BYE-BYE 2021

in , , by dorsett pink, December 31, 2021

Selamat tinggal tahun 2021. 


2021 - tahun yang sangat mencabar untuk semua rakyat Malaysia.

Tanggal 18 Disember 2021 menjadi detik bersejarah buat Malaysia, bilamana Negeri Selangor dilanda banjir

Start dari Hari Jumaat (17 Disember 2021), hujan start dari pagi tak berhenti-henti smpai ke malam. 

Malam tu aku dah risau, bukan risau pasal aku, tapi risau dengan tempat-tempat lain especially kat rumah lama aku dulu. Aku dah pernah kena banjir tahun lepas, so bila hujan je aku jadi takut dan fobia. 

Aku siap cakap lagi kat Kakak FL "hujan lebat dari pagi tadi, kalau esok hujan tak stop jugak mahu banjir KL ni". Tengok-tengok bukan KL yang banjir tapi Selangor. huhu. 

Penangan Booster Dos Penggalak Pfizer

in , by dorsett pink, December 24, 2021

Sorry seminggu tak update sebab terkesan melihat sahabat-sahabat yang ditimpa musibah banjir. 

So, hari ni aku nak share cerita pasal - Kesan Sampingan Booster Dos Penggalak Pfizer.

Hari Rabu hari tu aku dapat 'booster', atau dalam bahasa Melayu disebut sebagai ' Dos Penggalak'. Aku dapat Pfizer, sebab vaksin hari tu aku ambil SINOVAC. 

My Planner For 2022

in , by dorsett pink, December 16, 2021

My Planner For 2022.

Lagi beberapa hari jer nak masuk ke tahun baru 2022. 

Harapnya tahun depan dah tak ada PKP lagi dah. 

So, bila tiba jer tahun baru, aku excited untuk 'get ready' dengan planner. Sebab aku kan Planner Addicts. Gitttteew.

Sejak universiti buat degree lagi aku addicted dengan planner ni, dan Alhamdulillah 'hobi' aku tu masih konsisten sampai sekarang. Cuma tahun depan aku nak maximize penggunaan planner aku ni dan aku dah plan nak hias cntik-cantik seupaya aku rasa nak guna/nak tulis setiap hari. 

Ini apa yang aku beli untuk buat Planner tahun 2022 - Buku nota , washi tapes, dan stickers.

Aku beli semua ni kat Lazada dan Mr.Dollar.

Makanan Korea di Malaysia - K Fry Urban Korean

in , by dorsett pink, December 15, 2021

Ni kali ke-2 aku makan makanan Korea kat Restoren K Fry Urban Korean - Restoren Korea Nombor 1 di Malaysia.

Entahlah betul ke tidak No.1 tapi tengok ramai restoren ni viral, ramai yang suka makan kat sini compare than restoren Korea yang lain. 

Jujurnya aku bukan peminat Makanan Korea. First time aku makan kimchi masa pergi Seoul, Korea masa aku Form 4 dulu, aku tak suka. Lepas tu, apa-apa makanan Korea semuanya aku tak suka sebab tak ngam dengan tekak aku. 

Au lagi suka makanan Jepun, sebab kena dengan anak tekak aku kot.

Bila Luggage Rosak - Nak Beli Luggage Baru?

in , by dorsett pink, December 14, 2021

Bila Luggage Rosak - Nak Beli Luggage Baru? 

Sekarang ni kalau kita pergi bercuti, kebanyakkannya akan bawak luggage yang beroda kan? 

Ada lagi ke yang bawak beg besar-besar tanpa roda? 

Ada kot, tapi dah jarang jumpa. 

Dan kalau jenis sempoi dan light traveler, diaorang suka bawak backpack jer. 

Aku dulu-dulu memang suka travel bawak backpack. Bagpack aku punya jenama Deuter 38 liter. 

Tapi sekarang bila dah ada anak-anak ni, dah tak sanggup nak bawak bagpack pergi mana-mana. Lagi senang bawak luggage yang ada tayar, tolak jer. Anak-anak pun boleh tolak sama-sama.

Menyesal Kerja Kerajaan

in , by dorsett pink, December 13, 2021

 Aku dulu pernah kerja kerajaan. Kerja jadi Pegawai Perancang Bandar, Gred J41. 

Cita-cita aku yang sebenarnya ialah nak menjadi usahawan. Tapi sebelum jadi usahawan, aku nak belajar buat PhD dulu, ak dapatkan Sijil Doktor Falsafah dulu, then lepas tu baru aku nak proceed jadi businesswoman. Memang langsung tak ada impian nak kerja sebagai penjawat awam.

Tapi tak disangka, aku dapat tawaran jadi penjawat awam. So, aku grab lah rezeki masa tu sebab memang betul-betul nak gunakan duit masa tu. Dengan harapan, aku akan berhenti kerja selepas 3 bulan. Tuo-tu aku berjaya kerja kat Jabatan Kerajaan tu sampai 4 tahun, then lepas tu baru aku resign.

4 tahun tak lah lama sangat kerja tu. Walaupun tak lama, cukup buatkan aku rasa menyesal bekerja sebagai penjawat awam tu. 


Makan Nasi Kukus Tonggek di IKEA Damansara

in , by dorsett pink, December 12, 2021

Makan Nasi Kukus Tonggek di IKEA Damansara.

Semalam kitaorang pergi IKEA Damansara. 

Jujurnya, kitaorang dah lama giler tak jejakkan kaki kat IKEA Damansara sejak IKEA Cheras dibuka. Sebab IKEA Cheras tu lagi dekat dengan rumah kitaorang kalau compare dengan IKEA Damansara ni. 

Tapi sebabkan semalam Kakak FL ada kelas kat area Kota Damansara, jadi kitaorang singgahlah ke IKEA ni sebab aku nak shopping barang-barang rumah untuk re-organize semula rumah kitaorang. 

Pertama Kali Beli Aiskrim di BubbleBee

in , by dorsett pink, December 12, 2021


Dah sellau dengar pasal kedai viral BUBBLE BEE ni, lebih-lebih lagi lepas Arwah Siti Sarah meninggal hari tu. 

Walaupun Bubble Bee tu memang famous dan voral, tapi aku tak pernah lagi masuk ke kedai tu dan beli apa-apa. Bersyukur jugak sebab aku ni jenis orang yang bukan mudah tergoda dengan benda-denbda viral ni. hihi.

Semalam, buat pertama kaliny en.suami membeli aiskrim di BubbleBee.  Katanya, saja nak merasa. So bila dia dah beli, aku tumpang sekaki la merasa jugak. 

Gembiranya Dapat Makan 'Cotton Candy'

in , , by dorsett pink, December 10, 2021

 Sekarang ni kalau kitaorang pergi ke IOI City Mall, kat Putrajaya, memang confirm akan singgah kat 'Cotton-Candy Shop' kat IOI tu untuk beli Cotton Candy ni. 

Kakak FL & Leeya memang suka sangat dengan gula kapas ni. Tapi lagi super-duper excited bila dapat gula kapas yang bermacam-macam bentuk. Cute comel-lotey pulak tu. Ini namanya - korean Cotton Candy, inspired from Korea. 

Agaknya kalau dekat Korea, senang sangatlah nak jumpa cotton -candy macam-macam bentuk macam ni.






Ini antara bentuk-bentuk candy yang dijual di situ. Ada banyak lagi, tapi kitaorang cuma sempat beli yang ni.


Harga Cotton-Candy : 

❤Harga 1 cotton candy ni RM 12. 
❤Ada jugak cotton candy dalam cawan, tapi tak ada bentuk apa-apalah, harganya cuma RM 5-RM 7 sahaja untuk 1 cawan. 


Lokasi Kedai :
Kat Aras LG, betul-betul depan Kedai Biskut Famos-Amous dan depan Restoren Dapur Penyet. 

Hari ni aku nak share pasal '3 Hotel Best di Port Dickson Yang Ada Pantai' sebab ramai yang tanya 'hotel apa yang ada pantai yang best kat PD'. 

So, aku rasa lebih baik aku share kat blog, sebab orang lain pun boleh dapat info ni jugak. 

Aku selalu jugak ke Port Dickson (PD). Bulan Disember ni pun ada plan nak bercuti kat PD. Sebab PD ni destinasi percutian yang ada 'pantai' yang dekat dengan KL. Kalau nak pergi pantai dalam Selangor tak best sangat macam kat PD. 

 TIPS PENJAGAAN MATA ANAK-ANAK WALAUPUN MEREKA SUKA TENGOK GAJET

Guys, aak-anak korang suka tengok gajet tak? 

Anak aku suka sangat. Pantang di 'offer', 10 tangan dihulurkan. 

Mana ada budak yang tak suka tengok handphone dan gajet kan? Sedangkan kita orang dewasa pun suka tengok telifon, inikan pulak budak-budak. Lebih-lebih lagi masa zaman PKP ni. Dengan PdPR setiap hari, memang peluang terbentang luaslah untuk diaorang main gajet. 

Aku tengok masa PKP ni, mak ayah nak displinkan anak-anak dengan penggunaan gajet ni pun susah. Sngat-sangat mencabar. 

Dan kajian menunjukkan, budak-budak sekarang spend masa untuk tengok gajet ni lebih dari 3 jam sehari. Fuhh! Lama jugak tu kan?

Macam Mana Nak Bagi Mereka Dengar Cakap Mak Ayah?

Hye guys, hari ni aku nak share pasal salah satu perangai budak-budak zaman sekarang iaitu susah nak dengar cakap mak ayah. 

Bila mak ayah suruh buat apa-apa, diaorang tak buat atau buat tak tahu jer ataupun menangguh dengan alasan 'kejap-kejap', last-last tak terbuat pun. 

Ini termasuklah anak aku sendiri - Kakak FL. Yang si adik kecik lagi, so tak nampak lagi true colour dia. Tunggu sikit masa lagi. 

Youtuber Paling Kaya di Dunia

in , by dorsett pink, December 05, 2021

 Siapaya YOUTUBER YANG PALING KAYA DI DUNIA? 

Jawapannya ialah : JEFFREE STAR

Makan Nasi Ayam Masak Lemak di Starbucks

in , by dorsett pink, December 04, 2021

Masa aku pergi Johor hari tu, aku try makan tengahari (lunch) kat Starbucks. Saja nak try sebab Starbucks sekarang pun dah ada makanan berat. 

Masa aku nak beli tu, sebenarnya aku nak makanan Mac & Cheese, tpi dah habis. Makanan-makanan berat yang lain pun dah habis. Yang tinggal cumanya Nasi Putih Lauk Ayam Masak Lemak. 

Aku pun order la nasi ayam masak lemak tu sebab staff tu kata nasi ni tak pedas, so budak-budak boleh makan, sebab sambal dia bagi asing. Aku 'OK jer' lah sebab dah lapar kan. 

5 Cara Paling Senang Bersedekah Ketika Travel

in , , by dorsett pink, December 02, 2021

Orang kata kalau kita travel atau bermusafir, DOA kita senang dimakbulkan kan? 

Aku rasa kata-kata memang betul sangat-sangat. Sebab setiap kali aku travel, macam senang jer aku dapat apa yang aku nak. So korang, jangan lepaskan peluang untuk doa banyak-banyak masa travel, tak kiralah travel dalam negara ataupun ke luar negara, sama jer. Tak kisah di mana kita berada, Allah sentiasa mendengar permintaan hamba-NYA.

Doalah apa sahaja - doa dapatkan jodoh ke, doa nak dapatkan anak ke, doa nak siapkan PhD ke, doa nak naik pangkat ke, doa nak beli kereta besar ke, doa nak beli rumah ke, atau apa-apa jer. InshaAllah Allah mendengar hajat kita.

Dan sebagai 'BOOSTER' untuk buatkan DOA kita tu lebih dimakbulkan Allah ialah dengan cara - BERSEDEKAH KETIKA BERMUSAFIR.  

https://www.dorsettpink.com/2021/12/cara-senang-sedekah-masa-travel.html

3 Kafe Yang TOP dan Viral di IPOH

in , , , by dorsett pink, December 01, 2021

3 Kafe Yang TOP di IPOH :

Aku pernah bercuti ke Ipoh masa lepas PKP tahun lepas. Sempat jugalah merasa masuk ke Lost World of Tambun tu.

Percutian kami selama 3 hari 2 malam ke IPOH, banyak dihabiskan untuk 'food hunting'.

So, kat sini aku nak share 3 kafe TOP di Ipoh yang korang kena pergi dan nikmati makanan kat situ.
© Dorsett Pink · EDITED BY MOMMY'S DIARY OF LIFE