NIAT – What is your BIG WHY??

by - Thursday, February 08, 2018

Pernah tak korang rasa down or demotivated? Mesti pernah kan.. Tak kiralah korang bekerja ker, menjadi suri rumah ker, atau seorang yang bergelar pelajar sekalipun , pasti korang pernah rasa stress / tension. Tipu lah kalau ada orang kata tak pernah rasa macam tu.

Banyak Masalah

Kalau korang bekerja, dengan masalah ofis, politik ofis, masalah dengan bos yang tahu kerja nak siap jer, tahu bagi arahan jer, masalah dengan collegues yang mulut macam longkang, yang perangai makcik bawang suka bergosip suka jaga tepi kain orang, masalah dengan suami yang asyik duk tukar sport rim kereta jer, masalah dengan isteri yang duk asyik membebel jer, masalah dengan anak yang degil tak nak dengar cakap, masalah dengan mak mertua, masalah duit gaji tak cukup lah, masalah kereta rosak lah nak kena baiki itu ini.. Aiiihh!! Macam-macam lah masalah dalam hidup ni.. 

Untuk student pulak, masalah dengan housematelah, dengan roommate lah, dengan pensyarah lah, dengan cikgu lah, dengan classmate lah, maslah duit lah, masalah laptop rosak tak boleh nak buat assignment lah, masalah motor rosak tak dapat nak keluar dating ngan awek la,macam-macam lah. Even suri rumah pun, banyak gak masalah / tekanannya – dari pagi bangun tidur sampai malam tak boleh nak duduk, penat tu hanya Allah swt jer yang tahu macam mana.


Apa korang rasa bila berhadapan dengan situasi ni? 
 
Rasa geram kan? Rasa menyampah kan? Rasa marah kan? Rasa tension kan?
Errmm… macam-macamlah yang kita rasa.

Tapi kalau korang bengang macam mana sekalipun, masalah tu tetap tak kan selesai.  Ada orang akan makan banyak-banyak untuk redakan tekanan dia, ada orang akan pergi bersuka untuk hilangkan stress, ada orang suka pergi tengok wayang bila ada masalah, ada orang pulak suka pergi clubbing untuk release tension, da nada orang pulak suka hisap rokok banyak-banyak – lepas satu kotak, ambik lagi satu kotak, lepas satu kotak, ambik lagi, sampai sehari tu berkotak-kotak rokok hisap. 

Elok ke kalau hisap rokok banyak-banyak? Even hisap sebatang rokok pun dah memudaratkan diri, inikan pulak hisap berkotak-kotak. Bukan jer effect pada kesihatan, tapi jugak duit poket habis lah lunyai.. Bila ditegur, kata ‘ko tahu apa?, aku yang tension’.. So, dengan hisap rokok banyak-banyak tu dapat ke hilang tension? Dapat la kot untuk sementara waktu, tapi lama-lama masalah tu tetap tak hilang jugak.. Masalah tu tetap akan ada selagi kita tak berusaha selesaikan.

Tapi sebelum dapat selesaikan masalah tu, apa yang perlu kita buat? 

Yang ini depends pada individu macam mana untuk kawal stress or kawal tekanan dalam diri. As long as benda tu tak memudaratkan diri kita dan orang-orang yang kita sayang, buat jer. Contoh macam ada orang suka kawal stress dengan memasak, berkebun, bersukan. Ada orang pulak suka makan coklat. Ada orang suka makan banyak-banyak. Semua tu bagus, tapi perlu ingat, makan coklat banyak-banyak nanti akan dapat diabetis – so tak bagus untuk diri kita dan keluarga kita akan mendapat susah kelak. 

Kalau kawal stress dengan cara makan banyak-banyak, perlu ingat – nanti kita sendiri yang akan jadi GEMUK. Bila kita gemuk, kita jugak yang stress balik sebab jeles tengok orang sebelah kurus bak model. So, pilihlah aktiviti yang bagi kebaikan dan benefit untuk diri kita sendiri untuk jangka masa panjang.

Macam aku, kalau aku stress, selain dari mengaji dan solat sunat, aku suka pergi swimming dan suka beli buku walaupun buku tu tak baca.. hahahhaha…. Nanti-nanti aku akan baca jugak buku tu walaupun mungkin dah setahun membeli. Hahaha. Tapi OK lah, sebab buku tu ilmu, ilmu tu tak kan luput ditelan zaman. Janji aku rasa bahagia sangat bila dapat beli buku walaupun hanya sebuah novel..

Kalau korang rasa demotivated / rasa down / rasa tension / rasa stress, cuba korang ingat balik NIAT korang kenapa korang ada kat situ. Contohnya, bila korang stress di ofis dengan masalah-masalah ofis yang tak pernah nak selesai, korang ingat balik APA NIAT korang bekerja disitu? Kalau korang student, ingat balik apa NIAT korang sambung belajar kat university ni? Kalau korang suri rumah, korang fikir balik kenapa korang nak menjadi suri rumah??

Kalau NIAT korang tu BUKAN SEBAB ALLAH SWT , aku yakin korang tetap akan rasa sedih / geram untuk selama-lamanya, walaupun korang akan rasa happy jugak kadang-kadang. Kadang-kadang happy lah, tapi most of the time, banyak yang tak happy nya.

Apa Contoh NIAT BUKAN Kerana Allah?

Banyak jer niat bukan kerana Allah, contohnya niat kita bekerja sebab nak cari DUIT. DUIT tu ialah harta dunia jer. Dengan duit kita boleh beli macam-macam. Duit tu tak boleh buat masuk kubur pun. So, duit tu akan habis dan habis. Sebab tu ada orang yang selalu ada dilemma wang bocor / poket bocor. Dapat gaji jer, sekejap jer gaji tu habis buat bayar itu ini, baiki kereta, beli itu ini, tengah bulan duit gaji dah kering. Sebab apa? Sebabnya niat kita bekerja adalah kerana DUIT. So, duit tu kita dapat pada hari gaji masuk.Then duit tu akan habis tanpa dapat dikesan.

Kalau niat kita bekerja sebab nak menjadi kaya, InshaAllah kita dapat jadi kaya, tapi at the end of the day, kita tak akan rasa bahagia, keluarga kita porak peranda, bercerai dengan pasangan, kita balik rumah pun rasa macam lebih baik tak balik rumah dan macam-macam lagi lah, tapi rumah kita besar, kereta kita besar. Kita dah jadi kaya, kita dapat kekayaan yang kita inginkan tu, tapi kita hilang benda lain. Huhu..

Kalau niat kita bekerja sebab nak kejar pangkat dan darjat, nak cepat dapat tittle DATUK, nak cepat jadi professor, nak cepat naik pangkat ke JUSA. INshaAllah kita akan dapat pangkat dan darjat yang kita nak sangat tu, tapi mungkin kita akan hilang keluarga. Kita tak dapat nak bagi perhatian dan kasih saying kat anak-anak, kesudahannya anak kita terjerumus dengan banyak masalah juvana.

Sama jugak kesnya dengan peniaga atau usahawan. Apa niat kita nak buat bisness? Adakah untuk menjadi kaya-raya? Addakah sebab nak pakai kereta besar? Adakah sebab nak pakai baju berjenama? Kalau itu niat kita, maybe kita akan dapat itu semua tapi bisness kita tu aka nada banyak masalah sampai kita sendiri pun tak boleh nak handle, last-last bisness lingkup / bankrupt. 

Mungkin kita berhadapan dengan masalah dengan supplier, masalah dengan client/customer, masalah dengan bank, masalah dengan cash flow, masalah dengan staff, mungkin kedai/office kita dimasuki pencuri dan macam-macam lagi lah. Berapa orang yang buat bisness, tapi bisness tak berjaya? Ramai kan?

Masalah rumah tangga pulak. Kalau niat kita kahwin tu pada asalnya ialah sebab boyfriend or girlfren kita tu cantik – itu ialah niat kahwin kerana nafsu. So, bila dah lama-lama kawen, banyak lah masalah rumah tangga yang timbul. Last-last jalan penyelesaian ialah BERCERAI. Sama juga kalau niat kita kahwin dengan BF or GF kita tu sebab dia tu orang kaya/ anak orang kaya / sebab dia pangkat besar – itu pun niat sebab Nafsu – sebab duit. So, at the end, mungkin PENCERAIAN juga jalan penyelesaiannya, atau kalau tak becerai pun, tak berapa nak bahagia sangat, sampai ada kes yang suami isteri tak boleh duduk serumah..Atau ada kes, sampai anak-anak yang menjadi mangsa dera mak ayah , dera sampai mati.

So, apa masalah yang sebenarnya?

Masalah yang sebenarnya ialah NIAT. Berbalik semula pada NIAT ASAL kita. Kalau niat kita untuk kerja dunia atau untuk material atau kerana paksaan dari pihak ketiga atau ke-4 atau sebagainya, perjalanan kerjaya atau hidup kita tu akan sentiasa berhadapan dengan kesukaran dan masalah.

Bukan beerti hidup ini perlukan perferctiion sampai tak ada masalah langsung. Bukan! Maksud aku Masalah itu akan sentiasa ada sebab masalah ialah salah satu UJIAN. Allah akan sentiasa UJI kita either kita baik atau jahat. Sebab ujian itu ialah exam/test di dunia untuk menguji keimanan kita, sejauh mana kita beriman pada Allah swt. Semua orang aka nada masalah, jadi suri rumah pun banyak masalah, jadi student pun banyak masalah, buat bisness pun ada banyak masalah, bekerja makan gaji pun banyak masalah jugak. 

Tapi kalau niat kita buat kerja tu ialah KERANA ALLAH SWT, InshaAllah kita akan berasa tenang jer walaupun kita ada masalah. Ataupun masalah tu kita boleh anggap sebagai cabaran. So bila masalah datang, kita masih boleh tersenyum dan buat kerja macam biasa, macam kita ni langsung tak ada masalah (walhal, hakikatnya banyak jer masalah).


Betulkan NIAT KERANA ALLAH SWT

Macam mana niat kerana Allah ? Niat kerana Allah ialah apa yang kita buat ni adalah untuk mendapatkan keredhaan Allah swt atau untuk mendapat ganjaran syurga Allah di akhirat kelak.  

Contohnya nia kenapa kita bekerja ? Adalah sebab kita nak bantu naikkan taraf hidup keluarga kita supaya mak ayah kita dapat hidup senang. So, bila niat nak bahagiakan mak ayah, InshaAllah kita akan dapat pahala dan inshaAllah Allah merahmati hidup kita.

E.g : Niat bekerja ialah sebab kita nak bantu ramai orang Islam yang hidup susah. Itukan dapat pahala jugak bila kita bantu orang susah. Secara tak langsung, nanti orang Islam yang kita bantu tu akan mendapat keceriaan dan kesenangan hidup.

E.g : Niat bekerja sebab nak bantu cari duit untuk adik kita yang sakit jantung, buah pingagg etc.. InshaAllah bila kita bantu adik kta tu, nanti dia akan sembuh, dan kita jugak akan dapat pahala.

Contoh kalau menjadi suri rumah, apa niat kita menjadi suri rumah tu walaupun sebenarnya kita boleh jer bekerja kat luat tu even hanya sebagai cleaner (dapat jugak duit poket). Niat kerana Allah contohnya kita menjadi suri rumah sebab kita nak anak-anak kita mendapat asuhan dari air tangan kita sendiri, kita nak anak-anak kita membesar depan mata kita, kita nak anak-anak kita dapat sepenuh kasih sayang dari kita dan dengan itu dia tak akan mencari kasih sayang di luar. Dan niat kita itu sudah pasti kerana Allah kan sebab at the end kita nak anak kita menjadi manusia yang berjaya dan berguna. 

Contoh kalau student pulak, kita niat untuk mencari ilmu untuk kita lebih mengenal kebesaran Allah swt – itu dah confirm dapat pahala dah. Kalau niat kita belajar tinggi-tingi sebab nak bantu menstabilkan ekonomi negara dan umat Islam , itu pun dikira niat kerana Allah. Atau niat kita sebab kita nak dapat kerja yang bagus supaya kita dapat membantu menaikkan taraf ekonomi keluarga kita di kampong – itu pun dikira niat kerana Allah. 

Tapi kalau kita belajar sebab nak dapat beli kereta mewah kelak, sebab nak ada rumah besar kelak – ini semua niat kerana DUNIA, bukan niat kerana ALLAH.

So, bila niat kita benar dan ikhlas untuk Allah swt, InshaAllah akan bantu kita untuk keluar dari masalah yang kita hadapi tu dengan mudah. InshaAllah Allah akan beri kita ketenangan sepanjang kita berhadapan dengan masalah tu. Dan at the end of the day, kita akan rasa happy dan bahagia. Walaupun kita ada masalah, tapi hati dan jiwa kita tenang jer sentiasa. Dan perasaan tension / demotivated tu akan hilang tanpa kita sedar. Contohnya, kalau kita taka da duit pun, tanpa kita sedar, duit kita tu akan sentiasa cukup jer. 

So, betulkan balik niat kita kalau niat itu bukan kerana Allah swt. Kalau kita rasa tertekan / stress, ingat apa niat sebenar kita disitu – A BIG WHY , why u are doing that kind of job? 

Walau apapun, kita jangan lupa pada Allah swt. Sentiasalah bersyukur dengan rezeki yang Allah dah bagi pada kita. Jangan tinggalkan solat, dan jangan lupa berdoa. BIla kita ada masalah, cuba tengok balik masalah orang lain – ramai lagi diluar sana yang lagi teruk dari kita. So, sentiasalah muhasabah diri, tanya pada diri, apa salah kita pada Allah swt. Mungkin masalah yang didatangkan pada kita tu adalah sebagai peringatan dari Allah swt supaya kita kembali kepadaNYa.

You May Also Like

5 comments

  1. i love this post. i need to read this again. i nak share this tau

    ReplyDelete
  2. Mama pun selalu perasaan up and down macamntu. Pergi jalan2 shopping sure jadi happy balik hihii

    ReplyDelete
  3. mashaAllah....betul sangat. bila stress tu teringat balik ada tak niat kerana Allah? kadang bila tengok orang susah baru tersentak kita tak sesusah dia. sabarnya dia berbanding kita ni

    ReplyDelete
  4. yes.. everything yang kita buat mmg kene ade sebab dan niat kan sis..
    setiap org Big Why mereka lain2...
    salam perkenalan sis :)

    ReplyDelete
  5. ok deep..
    mmg pape kite bt pon kerana Allah kan

    ReplyDelete