Kakak FL Dah Pandai Solat

by - Friday, May 08, 2020

Alhamdulillah! Sejak masuk tahun 2020, Kakak FL istiqomah mengerjakan solat sekali sehari, either solat maghrib atau solat Isyak, samaada solat berjemaah dengan kami atau solat sendiri. Sejuk mata mommy tengok.

Ya, sekali jer dia solat dalam sehari. Takpe, baby step. 1 tahun kerjakan 1 solat fardhu. Cukup usia 10 tahun, cukupkan 5 solat fardu , InshaAllah, May Allah bless her. 

Tahun ni umur dia 6 tahun. Next month birthday dia. 

Di kala usia 6 tahun ini, dia dah mampu dan pandai mengerjakan solat dengan sempurna dari A-Z, (kecuali masih tak pandai lagi baca bacaan Tahiyat Akhir). Itu dah mampu buatkan aku tersenyum.  InshaAllah hari demi hari, akan cuba diperbaiki mana yang kurang. Jauh beza dengan mommy dulu. Mommy dulu-dulu pandai solat pun masa Darjah 3 (too bad =(( ). 

Tak puasa! 😅😆


Lepas baca Al-Fatihah, dia kan baca mana-mana surah lazim yang dia ingat. So far, dia dah hafal 8 Surah. Hari-hari mommy daddy suruh dia ulang bacaan Surah-Surah tu agar dia sentiasa ingat dan tak lupa. 


Kakak FL pandai baca Surah Al-Fatihah sejak umur dia 4 tahun. Siapa ajar Kakak FL baca dan hafal Al-Fatihah? . Boleh baca kat sini - 'Kakak FL pandai baca surah al-fatihah'.


Tapi kan, Ramadhan hari ke-18 hari ni, Kakak FL masih gagal nak berpuasa. hahahhaa. Alasannya ialah - dia tak boleh bangun sahur - mengantuk. errrrmm..


Takpelah. En.suami pun tak paksa dia berpuasa.Yang penting dia kena belajar solat dulu. Sebab Solat tu Rukun Islam ke-2, Puasa pulak  Rukun Islam ke-3. Kalau tengok zaman sekarang, berapa ramai orang-orang dewasa yang berpuasa tapi tak solat?? Ramai!. Dan aku selalu berjumpa dengan orang-orang yang macam ni. Even ada tu umur dah 50 tahun pun masih tak solat, tapi puasa ONNZ cukup 30 hari. eerrrmmm... 


So, sangat-sangatlah penting untuk kita mendidik anak-anak kita untuk mengerjakan solat - Tahu mengerjakan , faham apa yang dikerjakan dan mengerti Hukum Solat itu WAJIB. 

Akhir kata, selamat berpuasa gais =)). 

You May Also Like

5 comments

  1. Tahniah kakak..keep it up
    .mcm anak sy solat 1 kali sehari, lepas tu mesti mngaji..sikit takpe dan tdk dipaksa supaya nnt jd amalan harian

    ReplyDelete
  2. ALHAMDULILLAH BIJAKNYA FL

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah tahniah kaka FL semoga jadi anak solehah

    ReplyDelete