TIPS Membeli Air Fryer

by - Friday, May 22, 2020

TIPS Membeli Air Fryer | Aku ada follow group 'Resipi Air Fryer (Malaysia)' kat Facebook. 

Hari tu ada orang share pasal TIPS untuk membeli Air Fryer since ramai sangat yang tanya nak beli air fryer yang macam mana dan jenama apa yang berbaloi beli, sebab sekarang kan ada macam-macam brand dan macam-macam jenis air fryer ni. Ada yang macam oven, ada yang konvensional, ada yang bukak dari atas, ada yang bukak dari tepi. Macam-macam lah. 

So, bagus jugak pada mereka yang bertanya soalan tu. Dan bagus jugak ramai yang sudi share info dan TIPS. So, aku pun turut belajar dari info-info yang dikongsi. 

Inilah antara TIPS nya yang dikongsi oleh Sis Aishah Shah. 


Tips beli af, harap membantu :)

Ada 3 jenis af. Yg tarik bakul, yg buka dari atas (turbo), yg mcm oven. Yg bakul senang nak guna, just tarik je, isi makanan dan tolak balik bakul tu (ramai guna ni). Yg buka dari atas dan mcm oven tu ada aksesori lain, boleh golek ayam dan buat popcorn. Biasanya jenis bakul suhu max 200°C, yg bukak dari atas dan yg jenis oven sampai 230°C.

Control ada 2 jenis, manual dgn digital. Manual senang pulas2 tombol. Tapi manual ni cepat hilang tulisan nombor πŸ˜‚ Digital ada preset boleh tekan2 tp nak adjust suhu/masa selain dari ikut preset kena tekan lebih sikit. So jenis pulas2 lebih mesra kanak2 n org tua sbb jari tak payah laju2 utk tukar suhu/masa.

Harga ikut jenama. Philips mahal tp insyaallah tahan bertahun2. Mcm russell taylors, morgan, haier, birkeshire, khind, mmx, trio tu harga mampu milik dlm range 180-280. Tengok capacity, ada pan capacity dan basket capacity, kalo basket capacity besar tu boleh letak makanan byk sikit. Ada yg jual online harga rm150 tapi check dulu warranty and reviews, sebaik2nya cari yg warranty setahun. Jgn beli yg harga rm50, scam, nanti silap2 dpt tasbih je.

Utk yg boleh golek ayam harga paling murah XMA 300 boleh dpt, riino, butterfly, primada, firenzzi, hetch sume tu 350-500. Jenis oven ada 4, khind (9.5l dlm rm400), haier (10l dlm rm500), riino, zenne (12l dlm rm550-600).

Special note sikit, trio ada oven+af, yg ni dia tulis capacity oven lain, capacity af lain. Tak tau nak komen apa bezanya fungsi oven dan fungsi af sbb sy tak pernah tengok dan takde kawan2 yg pernah pakai dan bg review. Innofood oven af pun kategori ni jugak.

Paling murah dan besar boleh cari halogen oven, x boleh golek ayam tapi muat ayam sekor, glass body and top, harga bawah 200 capacity 12l size lebih kurang sepemeluk. Ni dulu dikira bukan af, sekarang dah masuk semula market jadi af. So sy listkan jugak (tak tau kategori no 4 ke atau tak sama kategori πŸ˜‚). Ada yg dah 20 thn pakai jenis camni. La gourmet goshop tu masuk dlm kategori ni.

Sebab ramai yg tanya apa yg terbaik, maaf ya sy tak dapat nak kata mana paling bagus, semuanya ikut budget dan preference masing2. Sy takde duit nak beli semua dan test satu2 πŸ˜‚ harga terkini boleh survey di lazada, shopee, goshop, cjwowshop.



Ini contoh Air Fryer yang terkini. (Sumber gambar - google image)

**********************************************************************************

Aku ada air fryer. Beli kat Lazada. Tapi aku beli jenama biasher-biasher jer , kalau sebut pun korang tak tahu pasal jenama tu. Murah jer aku beli. Boleh baca kat entri ni - 'AIR FRYER - YESSS! FINALLY I GOT MINE!'.

Aku beli Air Fryer tu masa Ramadhan tahun lepas. Dah genap setahun usia Air Fryer tu. 

Tapi sayang (atau malang..huhu), air fryer tu skrang dah tak berfungsi sangat. Masih boleh digunakan lagi, tapi aku dah tak guna sebab coating dia tertanggal dan berkarat. Dan jugak, bila guna, lama giler makanan nak masak. 

Sepatutnya air fryer ni menyenangkan kerja-kerja chef kat dapur, tapi sebaliknya menyusahkan pula. Bila aku masak guna air fryer ni (contoh macam goreng ikan), last-last aku kena goreng semula kat atas dapur. Bukankah itu membazir masa dan membazir tenaga? 

Jadinya, dari pengalaman aku ni, aku dah serik nak beli air fryer atau apa-apa peralatan elektrik yang tak popular. Biarlah melabur duit banyak sikit, asalkan kita dapat yang berkualiti. kalu tak berduit, kenalah menabung. Biarlah lama benor nak kaih hasil tabungan, but at least penantian tu sangat berbaloi akhirnya. 

Biar mahal, asalkan berkualiti. 

Bye-bye my air fryer =((.

You May Also Like

1 comments