Gambar Konvo Rosak Sebab Banjir

in , , by dorsett pink, July 30, 2020
Masa banjir 18 Julai 2020 hari tu, salah satu benda yang rosak kat dalam rumah aku ialah Gambar KONVO PhD yang berlangsung pada November 2020. huhu. Sedih sangat rasanya. 


Sedih! Sedih sebab kenangan tu hanya terjadi sekali jer seumur hidup. Tak mungkin lagi selepas ni aku akan sambung PhD lagi dan konvo sekali lagi. Tak mungkin sama sekali.

Ini semua gambar-gambar kat atas stage masa upacara pengurniaan Sijil/Skroll. Dan gambar-gambar ni berbayar. Tak silap aku, aku bayar dulu da;am RM 200 kot untuk pakej gamar ni.

Tapi Nasib baiklah ada diberikan soft copy dalam bentuk CD. So, bolehlah print semula.


Sijil PhD pun turut sama tenggelam dalam air banjir. huhu.

So, aku keringkan semuanya kat bawah panas mentari. Sekarang nasib baik semua sijil ni dah OK, cuma ada sedikit kotor. Takpelah dari langsung tak ada kan?

Inilah dugaan. Dugaan yang pasti ada hikmah tersembunyi. 

Selepas Banjir - Proses Mencuci dan Mengemas

in , , by dorsett pink, July 28, 2020
 Dah seminggu kejadian banjir berlalu. Tapi sehingga hari ini aku masih belum habis kemas rumah sepenuhnya lagi. Hari tu lumpur tebal sangat. So, panggil part time cleaner tolong bersihkan lumpur. 

Dan proses nak mengemas rumah, aku buat sendiri dengan en.suami. En.suami pulak bekerja. So, tinggal aku dan anak-anak je kat rumah. Tu yang lambat tu. Tapi takperlah. Buat perlahan-lahan, dan jangan paksa diri nanti takut sakit pulak. Anak-anak pun perlukan kasih -sayang dan perhatian jugak. 



My best friend sejak dari Sekolah Menengah - AB, datang tolong hari tu dengan anak-anak sekali. Alhamdulillah! Tahnk you for coming dear. Bila aku susah, dia sentiasa ada dengan aku. AB sekarang tengah tunggu nak Konvokesyen Master kat UPM.


 Ini kedai runcit dan kedai Speedmart kat area rumah. Teruk diaorang, terpaksa tutup kedai kejap sebab nak bersihkan kedai.huhu.

 Minggu lepas, hari-hari truck towing datang area rumah ni angkut kereta jiran-jiran yang tak sempat selamatkan kereta. Kereta kitaorang Alhamdulillah selamat dialihkan. So, enjin OK.

 MPKJ datang ambik perabot yang rosak dan sampah-sarap yang sangat banyak.

Si kecik ni sangat suka tolong mommy mencuci dan mengemas rumah =)).

 Ini kawan baik sejak dari UiTM Sri Iskandar (Sejak Part 1 Diploma) - Moon. Moon datang dari jauh nun drive dari Alor Setar, datang KL melawat aku. Thank you so much!. Dia sekarang tengah buat Master kat UiTM Seri Iskandar. Kat Alor Setar tu bekerja. Bekerja dengan Kulim Airport (Under Malaysia Airport Berhad). 

YB Ahi Parlimen datang turun padang sampaikan bantuan berupa beras, makanan, toileteries dan tilam. Masa PKP hari tu pun, YB datang turun bagi bantuan. bagus betul YB Ong Kian Ming ni. 

Even sampai hari ni, masih ada lagi bantuan yang datang pada kami. Mostly NGO Cina la yang datang, sebab aku duduk kat dalam komuniti Cina. Jiran-jiran aku semua Orang Cina, orang Melayu ada 2,3 orang jer. Terima kasih sangat-sangat pada yang datang tolong, termasuk Kelab Blogger Ben Ashaari atas sumbangan yangdiberikan.

Orang yang tak pernah rasa, tak tahu rasa banjir ni macam mana, so bolehla nak bercakap macam-macam. Cuba yang bercakap tu tolong aku kemas cuci rumah ni, agaknya patah pinggang kot. 

Dalam hidup zaman sekarang ni ramai sangat makcik bawang. Penat nak melayan semua makcik-makcik bawang tu. So, cara yang paling berkesan, abaikan jer kata-kata tu. Sebab yang mengata tu pun tak menolong pun. 

Semoga Allah terus limpahkan aku, keluarga dan sahabat-sahabat yang membaca ini dengan limphan rahmat, keberkatan dan kekuatan serta kesabaran yang berterusan. Amiin. 

Baru Beli Kabel Laptop Untuk Update Blog

in , , by dorsett pink, July 28, 2020
Baru Beli Kabel Laptop Untuk Update Blog - Sejak Rumah banjir 18 Julai hari tu, aku tak boleh bukak laptop langsung sebab kabel laptop rosak dek kerna masuk dalam air banjir. Huh! Rindunya nak blogging masa tu. 

Aku tak suka update blog guna handphone sebab skrin kecik. Kalau update guna laptop, dapat tengok skrin besar. So, best la nak menulis. 

Kalau update guna handphone, idea tak banyak keluar.

So, Ahad baru-baru ni aku pergi Plaza Low-Yat dengan en.suami dan anak-anak untuk mencari kabel laptop tu. 

Dah lama sangat aku tak ke Low-Yat. Last pergi dulu masa belajar tengah buat PhD dulu. Sejak hamilkan Leeya, langsung tak pernah pergi ke sana lagi.

Bila pergi Ahad hari tu baru tahu yang Low-yat sekarang dah banyak beza. Kedai yang kitaorang sellau pergi dulu, dah tak ada. Pastu design dalam Low-Yat tu sendiri pun dah berubah. Andaikata kalau aku terpisah dengan en.suami, memang susah nak cari balik. So, hari tu, kitaorang jalan sama-sama jer, tak berani nak berjauhan takut terpisah. Kalau pergi toilet pun, masing-masing tunggu kat depan toilet tu. Dengan Kakak FL, sentiasa pegang tangan dia jer, takut terpisah. Leeya aku dukung jer. 


Inilah kabel laptop yang aku beli tu. Aku guna Laptop Lenovo. Masalah laptop aku ni ialah adapter laptop dia lain dari yang lain. Adapter dia yang bentuk segi empat tepat, warna kuning. So, agak susah nak cari kalau pergi ke kedai biasa. Sebab tu pergi Low-Yat terus.


Yang aku beli ni, memang khas untuk Laptop Lenovo. Apa-apa Laptop Lenovo semua boleh guna kabel ni sebab dia ada 3 adapter yang berbeza macam dalam gambar tu. Yang laptop aku, guna yang warna kuning tu.  

Happy giler bila dapat beli kabel laptop ni. So, hari Isnin semalam dah boleh update blog. InshaAllah lepas ni akan terus konsisten untuk update blog seperti sediakala. 

Rupa Rumah Selepas Banjir

in , , by dorsett pink, July 27, 2020
Inilah rupa rumah aku lepas banjir Hari Sabtu 18 Julai 2020 hari tu. Boleh baca entri sebelum ni - 'RUMAH DP BANJIR'. 

Air start masuk rumah Jam 7.30 malam, dan surut sepenuhnya jam 3 pagi. 

Ini ialah banjir kilat, akibat limpahan air Sungai Langat. Rumah aku betul-betul sebelah Sungai Langat, tapi bukan atas Rezab Sungai ok. 



 Kakak FL tolong cuci rumah lepas tu. Good Job Kakak.



 Ini rak buku Kakak FL dan Leeya. Semua buku-buku belajar Kakak FL letak kat rak ni dan kahirnya hancur dibadai banjir. Tak de rezeki. So, terpaksa beli baru lepas ni.

Ini antara homework yang disiapkan masa PKP hari tu. 


Homework Kakak FL yang selama ni duk pulun siapkan masa PKP, habis semuanya.. 


Ada yang tanya - 'tak sedar ke air naik?'.

Jawapan : Aku sedar air naik. Tapi air naik cepat sangat. Sangat-sangat cepat sampaikan aku tak sempat nak selamatkan semua barang. Mujur dapat selamatkan 2 biji kereta. Jiran-jiran aku ramai yang kereta terbengkalai dalam banjir. Kesian sangat. 

Kalau korang kat tempat aku pun, korang pun tak sempat nak selamatkan barang-barang. OK lah, cuma buku-buku jer yang hancur. Barang elektrik semua OK.

Bab lumpur tu memang tak boleh buat apa-apa lah. Bila banjir, memang berlumpurlah rumah. 

Aku nak ucapkan ribuan terima kasih pada rakan-rakan blogger dari Kelab Blogger Ben Ashaari kerana bagi sokongan sumbangan atas musibah banjir hari tu. Terharu sangat. Walaupun aku hanya blogger picisan, tapi blogger-blogger otai dalam KBBA tak lupakan aku. Terima kasih you all. 

Rumah DP Banjir

in , , by dorsett pink, July 27, 2020
Dah lama aku tak update blog. Sebab kabel laptop aku rosak. Semalam baru pergi ke Low-Yat beli kabel laptop baru. So, hari ni baru dapat update blog. Sebenarnya 18 Julai 2020 yang lalu, rumah aku kena banjir, ditenggalami air bah paras pinggang. huhu. Sedih sangat!. Dan kabel laptop aku rosak sebab tenggelam dalam air banjir 😞.

Aku pun tak sangka banjir tu. Sebab menurut kata jiran-jiran, sejak rumah di taman tu terbina dah lebih dari 20 tahun yang lalu, itulah pertama kali dalam sejarah, taman tu kena banjir. Taman ni terletak betul-betul sebelah Sungai Langat. So, kiranya limpahan air Sungai Langat tu lah yang tenggelamkan rumah kitaorang. Tapi rumah ni bukan atas rezab sungai. 

Takpelah, nak buat macam mana. Ini ialah dugaan kecil dari Allah. Aku yakin dan pasti lepas ni Allah nak bagi rezeki yang lebih baik. 


Ini gambar-gambar masa banjir hari tu. 

 Air naik paras pinggang.

 Banyak kereta yang tak sempat diselamatkan. So, jawabnya kereta-kereta tu semua mandi air banjir 😞


 Ini gambar-gambar selepas banjir, yang sebelum dicuci.


Aku update kat IG Story aku - @dorsett.pink. Kalau yang follow aku kat IG Story memang tahulah cerita pasal banjir ni. 

OK, ceritanya macam ni. Hari Sabtu 18 Julai 2020 tu aku plan nak ke Taman Botani Putrajaya jam 6 petang, nak bawak anak-anak beriadah kat situ. 

Tapi start jam 4 petang, hujan lebat sangat. Pastu pulak en.suami keluar tak balik-balik lagi.  So, aku cakap kat anak-anak, tak dapatlah kita pergi Putrajaya sebab hujan. 

Aku tak rasa apa-apa masa hujan tu, risau tak, takut pun tak, sebab sebelum ni kalau hujan lebat macam mana pun, rumah kami tak naik air. 

Pastu Jam 7.00 malam, start lah cerita Boboboi kat TV9. Kusyuk la anak-anak ni tengok TV sambil makan malam. Aku pulak duk best layan ais krim vanilla. Pastu, tetiba aku bukak langsir nak tengok kat luar, sambil duk tunggu en.suami balik. 

Masa tu aku tengok longkang dah penuh air. Ada 2 buah kereta kancil parking depan rumah aku. Aku tengok air dah macam nak tutup tayar kereta kancil tu. Masa tu Jam 7.30 malam. Tapi aku tak risau pape, sebab yakin tak banjir. Yakin nau kau!.

Pastu aku pergi ke dapur nak basuh cawan ais krim dan pinggan yang diaorang makan tadi. Masuk jer dapur, tengok air dah mula masuk ikut pintu belakang. Lepas dah basuh pinggan. Aku tutup TV, pastu bawak anak-anak naik ke atas, sambil bawak 2 biji beg laptop. Rumah aku rumah teres 2 tingkat. 

Elok jer aku sampai kat atas, letak anak-anak, terus rumah black-out. Aku pun bukak touch light. Naisb baik ada tourch-light kat atas. Aku bagi anak-anak aku pegang handphone (sebab ON flash light kat handphone). 

Pastu aku turun bawah sambil pegang tourch light. Aku nak angkat TV, tapi tak larat. So, aku biarkan jer. En.suami dah sampai rumah, dia terus pergi alihkan kereta aku. Aku pun tak jumpa dia lagi. 

Then, aku bawaklah barang-barang yang aku boleh bawak dengan tangan naik ke atas. Benda pertama yang aku bawak naik ialah dokumen-dokumen penting, photo album dan purse aku. Masa tu air kat paras lutut.

Lepas je letak semua tu kat atas, aku turun semula. Anak-anak tak menangis, diaorang cuma ketakutan. Masa aku turun tu air dah kat pinggang. Fuhh! Cepat giler. En.suami tak sampai-sampai lagi. TV aku biarkan jer atas kabinet TV. Memang tak larat. Aku nampak strollet dan set golf (en.suami punya), dah terapung. 

Aku solat Magrib dulu dan packing barang. Aku call BOMBA. Sebab aku takut air naik makin tinggi.  Lepas tu aku nampak en.suami angkat TV bawak naik atas. TV selamat, tak kena air. Alhamdulillah! Cuma decoder TV (ala-ala macam Myfreeview) dalam banjir. Tak dapat nak mencari sebab air warna kuning - warna teh-ais. 

 Ini barang-barang yang aku packing incase kalau kena pergi ke Pusat Pemindahan Mangsa Banjir.

 Kakak FL duk sibuk nak selamatkan toys dia ni. Sebab baru jer beli sehari sebelum tu.

 Gambar-gambar ni semua tenggelam dalam air. So, lepas tu, kitaorang jemur dan keringkan. Nasib baik OK dah semua gambar-gambar ni. Kalau tak, mahunya menangis, sebab kenangan ni semua. huhu. Soft copy banyak yang dah tak ada.  

Tapi inilah kenangan. First time seumur hidup aku kena macam ni, Dulu kat Kemaman pun pernah kena banjir, tapi air tak masuk dalam rumah. Masa aku kecik-kecik dulu, dibesarkan kat Rumah Arwah Tok Wan, pun sama jugak setiap tahun banjir, tapi air tak masuk rumah sebab rumah tradisional Terengganu tinggi-tinggi, sememangnya orang dulu-dulu design rumah tinggi-timggi macam tu sebab nak selamatkan dari banjir. 

Tapi apa nak buat, inilah dugaan. 

Kerugian tak banyak. Barang-barang elektrik semua selamat (kecuali hand mixer blender dan kabel laptop jer). Cuma barang makanan habis hancur. Kebetulan hari sebelum tu baru restock barang-barang basah kat rumah RM 100. huhu. Kereta kami OK. Alhamdulillah! Cuma masuk air lah. Tapi enjin semua OK boleh jalan macam biasa. BUKU-BUKU banyak yang rosak sebab rak buku kat aras bawah. Buku sekolah Kakak FL semua hancuss. 

Pastu kan, bulan lepas en.suami baru restock beli buku-buku baru sekotak. Buku-buku tu semua belum packing kat atas book shelves lagi. Al-maklumlah kitaorang kan book lover, so memang sejenis yang suka membeli buku. Disebabkan banyak sangat buku yang baru tu, aku biarkan je dulu dalam kotak. Take time kononnya nak kemas. Dan, the end, buku-buku tu semua habis hancur tenggelam dalam banjir. Errmr. Tak de rezeki. Takpelah, jawabnya lepas ni kena beli lagi buku baru. 

Air surut sepenuhnya Jam 3 pagi.

Impian DP

in , by dorsett pink, July 18, 2020
Aku ni sejak kecik lagi suka berangan-angan. Tahap angan-angan aku tu mungkin macam dah setaraf dengan angan-angan Mat Jenin πŸ˜‚.

Macam-macam angan-angan aku tau. Dan ada yang menjadi ada yang tak menjadi. 


Antara salah satu angan-angan aku ialah nak jadi Champion Taekwondo kat dalam Taekwondo Tournament. Masa tu umur aku 6 tahun, waktu tadika. Aku tak tahu macam mana masa waktu umur 6 tahun tu aku boleh terfikir nak jadi atlit taekwondo, instead of sukan-sukan lain. Mungkin sebab selalu tengok kat TV kot. 

Pastu, tup-tup masa aku Darjah 4 aku masuk kelas taekwondo kat sekolah. Aku nak sangat masuk kelas taekwondo tu, dan akhirnya bila dapat masuk, aku happy sangat-sangat. Dan 2 tahun lepas tu, aku dapat wakil Negeri Terengganu ke Peringkat National Juniour Taekwondo Tournament kat Kuala Lumpur. First time wakil Negeri tak dapat medal apa-apa. Tapi 2-3 tahun lepas tu, start dapat medal. Dan aku teruskan main taekwondo tu sampai umur aku 19 tahun (kat UiTM masa tu). Umur 19 tahun tu kira tahun akhir aku dengan taekwondo, dan tournament terakhir aku ialah Kejohanan Taekwondo Kebangsaan kat Sabah dan masa tu aku wakil UiTM. 


Dan ada banyak lagi angan-angan lain. Antaranya ialah angan-angan nak pergi ke Tembok Besar China dan New Zealand dan angan-angan nak ada Tittle DR. kat depan nama 😊😊.

Sebenarnya angan-angan tu boleh bertukar menajdi IMPIAN. Dan IMPIAN itu InshaAllah akan menjadi kenyataan dengan izin Allah. 

Sekarang ni IMPIAN aku ialah aku nak menjadi BILLIONAIRE satu hari nanti. Aku tak tahu bila waktu itu akan datang, tapi aku PASTI someday and somehow i will be there 😊😊.

Dan hanya satu-satunya cara aku nak capai IMPIAN nak jadi Billionaire tu ialah dengan menjadi USAHAWAN. 


Ini Infografik yang En.Suami aku share dengan aku - 9 HABIT Orang Kaya. Antara 9 ni, boleh kata aku buat semuanya dan dah memang menjadi habit aku sejak sekian lama kecuali yang No.1 dan No.8 πŸ˜‚. Kitaorang ada aim yang sama iaitu nak menjadi ORANG KAYA 😊.

Sebab en.suami aku selalu cakap - Orang Islam kena jadi KAYA-RAYA. Sebab bila Orang Islam KAYA, ekonomi  Orang Islam akan naik. Bila ekonomi Orang Islam kukuh dan strong, kita boleh buat banyak benda macam boleh bina hospital untuk Orang Islam, boleh bina sekolah untuk anak-anak orang Islam, kita boleh beri dan buka peluan pekerjaan kat orang-orang Islam yang lain. 

Korang jangan hanya tengok kat konteks Malaysia saja, tapi tengok kat konteks luar negara. Betapa kesiannya orang Islam yang kena tindas yang berada di negara-negara Bukan Islam, contoh macam kat Kemboja, kat Syria, kat Afrika Selatan, kat Philiphines dan banyak lagi negara-negara lain. Diaorang tu usah kata nak pergi sekolah, nak makan pun tak ada makanan, even rumah pun tak ada, terpaksa duduk berteduh di bawah khemah. 

Cuba tengok masa Zaman Rasulullah SAW dulu, Islam sangat kuat dan gemilang dan terbilang, tentera Islam sangat kuat. Sebab apa? Sebab Orang Islam masa tu ada ekonomi yang kukuh. Rata-rata para Sahabat ketika tu bekerja sebagai pedagang atau peniaga. Dan diaorang gunakan kekayaan diaorang untuk bagi sumbangan pada Tentera Islam. Bila Tentera Islam ada banyak 'duit', bolehlah beli kuda yang kuat, boleh beli baju besi yang berkualiti, boleh beli pisau dan pedang yang berkualiti, bila peralatan ketenteraan bagus, berkualiti dan siap-siaga, dengan Bantuan Allah, Tentera Islam boleh menang dalam setiap peperangan menentang musuh. 

Cuba tengok masa zaman kegemilangan Sultan Muhammad Al-Fatih, yang berjaya manakluk Kota Konstantinopel. Kalau Tentera Sultan Muhammad Al-Fatih tak berduit, agak mustahil untuk Tentera Islam menang ketika itu. 

So, atas dasa tanggungjawab untuk membantu Umat Islam kat atas muka bumi ini (selagi nyawa dikandung badan), aku pasang Impian untuk menjadi Billionaire. Agar aku boleh contribute dan bantu ekonomi Umat Islam.

Doakan aku berjaya mencapai Impian itu. Korang sekarang boleh gelak-gelak baca impian aku ni. Tapi satu hari nanti korang akan tengok siapa DP suatu hari nanti 😊. hahahhaha. 

Jeruk Timun Malaysia - Apa Rasanya?

in , by dorsett pink, July 18, 2020
Hari tu kan aku ada update kat blog pasal en.suami aku beli Jeruk Timun kat Kedai Arab kat KL ni. Boleh baca kat entri ni - 'JERUK TIMUN - SAYUR WAJIB BILA DP TRAVEL KE LUAR NEGARA'.

So, kelmarin kitaorang try la makan jeruk timun yang dibeli kat Malaysia ni. 

Dan korang nak tahu apa rasanya?????


YaRabbi! Masam Giler! Tak boleh Telan!

Memang langsung tak sama dengan jeruk timun yang dibeli kat oversea. 

Fuhh! Tak boleh makan tau, tak tertahan rasa MASAM dia tu.

Tapi sebabkan dah beli, kalau tak makan nanti membazir pulak. So apa yang kitaorang buat ialah basuh dulu timun tu dengan air biasa. Basuh lama-lama, then baru makan. Lepas dah basuh tu, Alhamdulillah OK , bolehlah telan masuk dalam tekak.

Blogger Kak Diana Rashid kata - 'rasa MASAM tu sebabkan cuka yang digunakan tu masam melampau'. Mungkinlah cuka yang digunakan Made In Malaysia. 

Blogger Syaz Rahim tanya - 'sama ke macam timun dalam burger McD?' . Jawapannya tak sama. Rasanya timun dalam burger McD tu boleh dimakan lagi, tapi jeruk timun yang dibeli dalam botol ni langsung tak boleh makan. Tapi, sebenarnya aku pun tak suka timun dalam burger McD tu. Kalau beli burger McD, akau akan buang timun tu dulu πŸ˜‚.


*Thank you korang tulis komen / respond  di bahagian komen. Thank you so much you all sebab sudi baca entri-entri yang aku tulis 😊.


Kalau korang pergi Oversea, try beli jeruk timun ni kat mana-mana supermarket (pastikan yang HALAL) dan korang rasa sendiri apa rasa dia. Totally tak sama macam jeruk timun kat Malaysia ni. 

Jeruk timun ni banyak dijual kat Kedai-Kedai Arab sebab Orang Arab suka sayur macam ni.
Hari ini boleh kata kebanyakkan isteri keluar bekerja. 

Bila balik kerja, badan dan otak dah penat. Tapi nak kena masak lagi, nak kena uruskan anak-anak lagi, nak kena uruskan kain baju lagi. Dah tak sempat nak kemas rumah. 


Tapi mata jadi sakit kalau biarkan rumah bersepah macam tu jer. Kan best kalau ada bibik, kan? 

Tapi tak semua mampu ada bibik atau kalau mampu pun rasa tak privacy pulak kalau ada orang asing dalam rumah sendiri. 

So, untuk selesaikan masalah rumah tak bersusun kemas ni ialah dengan ada SISTEM. 

Kalau rumah kita ada SISTEM SUSUN ATUR yang sistematik dan teratur, mata kita pun sedap tengok dan kita pun akan happy. Tak lah stress duk tengok barang-barang kat dalam rumah tak tersusun indah. 

Dengan adanya SISTEM Susun Atur yang kemas ni, kita boleh jimatkan banyak ruang dalam rumah dan jimatkan masa. 


Cuba bayangkan kalau pagi-pagi tengah kelam-kabut nak keluar pergi kerja, nak cari bra dan anak tudung pun tak terjumpa sebab belum berlipat lagi, mestilah ambik masa kan nak mencari barang-barang tu. Elok-elok sepatutnya Jam 7 pagi dah keluar rumah, bila barang-barang tu tak berjumpa, tak pasal-pasal terpaksa keluar rumah jam 7.10 pagi. Dah 10 minit lewat. Walaupun hanya 10 minit lewat, tapi disebabkan 10 minit tu, terpaksalah kita menghadap jem 40 minit. 

Tak pasal-pasal lewat perg kerja hari tu. Andaikata kalau hari tu ada meeting penting dengan CEO atau dengan KP atau KSU ke, agak-agak diaorang mengamuk tak kalau kita datang lambat? Takut nanti dapat surat transfer kena pindah nun jauh ke Gua Musang. huhu. Mintak dijauhkan lah. Pastu pulak tak pasal-pasal punch card jadi merah. Kalau selalu lambat, nanti kena tindakan tata tertib pulak. 

So, supaya situasi kat atas tak terjadi, apa kata korang buat SISTEM Susun Atur yang kemas dan tersusun kat rumah korang. LuvSusun ada jawapannya. Apa kata korang follow LuvSusun sekarang untuk 1001 ideas susun atur rumah yang sangat cantik, kemas dan tersusun indah. 


https://www.facebook.com/luvsusun


Jeruk Timun - pertama kali aku makan jeruk ni masa aku ke Vienna, Austria dulu. Masa tu pergi sana dengan en.suami. Itulah first trip aku ke Eropah bersama en.suami. Sebelum-sebelum ni aku ke sana dengan family aku. Tapi bila dah berkahwin ni, dapatlah bercuti ke sana dengan en.suami.

En.suami ajar aku makan jeruk timun ni. Dia kata setiap kali kalau dia pergi oversea, jeruk timun ni lah benda pertama dia akan beli kat supermarket.

Aku mula-mula was-was jugak nak makan sebab takut rasa dia tak ngam dengan lidah aku. Tapi lepas dah sekali cuba, nak cuba berkali-kali pulak. Dapat makan dengan nasih, fuhh! berseleranya. Tambah pulak dengan cuaca sejuk kat sana, memang sangat ngam lah makan ni dengan nasi panas-panas. 


Senang jer nak cari jeruk timun ni kat oversea. Kat mana-mana kedai groceries atau supermarket ada jual ni. Biasanya diaorang import dari negara Arab. So, make ure beli yang ada logo Halal. Kalau tak ada logo Halal, kena pandai baca ingredients dia. Pastikan tiada unsur-unsur haiwan.


Bila kat Malaysia, aku dan en.suamitry beli jeruk ni kat kedai Arab. Banyak je kedai Arab kat area KL ni.

Tapi kan, rasa dia masam sangat lah. Tak kena dengan lidah melayu kitaorang ni. Rasa dia tak sama macam yang kitaorang beli kat Vienna tu atau kat mana-mana tempat. 

Then sejak tu, aku dah tak nak beli lagi dah jeruk timun ni kat Malaysia. Kitaorang hanya akan beli bila travel ke luar negara jer. 

Tapi baru-baru ni en.suami aku try beli jeruk ni kat Kedai Arab Berkat Madina. Katanya sebab rindu dah lama sangat tak makan jeruk timun. Almaklumlah, dah lama tak travel sebab PKP. Kesian 😨.

Kalau ikutkan bulan April hari tu kitaorang ke Cairo, Mesir. Tapi terpaksa cancel flight dan hotel (duit hotel burnt, tapi tiket flight dapat refund), dan Bulan Jun sepatutnya plan nak pergi Australia. Tapi sama jugak terpaksa cancel. 

Entah bila lah dapat travel lagi. Sebab tu lah, en.suami beli jugak jeruk timun tu, nak ubat kerinduan dia nak travel. Kalau nak tahu, en.suami lagi kuat berjalan dari aku. Dia dah biasa pergi mana-mana sorang-sorang. Even pergi Umrah dan Haji sorang-sorang pun dia pernah. Aku jer yang tak merasa lagi nak ke sana.. 

Hopefully, jeruk timun yang dibeli kali ni OK lah dan sedap =)).

Travelog Dari Nanning ke Guangzhou, China

in , , by dorsett pink, July 12, 2020
Ini kisah pengambaraan aku dulu-dulu, masa tahun 2012. Aku ke China seorang diri (solo  traveler) secara backpacking. Aku pernah share cerita ni kat Blog lama dan aku pasti ramai readers aku kat blog sekarang yang masih tak baca lagi kisah travelog aku kat China ni. 

So, inilah cerita kembara aku dari Nanning ke Guangzhou sorang-sorang.


&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&




Hari pertama di negara China, buatkan aku rasa sangat teruja.. Dah lama aku pasang impian nak menjejakkan kaki ke China, hari ni baru dapat. Alhamdulillah. Aku memang sangat teruja dengan negara ni sebab masa kecik2 dulu, cikgu skolah rendah aku selalu cakap yang Dinosur tak de di malaysia sebab malaysia kecik jer, Dinosur ade kat China sebab China besar, so thats why aku nak sangat tengok negara China.

Keluar je dari gate train station Nanning aku terkejut sangat sebab tengok lautan manusia di sana sini. Wow! Dlm hati berbisik, ”memang betul la China ni overpopulated”. Perkara pertama yang aku rasa sangat sukar adalah ”MASALAH BAHASA”. Orang kat sini semua tak pandai berbhasa Inggeris, mereka hanya cakap Mandarin. Nasib baik la ade Diao Li (Chinese solo traveller yang aku jumpa kat Hanoi train station). Die la yang jadi juru bahasa aku. Firstly, die tolong aku carikan tiket train untuk ke Guangzhou malam tu gak. 


inilah pintu utama stesen keretapi ni
So sad, sebab CNY, tiket train ke Guangzhou habis. Ye lah, last minute kan. Baru kat sini aku tahu, yang rupanya kalau nak book tiket online pun boleh, pergi ke laman web www.12306.cn . Laman web ni bahasa cina, so org yang tahu baca tulisan cina je la boleh book tiket. 


ini information counter kat stesen keretapi ni. Dieorang kat sini tak tahu bahasa Inggeris tau, so cakap bahasa isyarat je la

bahagian luar stesen keretapi ni

Ok, back to original story, kalau nak beli tiket train kat stesen keretapi Nanning ni, pergi je ke sebelah kanan stesen, kat situ ade kaunter tiket, so leh la beli kat situ. Perjalanan naik keretapi dari Nannning ke Guangzhou ambik masa paling cepat pun 23 jam.. Harge tiket train untuk hard sleeper dalam lingkungan RMB 395 (low berth) / RMB 409 (middle berth) / RMB 423 (upper berth).

p/s : kalau tak tahu berbahasa mandarin, tulis atas kertas, destinasi kita (dlm tulisan mandarin siap2 & tuliskan kod train yang dikehendaki – kod train depends pada masa perjalanan train tu, leh check kat laman web ni www.mybeijingchina.com).

Memandangkan tiket train ke Guangzhou dah habis, aku pun guna Plan B iaitu ambik bus express. Bus express dari Nanning ke Guangzhou makan masa 10 jam & tiket bas kene beli kat Stesen bas Nanning, dalam 10 minit naik kerete dari stesen keretapi ni. So, kami pun bergerak menuju ke stesen bas Nanning, kene naik bus Bandar la nak ke stesen bas tu. Diao Li tak biasa ngan Nanning, die pun first time datang sini, so die tanya orang kat situ la mcm mana nak naik bas ke Stesen Bas Nanning atau dikenali sebagai Langdong Bus Station.

So, kami naik bas No.701 dengan harga 2 yuan seorang, tunggu bas ni kat depan stesen keretapi ni (cross road, then ade tempat tunggu bas. Kat sini tak ade bus stop, bus stop nya hanyalah sign board kat tepi jalan tu jer, so penumpang yang nak naik bas, akan beratur kat sign board tu. Tengok orang beratur panjang, ye la tu bus stop.

inilah rupa bus stop depan Stesen Bas Langdong

bas No.701. Bayar dulu sebelum naik. RMB 2/pax
dalam bas
Semua bas kat sini, last stop ialah Stesen Bas ni.. So senang la nak naik bas kat sini. Dari atas bas, aku terkejut giler tengok stesen bas Nanning ni. Ya Allah! Besar gilerr, lebih besar dari KL Sentral.. Lebih besar dari airport Subang.. huh! & dalam besar-besar gitu pun, punya la penuh ngan lautan manusia. Bayangkan, aku nak berjalan pun tak boleh, kiri kanan bersentuh bahu orang lain.. Jalan tengok depan hanya nampak kepala orang, so kene jalan tengok bawah jer la.. Aku & Diao Li berpegang tangan takut kami terputus, nanti susah lak nak cari sebab dah ramai sangat orang macam masuk stadium tengok Final Bolasepak Liga Malaysia.
permandangan Stesen Bas Langdong dari luar
boleh tak bayangkan apa jenis bau yang aku bau.hehe

ini semua kaunter tiket bas ekspress. Setiap kaunter ade destinasi masing-masing. So, pastikan anda beratur di barisan yang betul. Jangan potong barisan



Nak beli tiket bas ekspress, kene jalan kaki naik escalator ke tingkat atas. Beli tiket bas ke Guangzhou, pergi ke kaunter No.9, terletak kat sebelah kanan stesen ni. Nasib baik la tiket ade. Alhamdulillah. Harga tiket adalah 300 yuan, sleeper bus, & perjalanan naik bas dari Nanning ke Guangzhou adalah 10 jam. Bas akan bergerak jam 8 malam kat gate 27. So, aku tinggalkan luggage aku kat tempat simpan luggage kat sini yang terletak di depan gate No.28.. Harga simpan luggage ni 8 yuan..

kaunter no.9 - no.11 adalah kaunter tiket ke Guangzhou..


tiket bas (sleeping bas ke Guangzhou)



kaunter tempat simpan luggage, depan gate no.28
tempat simpan luggage


ini die gate no.27 yang aku kene tunggu untuk naik bas ke Guangzhou

Sementara nak tunggu bas jam 8 malam tu, ade lagi berbaki 5 jam. So, aku decide nak pi masjid kat Nanning. Masjid di Nanning terletak kat Xinhua Road. Masa ni perut kami lapar giler so Diao Li singgah makan jap kat KFC kat bawah stesen bas ni. Aku tak makan, just tengok die makan jer.. Aku nak makan kat masjid nanti.

Untuk ke Xinhua Road dari Stesen Bas Langdong, kami kene naik bas bandar bernombor 87. Nak tunggu bas No.87 ni, dari restoren KFC tadi, belok kanan, jalan lurus, then lintas jalan & kemudian tunggulah bas no.87 di situ.

korang akan jumpa "tuk-tuk" ni banyak kat sekitar stesen bas Langdong atau dikenali sebagai "trishaw". Jangan sesekali naik tau, sebabnya depa semua akan pau korang kaw-kaw punya. Silap2 korang kene bayar RMB 300 yuan untuk jarak perjalanan 1km
Perjalanan menuju ke Xinhua Road ambik masa selama 50 minit. Lama kan sebab Xinhua Road ni jauh sikit dari stesen bas tadi. Macam mana nak tahu kita dah benti di Xinhua Road? Senang jer, last stop bas No.87 ni benti di Xinhua Road dan semua orang dalam bas akan turun. Xinhua Road dikenali sebagai tempat orang-orang Muslim dimana ramai penduduk China dari etnik Hui yang beragama Islam tinggal disekitar masjid ni. So, nampak la orang Cina Muslim yang pakai kopiah. Tetapi mereka yang memakai kopiah tidak seramai seperti yang dapat di lihat di Guangzhou, sekali sekala leh la terjumpa.. Masjid kat sini tak macam rupa masjid, macam bangunan biasa-biasa jer, so, masyarakat disini tak tahu sangat lah kat mana masjid. Kalau tanya ngan orang Cina yang beragama Islam disitu, dieorang tahu la..

ini dia bas No.87


dalam bas

Xinhua Lu ~ Dalam bahasa Mandarin "Road" disebut sebagai "Lu"

Sejurus turun dari bas No.87, terus berjalan ke arah kanan, kemudian belok kiri kat simpang, berjalan lagi dalam 100 meter. Kemudian, cross junction, then belok kanan. Just walk straight for about 1 km & u will pass Nanning Department Store. Carilah bangunan besar warna hijau No.25 disebelah kiri. Itulah masjid & juga Muslim Restaurant. 
Masjid Nanning




pintu utama bangunan masjid ni. Masuk je pintu ni, akan nampak restoren, ala-ala food court gitu
gambar kenangan depan Masjid Nanning =))
Masjid Nanning. Gambar dari sumber ini


Something about Majid Nannning :
  • Masjid Nanning adalah satu-satunya masjid yang terdapat di Ibu Kota Nanning, iaitu Wilayah Autonomi Zhuang Guangxi dimana ia adalah antara daerah terawal yang menerima kedatangan Islam ke Negara China.
  •  Bangunan ini telah dibina sejak dari tahun 1607 masihi & pada tahun 1804 masihi, masjid ini telah renovate secara besar-besaran..  
  •  Keluasan masjid ini adalah seluas 953 meter persegi. 

    • Bangunan ini diuruskan oleh Nanning ISlamic Association
  •  Pada tahun 1981, masjid ini sekali lagi dibuat modification menjadi 3 tingkat yang menempatkan :
Tingkat 1 : Restoren Muslim yang menjual makanan berasaskan mee sahaja.

Tingkat 2 : Restoren Muslim yang menjual makanan berasaskan nasi. (sekali ngan lauk-lauknya lah, tak delah makan nasi jer, nanti tercekik lak)

Tingkat 3 : Tempat ambik wuduk

Tingkat 4 : Ruang solat atau dikenali sebagai masjid =)).. Masjid ni penuh tau bila solat Jumaat.


dewan solat utama

orang pompuan sembahyang kat atas. kat sini tak de telekung, so, kene bawak telekung sendiri

salah satu corner dalam masjid ni

Sampai ajer disini, aku makan dulu sebab perut dah lapar giler, pas makan aku solat sementara Diao Li tunggu kat restoren. Masa nak order makanan tu, Ya Rabbi, punya lah payah sebab masalah komunikasi. Macam cakap bahasa ayam-itik, mujur ade Diao Li, tolong translate kan. And Diao Li pun ajar gak aku sikit bahasa Mandarin sebab katanya nanti susah untuk aku memandangkan die tak boleh teman aku untuk travel ke wilayah lain lagi.. 

restoren tingkat 1 yang jual makanan berasaskan noodle/mee
restoren tingkat 2 yang menjual makanan berasaskan nasi
ini dia makanan tengahari yang aku makan. nasi ngan ayam masak sos tiram & green tea. Harga makanan aku ni 40 yuan (RM20)

Perkataan pertama yang aku belajar dari die ialah “Bi Fan” iaitu “nasi”.. hehehhe... seronok tau bila dah belajar ni..

Sementara aku gi solat zuhur & asar kat masjid, Diao Li duk call kawan die di Beijing, die mintak tolong kawan die teman aku di Beijing nanti & tolong belikan aku tiket train ke Harbin (tak sabar nak ke Harbin, nak tengok Kota Ais =)). Takut nanti, bile aku sampai di Beijing, tiket train ke Harbin dah habis..

Pas solat, kiteorang jalan-jalan kat Xinhua Road ni. Xinhua Road ni kiranya tempat happening gak la kat Bandar Nanning ni. Lebih kurang macam Bukit Bintang. Xinhua Road lebih dikenali sebagai pusat membeli belah kota Nanning. Besttt wooo... First time aku “bershopping” di China yang mana kiri kanan aku dipenuhi oleh lautan manusia. Sememangnya aku tak shopping la, just tengok2 jer. Kebetulan lak, hari tu ade pasar malam kat Xinhua Road ni, keseronokan yang berganda la lagi.. hehe..


inilah rupa Xinhua Road - syurga membeli-belah

McD di Xinhua Road

happening kan

 Too crowded with the people around. Aku banyak masuk butik kasut, saja jer menjamu mata. Aku ni macam alien kat situ, orang duk selalu tengok sebabnya mungkin sebab aku pakai skaf/tudung.. Lain dari yang lain la..Rata-rata penjual kat sini cakap, ramai orang Malaysia datang ke Nanning. Dan dieorang cakap Mandarin ngan aku sebab kata mereka biasanya orang Malaysia yang datang ke sini tahu berbahasa Mandarin.. hahahha, aku gelak jer la.. Mesti yang datang shopping tu, orang Cina dari Malaysia.. Aku senyum jer la, sebab aku memang tak pandai cakap cina.. Ketika ini, aku rasa untungla orang di Malaysia ni yang tahu berbahasa Mandarin. Great advantage belajar banyak bahasa ni =)



pasar malam kat sini ade jual macam-macam bende. Pasar malam kat sini dijual atas motor rupa gini jer

Bila masuk magrib, aku ke masjid semula untuk solat magrib & Diao Li sekali lagi tunggu aku kat restoren. Alangkah sayunya hati aku bile terdengar suara azan diperdengarkan di rantau asing ini.. Dah lama aku tak dengar bunyik azan...Di Vietnam, langsung tak dengar la..

Pas solat, kami terus bergerak keluar. Aku kene naik bas untuk ke Stesen Bas Langdong & Diao Li kene naik bas untuk ke Airport Nanning memandangkan die dah beli flight balik ke Chengdu dari Nanning awal-awal lagi. Diao Li hantar aku ke bus stop. Aku naik bus NO.6 dengan harga 2 yuan. Sementara Diao Li pulak kene tunggu shuttle bus kat Chaoyang Road. Harga tiket bas untuk ke airport Nanning adalah 17 yuan seorang.

ini die aku sketch map untuk bergerak ke bus stop, nak tunggu bas untuk ke stesen bas Langdong



ini pulak map untuk berjalan kaki ke Chaoyang Road, untuk naik shuttle bas ke airport
bus stop untuk tunggu bas no.6

ini bas no.6
ini rupa stesen bas Langdong, ruang bagi perkhidmatan bas dalam bandar
Naik jer bas, sayu sangat hati aku sebab aku berjumpa ngan seorang orang asing yang sangat baik hati & banyak tolong aku walhal kami baru je kenal semalaman. Macam dah lama giler aku kenal die.. Well, aku bersyukur sebab semua ini datang dari Allah swt Yang Maha Penyayang, Dia yang Menjumpakan kami berdua.

Itulah erti sebuah persahabatan =)) Thank you so much for her, Diao Li.. Moga aku akan jumpa dia lagi ketika lawatan seterusnya ke negara China nanti. May Allah permits it =)

me & Diao Li  =))

ini die rupa dalam bas. sleeping bas di Vietnam sama je rupa macam gini gak.masuk je bas ni, kene bukak kasut & simpan dalam plastik yang dibekalkan, pastu naik tangga & cari katil
 
ini die bas ekspress ke Guangzhou yang aku naik tu
tempat tidur bahagian bawah dalam Bas Ekspress ke Guangzhou. bantal & selimut telah disediakan
tempat tidur bahagian atas. orang tidur bawah leh tengok orang atas & vice-versa. riupanya macam katil double-decker la


ini bahagian depan katil aku. dalam plastik oren tu kasut aku la. semua orang akan dapat plastik yang sama. Then, kaki kite akan dilunjurkan ke dalam bahagian bawah tempat letak kasut tu.. sorry, no gambar, nanti tak sampai hati lak korang tengok kaki aku yang "wangi" tu. hehe




Bila aku sampai Guangzhou, ada ceritanya lagi. Aku terlepas train pergi ke Shenzhen, tiket train dah beli tapi terlepas 😨. Nanti kalau aku rajin aku ceritakan kisah aku kat Guangzhou dan Shenzhen pulak. 


By the way, terima kasih sangat - sangat kerna sudi membaca kisah travelog ni. Dah lama aku tak backpacking, rindu pulak nak backpacking. 

Aku stop kat sini untuk travelog Nanning ni. Terima kasih kerna sudi membaca. Assalamualaikum. 
© Dorsett Pink · EDITED BY MOMMY'S DIARY OF LIFE