Leeya - 9 Months Already

by - Tuesday, December 11, 2018

Semalam 10 Disember 2018, Leeya berusia 9 bulan. Happy Birthday Leeya! hihi.

Hari tu timbang berat dia 8 kg. Nanti hujung bulan ni pulak pergi check-up lagi masa ambik vaccination MMR. Sekarang dia dah boleh berdiri kat tepi-tepi kerusi, meja dan grill. Cumanya bila berdiri tu tak tahu nak turun balik. So, end-up akan menangis atau terjatuh. huhu.. 

Kalau jatuh tu confirm akan menangis. So, bila nampak dia berdiri, mommy or daddy akan letak siap-siap bantal kat belakang dia, in case kalau dia terjatuh tak lah sakit atau cedera. Walaupun tak sakit dia tetap akan menangis. hahaha.Biarkan. Biar dia tahu macam mana rasanya bila terjatuh. Itu adalah salah satu  perkembangan deria vestibular. (Vestibular is all about balance and movement). 

Soal makan, Alhamdulillah! Dia dah OK. Dah boleh makan apa sahaja yang kita suapkan. Cumanya dia tak suka makan benda yang sama setiap waktu. So, mommy pelbagaikan hidangan yang berbeza untuk Leeya makan. Pagi makan cerelac multigrain, lunch makan nasi dan ayam , dinner makan nasi dan ikan. Alhamdulillah dia tak allergic terhadap apa-apa makanan lagi so far. Start bulan ni baru nak introduce telur kat dia.

Babbling. Makin banyak suara dah. Bangun pagi-pagi mesti dengar suara dia dulu. Pastu dia akan kejutkan kakak dia. Duk tepuk-tepuk kakak dia sambil panggil 'tatak-tatak-tatak'. hahaha. Cute je tengok. 

Nampak macam dia attach sangat dengan kakak dia. Apa yang kakak buat, dia mesti nak buat jugak. Apa yang kakak main, dia pun nak main jugak. Kakak pergi mana-mana, dia pun nak ikut jugak especially ke bilik air sebab ada peluang dia boleh main air. Hantu air jugak dia ni sama macam si kakak. 

Bila kakak membaca, dia pun nak baca. Bila kakak pegang pensil, dia pun nak pegang pensil. Bila kakak makan, dia pun nak makan jugak.

#FLsister

You May Also Like

6 comments

  1. Replies
    1. hehe. Kalau kakak good mood ok lah dia layan adik dia, tapi kalau kakak bad mood, errmm tak yah lah bagi adik dekat dengan dia

      Delete
  2. wah dah pandai berborak dah dia ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. a'ah.. kuat 'bercakap' bila waktu malam.. Siang banyak diam

      Delete
  3. Aaaa....cute nya Leeya šŸ˜šŸ˜

    ReplyDelete