PhD Talk :: Mencari Motivasi Untuk Menulis

by - Tuesday, February 27, 2018

Buat phd ni macam-macam cabaran dia. Kalau tak menangis tu memang tak sah lah. Menangis bucu katil apatah lagi. Tapi itulah namanya perjuangan. Itulah namanya jihad. Jihad kembara menuntut ilmu. Tapi apa yang aku rasa ni aku rasa tak cukup teruk lagi kalau nak dibandingkan dengan ilmuan-ilmuan islam zaman dulu kala. Depa punya kepayahan tu lagi lah macam peringakat langit ke-7. huhu..


Kepayahan Menuntut Ilmu
Apapun, jiwa mesti kena kental, kena tabah demi segenggam ilmu yang dicari. Bukan senang nak menuntut ilmu ni. Sebab tu, orang yang menuntut ilmu ni dapat pahala berlipat kali ganda. Kalau mati semasa belajar ni pun, dapat gak ganjaran pahala mati syahid.
Kalau sedang belajar, tapi belum rasa kepayahan dan kesusahan tu, itu namanya perjalanan itu belum lagi sampai pada tahap 'perjuangan/jihad'. InshaAllah, nanti akan tiba waktu itu. hihi..

So, antara salah satu cabaran untuk menyiapkan kajian penyelidikan adalah fasa menulis (write-up). Memang boring betul stage ni. Nak menulis blog senang jer, tapi nak menulis academic writing ni Ya Allah! Punyalah payah.

Kadang setengah hari duk depan laptop pun, hanya dapat taip 1 perenggan je. Itu ok lah 1 perenggan, ada tu dapat taip 1 ayat je.. huhuhuhu.. Sesapa yang pernah lalui stage ni, fahamlah macam mana rasa dia.. Pastu end up, stress.. Sebab rasa kita dah membazir banyak masa…

Kadang tu, bukan sebab kita tak ada mood nak menulis, tapi sebab tak ada idea langsung. Tak ada idea , tak tahu nak tulis apa. Academic writing ni sangat berbeza dari menulis report or artikel surat khabar. Tapi SV cakap tulis jer, nanti-nanti baru betulkan..

Tapi kalau dah lama-lama duduk depan laptop tapi tak tertulis jugak, mesti aka nada jugak rasa stress dan give-up tu.. 


Mencari Motivasi Untuk Menulis
So, antara benda yang aku buat supaya motivasi diri aku sentiasa tip-top (konon la!!) ialah dengar lagu-lagu motivasi. 

Currently, aku suka dengar lagu - lagu ni :

1.    Manusia Kuat -  by Tulus

2.    Mimpi Yang Indah – by Mestica

3.  The Climb - by Miley Cyrus 


Lagu-lagu ni kawan aku yang share kat aku, sebab dia kata dia selalu dengar lagu ni setiap hari setiap masa setiap waktu untuk bagi semangat kat diri dia supaya sentiasa bersemangat dan kekal produktif..

Aku sangat berterima kasih la kat dia sebab sudi share ngan aku tips ni…. Seriously, lagu-lagu tu memang buat aku rasa sentiasa bersemangat untuk menulis tesis ni…

Lirik Lagu Manusia Kuat : 
Kau bisa patahkan kakiku
Tapi tidak mimpi-mimpiku
Kau bisa lumpuhkan tanganku
Tapi tidak mimpi-mimpiku

Kau bisa merebut senyumku
Tapi sungguh tak akan lama
Kau bisa merobek hatiku
Tapi aku tahu obatnya

Manusia-manusia kuat itu kita
Jiwa-jiwa yang kuat itu kita
Manusia-manusia kuat Itu kita
Jiwa-jiwa yang kuat itu kita

Kau bisa hitamkan putihku
Kau takkan gelapkan apapun
Kau bisa runtuhkan jalanku
Kan ku temukan jalan yang lain

Manusia-manusia kuat itu kita
Jiwa-jiwa yang kuat itu kita
Manusia-manusia kuat itu kita
Jiwa-jiwa yang kuat itu kita

Bila bukan kehendak-Nya uhuuuu
Tidak satu pun culasmu akan bawa bahaya

You May Also Like

0 comments