednesday, 9 August 2017

TIPS Mengelakkan Bayi Terkena Jaundice/Demam Kuning

Biasanya kalau lepas bersalin, biasa kan kia dengar baby kena jaundice atau demam kuning. Memang mak-mak atau pak-pak susah hati kalau baby kuning. Ada tu prolong jaundice sampai terpaksa berulang-alik hospital. Kene admit ward pun ada. Memang sedih. Tambah plak, mak-mak dalam pantang tak kuat, emosi pun macam roller-coaster, memang menguji kesabaran.

Alhamdulillah, Aku masa bersalinkan FL dulu, FL tak kena jaundice langsung. Syukur sangat. Kalau tak, aku pun stress. 

So, entry ni aku nak share apa yang aku amalkan masa mengandung dulu untuk elakkan baby terkena jaundice atau demam kuning. Petua ni aku baca kat internet, pastu aku cuba amalkan. Saja nak tengok berkesan ke tak. Kalau berkesan - SATU BONUS. Kalau tak, takpe aku redho. 

TIPS Mengelakkan Bayi Terkena Jaundice/Demam Kuning:
Masa kandungan masuk bulan ke - 7 / 8, amalkan makan & minum benda ni :

1. Minyak kelapa dara (VCO) satu sudu setiap hari.
2. Makan buah kurma at least 3 biji sehari.
3. Minum madu 1 sudu setiap hari .
4. Minum susu setiap hari.
 https://tanamera.com.my/wp-content/uploads/2012/03/CoconutOil100ml.jpg
 Contoh : Virgin Coconut Oil
(Sumber imej : tanamera.com.my)

http://cookdiary.net/wp-content/uploads/images/Kurma_4850.jpg
(Sumber imej : http://cookdiary.net)


Aku amalkan minum dan makan makanan tu semua setiap hari sehinggalah hari aku kena admit (untuk bersalin).Mula-mula nak telan vco tu Ya Allah! Payahnye.. But telan je lah sambil tutup mata, lepas telan tu cepat-cepat minum air masak banyak-banyak.

Masa FL lahir, aku tengok kerak kat kepala dia pun tak banyak sangat. So senang nak hilang masa dalam pantang tu. 

Sepanjang tempoh berpantang 44 hari tu, aku risau gak kalau dia kena demam kuning. 
But, Alhamdulillah everything was fine.

11 comments:

  1. orang kata penyebab kuning sebab tempurung kepala dekat ubun2 tu terbuka sikit masa bersalin,menyebabkan bilirubin keluar. kalau keluar banyak, kuning akan jadi lebih lama.

    Qa'id dulu prolong jaundice. sebulan kena. bf..tapi bila bagi formula, terus kuning dia elok. hurmm

    ReplyDelete
  2. JAUNDICE BAYI MMG MERISAUKAN...BAGUS SEKALI TIP YG DP KONGSIKAN

    ReplyDelete
  3. oh ye ke IQ. baru tahu info pasal tempurung kepala tu. TQ.

    btw, ada orang kata susu kambing sangat efektif kan kalau nak sembuhkan kuning. Tapi kata doktor, susu ibu paling mujarab.. Orang tua saya dulu2, jemurkan baby kat bawah cahaya matahari pagi, tapi kalau duduk flat atau kondo, susah sikit la kot nak dapatkan cahaya matahari

    ReplyDelete
    Replies
    1. info ni IQ dapat masa beraya hari tu, masa pergi beraya, ada family tu tengah pantang, dia cakap tentang tu

      Delete
  4. Sy pun amalkan vco n susu kambing...alhamdulillah anak tak kuning pun =) kulit pun lawa tau...hahaha

    ReplyDelete
  5. nadmasa anak kene kuning nad makan anggur hitam hijau..lepas tu susukan anak.alhamdulillah, kuning turun banyak

    ReplyDelete
  6. boleh try untuk next pregnancies ni. sebab so far, tiga2 anak ada prolonged jaundice. alhamdulillah nothing serious dan cuma breastfeeding jaundice which is tak bahaya.

    ReplyDelete
  7. ada dgr jg org cadangkn guna vco... thanks 4 sharing

    ReplyDelete
  8. Ikut pengalaman dan perkongsian.
    Sila rajin makan bayam atau bayam merah sepanjang tempoh mengandung.
    Petua ni dapat dari kawan kelas suami.
    Saya cuba masa mengandungkan Qhalif. Hari-hari makan bayam.
    Alhamdulillah Qhalif takde jaundice lgsg.
    If anak kena kuning kena kerap menyusu kan je.

    ReplyDelete
  9. tips menarik..pregnant esok saya mai refer balik..hihi

    ReplyDelete
  10. Baru tahu plk yg paa tempurung kelapa tu, masa lahirkan ank hri th pun ada jaundice mmg BF je la. Bab susu kambing tu mgkin mmg blh bantu juga. Tapi ibu la mnum bkn baby. N kita BF je kan. Tq share tips next baby blh try amalkan.

    ReplyDelete