Penantian Ink Printer =((

by - Thursday, May 07, 2020

Penantian Ink Printer | Masa awal-awal PKP Mac hari tu, Kakak FL dapat banyak homework dari kelas Art dia. 

Setiap 2 hari, dia akan dapat homework. OK lah, tak lah bosan sangat hidup dia hari-hari berkurung kat rumah. Dah lah kat rumah tak boleh tengok handphone, Astro pun tak de, so otak memang kena berfikir lebih sikit untuk fikir nak buat apa untuk hilangkan bosan tu. 

Mommy tak fikir, mommy sibuk dengan urusan kerja-kerja rumah 24 jam yang tak pernah-pernah habis. So, dialah yang berfikir sendiri. hihi.. Takpe, Kakak FL OK jer  =)). Dan dia sangat suka berkreativiti di rumah (baca - menyemakkan rumah). 

Kakak FL sangat suka degan aktiviti seni. Start awal tahun ni, kami masukkan dia ke kelas art. Dari tahun lepas lagi dia minta, tapi tahun ni baru ada rezeki untuk dia join kelas tu. Excited sangat dia dapat pergi art class. Saban minggu, counting days jer menunggu Hari Jumaat. Kelas dia setiap hari Jumaat.

Tapi bila PKP dia sedih lah, sebab tak dapat pergi kelas art. huhu.. Kesian anak mommy.

So, bila teacher bagi homework art & craft, teruja la dia.  

Ini antara contoh homework yang Kakak FL buat. Mommy lukis guna pensil, then Kakak FL trace guna marker pen dan finishing - dia colour sampai siap. Colour guna crayon. 


Masalahnya ialah - homework tu perlu print. Kalau takde print, kena lukis lah. Then, bagi Kakak FL colour, kecuali lukisan astronaut kat atas tu jer dia 'lukis' sendiri (trace sebenarnya - mommy yang lukiskan) . 

Printer kat rumah ni tak de ink. Dah lama printer ni tak digunakan - sejak aku habis PhD tahun lepas. Bila dah habis study, printer tu tersadai jer la kat rumah ni. En.suami tak guna sebab dia print kat office jer. 

Jadinya, sebabkan banyak sangat homework yang mommy nak kena lukis, so mommy rasa eloklah diprint kan saja. 

Sebenarnya, aku boleh melukis dan aku suka melukis. Tapi sebab banyak sangat dan kadang-kadang lukisan yang diberi mencabar daya kesabaran dan daya kreativiti aku, so aku rasa better print jer. 

Jadinya, aku pun belilah INK printer kat Shopee. 



Biasanya kalau beli barang online, 2-3 hari barang dah sampai. Tapi ink ni, tunggu-punya tunggu, 2 minggu baru sampai. Uhh! Lamanya. Penantian itu memang 1 penyiksaan =((.

Tapi OK lah, nasib baik gak sampai. Dari langsung tak ada. 

Bila dapat tu happy sangat-sangat. Dapatlah print macam-macam dengan tenang dan teruja 😁.


Inilah printer nya. Aku beli printer ni tahun 2016 kalau tak silap. Beli ni untuk study - print tesis dan segala yang berkaitan. Alhamdulillah sampai sekarang masih elok. Cuma ink nya mahal sikit.

Printer aku jenis ni - HP Deskjet 1510 Series. Boleh scan (fotostat), print . 

Pengalaman aku dengan printer ni - setiap kali sambung belajar akan beli 1 printer. Sebab belajar lama kan - 2-3 tahun sekali belajar. 

Masa Diploma & Degree, aku guna printer Canon. Habis jer belajar, terus rosak tak boleh guna. Diploma printer lain, Degree printer lain. 

Masuk Master, aku beli HP. Lepas grad, printer tu masih boleh guna lagi. Tapi bila dah lama tak guna, dia jadi rosak. 

Bila buat PhD, beli lagi printer - aku beli HP jugak, sebab rasa lagi best guna HP - laju jer print dan hasil printing pun elok. 

So, kalau ada yang tanya nak beli Printer yang mana either Canon atau HP, aku recommend beli HP. Sebab based on pengalaman aku yang dah beli beberapa biji printer, aku rasa HP yang best walaupun ink dia lagi mahal dari Canon. Takpe, mahal sikit, janji puas hati dan boleh pakai lama. 

You May Also Like

4 comments

  1. Lebih mudah dan cepat bila di print ya gambar-gambar yang nak diberi pada anak.

    ReplyDelete
  2. memang ink printer waktu ni kne standby byk kerja sekolah anak nk kena print...done cikguzim follo sini

    ReplyDelete
  3. CANTIKNYA LUKISAN FL..DH LAMA JUGA XGUNA PRINTER INK COLOUR NI MAHAL JUGA KALAU BELI KAT KEDAI COMP

    ReplyDelete
  4. musim musim mco ni memang barang semua lambat sampai. Anyway, cantik Kakak FL colour!

    ReplyDelete