Thursday, 9 July 2015

Rutin Harian Sepanjang Ramadhan

Assalamualaikum...
 
 Ni aku nak share rutin harian aku sepanjang bulan Ramadhan ni... Bulan Ramadhan kali ni lain sikit dari tahun-tahun lepas bagi aku sebab tahun ni tahun 1st aku berpuasa dengan seoarang anak. Tahun lepas, baru bersalin masa Ramadhan, jadinya tak puasa.. Tahun ni Alhamdulillah dapat berpuasa & dapat masak untuk en.suami...


4.15 am - Bangun, solat

4.50 am - Panaskan makanan & prepare for sahur
              - Masuk baju kotor dalam mesin basuh (laundry)

5.10 am - Start makan sahur

5.40 qam -Siap makan sahur, and kemas dapur

6.00 am - Siap kemas dapur

6.00 - 6.30 am - Solat Subuh, mengaji

6.30 am - Sidai kain

7.00 am - FL menangis > susukan FL (BF)

7.30 am - Mandi & iron baju

8.00 am - Rehat jap, tunggu sampai FL bangun

8.30 am - FL bangun, tukarkan nappy,BF

9.00 am - Keluar pergi University , on the way hantar FL ke nursery


******************* Seharian di University ********************

3.00 pm - Pergi Pasar Ramadhan , beli kuih

4.00 pm - Ambik FL dari Nursery

4.30 pm - Sampai umah
              - Mandi
              - Susukan FL
  

5.30 pm - Start masak untuk berbuka puasa + sahur

6.30 pm - Siap masak , REHAT

7.00 pm - Suap FL makan

7.30 pm - Bukak puasa

8.00 pm - Solat magrib, then tidurkan FL

9.00 pm - FL dah tidur, Mummy bangun, kemaskan dapur & segala benda yang perlu dikemaskan
              - Solat Isya' & terawikh (di rumah jer)

11.00 pm - TIDUR... ZZZZZ

** Repeat the same thing for the next day..

Alhamdulillah, I manage to do it.. And perhaps, Allah  gives me the strength to face the same routine for another 10 days, InshaAllah

TQ for reading!



20 comments:

  1. diary harian.. pengurusan yg baik akan melancarkan kerja insyaallah..

    ReplyDelete
  2. Intan...email sis JM alamat..lsss

    ReplyDelete
  3. bersalin di bulan ramadhan tu best tapi part nak ganti tu penat sikit kan

    ReplyDelete
  4. wahh....sis JM pun x dapat buat mcm ni...bangun sahur jam 5...try gak bangun jam 4 lebih pastu tertido jam 6 baru sedar huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM.. dulu kita pun macam JM.. tapi sejak ade anak ni, segalanya berud=bah 360 darjah

      Delete
  5. Waaa...setiap minit ada je bend nk buatkan...moga dipermudahkan urusan yee DP...heeheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah Deanna.. setiap minit tu sangat berharga

      Delete
  6. Kalu SS... Jam 5 tu dah tido balik! He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. SS bujang takpe lah kalu nak tido balik

      Delete
  7. woaaah padat tu jadual but u managed to go thru it *tepuk2 tangan*
    smoga setiap amalan kita diterima.. CT bangun sahur minum air je..
    lepas tu pengsan balik =P

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT, boleh kenyang ke sampai ke senja kalau bersahur minum air jer?? kalau saya, mahunya akan bukak puasa tengahari tu kalau sahur minum air jer (mak menyusu dibolehkan tak berpuasa.. hehehe)

      Delete
    2. dah biasa akak DP.. dari asrama pun cenggitu sbb nak menapak sahur tu jauh.. hehe.. plus mak ayah pun bukan jenis makan sahur.. tp kami akan bangun juga macam mana skali pun.. n kalo makan.. by 11 CT rasa perut mcm ada konsert..

      Delete
  8. salam aidilfitri, maaf zahir batin,, semoga dipermudahkan., aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih pakcik... selamat hari raya juga untuk pakcik

      Delete
  9. hehehe.. datang singgah lagi..
    tunnggu Kak DP up entry baru =)

    selamat hari raya kak.. maaf zahir batin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. CT... tu lah lambat betul akak nak update.. huhu... terima kasih ct sebab ingat selalu kat dorsett pink

      Delete
    2. ingatlah akak.. pakai baju kenggeru lagi ingat akak..
      dun worry walaupun jenguk skali skala =)
      sekali jenguk khatam yg lelain tu..

      Delete
  10. Padat tu ekin pun bulan puasa aritu bgn awl 4.30gak siapkan lauk.sahur... Lps sahur kdg2 tertido kdg2 tak... Siapkan barang abg p keje

    ReplyDelete