6 TIPS Untuk Travel Dengan Anak Kecil Naik Kapal Terbang

by - Tuesday, November 12, 2019

TIPS Untuk Travel Dengan Anak Kecil Naik Kapal Terbang | Travel memang seronok. Apatah lagi kalau dapat travel dengan anak-anak. Anak-anak seronok, mak ayah pun seronok sebab dapat buat anak-anak happy. Anak-anak happy bila dapat naik kapal terbang, bila dapat terbang awan biru dan happy bila dapat melihat permandangan indah di bumi orang.

Ada orang kata bawak anak-anak kecik travel ni menyusahkan sebab SUSAH. Sebenarnya tak susah pun, cuma sedikit mencabar. Cabaran paling besar ialah kena bawak banyak barang. Kalau anak-anak semua behave sepanjang perjalanan, OK. Yang tak OK nya, bila anak-anak buat perangai / tantrum masa sepanjang perjalanan.

Biasanya, diaorang akan buat perangai / tantrum SEBAB PENAT dan LAPAR dan BOSAN. So, untuk mengelakkan anak-anak buat perangai / tantrum, ibu ayah kena buat persediaan sebetulnya sebelum travel supaya anak-anak sentiasa SELESA sepanjang perjalanan. InshaAllah, dengan persediaan yang rapi, stress tu akan dapat dikurangkan ataupun langsung tak ada stress dan anak-anak sangat behave sepanajang perjalanan, seperti FL Sisters - Kakak FL & Leeya =))

TIPS ni aku kongsikan berdasarkan pada pengalaman sendiri. Tak banyak pun negara kami pergi, tapi InshaAllah TIPS ni bermanfaat for mommies yang baru first time nak fly dengan anak-anak kecik. 










TIPS di share di facebook - luvkido. 

You May Also Like

6 comments

  1. setakat ni belum pernah naik kapal terbang dengan anak kecik. ada naik ets dengan anak kecik, baru 5 minit naik dia kalut nak turun dah. haha. akhirnya terpaksa bagi dia tengok youtube ja lah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah mencabar kan bawak anak kecik pergi jalan-jalan. Kita tak boleh expect apa yang bakal terjadi.. So, memang kena prepare betul-betul sebelum pergi mana-mana, supaya diaorang tak buat perangai / tak tantrum dan tak bosan. btw, thank you for your sharing too =))

      Delete
  2. Assalamualaikum... Hi sis DP! Lama gila tak menjengah ke sini. Apa khabar? 😘 Hurmm, saya tak boleh nak komen banyak sebab jarang travel jauh sampai naik flight, inikan pulak siap bawak anak. Calon suami pun sesat lagi. Tapi info yang sangat bermanfaat untuk panduan masa depan. Sebabnya saya paling takut dan tak reti nak handle tantrum bebudak. So, tips sis ni sedikit sebanyak membantu kalau nak travel jauh bawak bebudak and at the same time pastikan keselesaan semua nak travel seronok seronok behave aje. So, next destination ke mana pulak? 🀭

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah lama tak 'jumpa' awak. hehe. Thank you sebab masih sudi singgah blog kita. Next destination?? errrmmm... tak tahu lagi.. hehe

      Delete