DOA Supaya Anak-Anak Menjadi Soleh Solehah

in , , by dorsett pink, October 28, 2020

Ini DOA Supaya Anak-Anak Menjadi Soleh Solehah - Doa ni Ustazah Asma Harun share hari tu masa Konvensyen Suri Rumah Rahmah. 

Kalau kita nak anak-anak kita menjadi anak yang soleh, solehah dan berkahlak mulia, amalkan baca doa ni setiap masa, setiap waktu, setiap ketika. Jadikan doa ni sebagai wirid harian kita, Kita berzekir dengan doa ni walau di mana saja kita berada. 

Doa nya ialah - Surah Al-Saaffat, Ayat 100:


Ayat ni ada kaitan dengan Nabi Ismail A.S - anak Nabi Ibrahim A.S yang sangat soleh dan sangat patuh pada Allah swt. 


*****************************************************************

Instagram LuvSusun - www.instagram.com/luvsusun

Say 'NO' To Online Class

in , by dorsett pink, October 28, 2020

 Sekarang ni PKPB kat Area KL, Selangor dan Putrajaya. So, budak-budak tak dibenarkan pergi sekolah, tadika dan apa-apa aktiviti yang melibatkan kanak-kanak, sebab kanak-kanak ialah golongan berisiko.

Macam Kakak FL, kalau hari biasa yang tiada PKPB, dia sanagt sibuk dengan kelas tambahan. Kitaorang suami isteri hantar dia pergi ke kelas-kelas enrichment selain dari Tadika, sebab kami nak berikan pendidikan yang terbaik untuk anak-anak. Sebab aku percaya hanya pendidikan jer yang dapat mengubah hidup seseorang. 

Kitaorang punya prinsip, biar hidup tak mewah janji ada duit untuk pendidikan anak-anak. 

Antara kelas tambahan yang Kakak FL join ialah kelas art, kelas mental arithmetic dan kelas english. Nanti bila dah masuk sekolah rendah, ada lagi pertambahan kelas-kelas lain. Buat masa sekarang hanya 3 kelas sahaja, tapi setiap kelas 2 kali seminggu, so semuanya 6 sesi. Agak penat bagi mommy sebab mommy kena jadi driver hantar dia kesana-kemari. Tapi Kakak FL OK jer.. 

Dan kelas-kelas tu semuanya waktu siang, aku tak nak ambik kelas malam. Malam diperuntukan untuk family time. Hanya study dan buat homework kat rumah jer. 


Tapi disebabkan PKPB ni, semua kelas fizikal dihentikan buat sementara waktu. Jadinya, kelas-kelas tu digantikan dengan ONLINE - Belajar atas talian. 

Untuk kelas Kakak FL, sebabkan dia baru 6 tahun, so ada option untuk Parents ambik kelas ONLINE atau tak. 

Aku sangat kenal Kakak FL. Ye lah, anak sendiri kan, memang kenal sangat-sangatlah. Aku tahu character dia. Dia orang yang tak boleh kekalkan fokus lama-lama. Ini memang normal untuk kanak-kanak bawah 6 tahun - Paed yang cakap. Paling lama dia boleh fokus ialah 5 minit, pastu dia akan tengok sana-tengok sini, atau lompat sana-lompat sini, then dia akan kembali semula pada buku. 

Dan jugak, Kakak FL ni bila belajar dia sukakan engagement dengan cikgu. Dia suka tanya soalan dan dia suka bile cikgu-cikgu berinteraksi dengan dia. 

So, untuk Kakak FL belajar secara ONLINE adalah 'A Big NO'. Kakak FL tak boleh nak pay attention lama-lama kalau belajar Online ni. Dia cepat boring. Dan bila dia bercakap cikgu 'tak dengar' sebab kadang-kadang Cikgu 'mute' suara, so dia tak suka bila tak ada interaction dengan Cikgu. 

Aku dah pernah cuba online class untuk Kakak FL masa PKP dulu - kelas mandarin. Kelas tu 1 jam, tapi Kakak FL boleh duduk atas kerusi tu 10 minit jer, pastu dia lari πŸ˜…. Nasib baik kelas mandarin tu free trial jer. So, dari situ, aku tahu yang Kakak FL tak boleh fokus dengan kelas Online. 

Sekarang bukan masa yang sesuai untuk Kakak FL belajar secara Online, Inshaallah the time will come later. Sekarang ialah masa untuk Kakak bermain puas-puas (nanti masuk Darjah 1, dah tak boleh nak nikmati waktu macam sekarang ni πŸ˜…). 


Walaupun Kakka FL tak join kelas Online, tapi dia tetap kena belajar juga kat rumah dengan Mommy😊. Kalau tak belajar lama-lama, nanti lupa. So, aktiviti pembelajaran tetap diteruskan macam biasa cumanya kat rumah sahajalah. 

Untuk you all, yang PKPB dan terpaksa menjadi cikgu di rumah, teruskan usaha murni tu. InshaAllah dengan berkat doa kita dan tenaga yang kita berikan, semoga anak-anak kita menjadi manusia yang cemerlang di dunia dan akhirat. Aminn.


**************************************************************

Instagram LuvSusun - www.instagram.com/luvsusun

Leeya Is Introvert Person

in , by dorsett pink, October 27, 2020


 Clingy baby. Leeya ni good girl. Tak lasak macam Kakak FL. Baik jer, apa yang mommy cakap semua dia ikut. Kalau ikut mommy keluar mana-mana, dia baik jer duduk / berdiri jer kat sebelah mommy, tak berani nak merayap kemana-mana. Kalau kakak FL, berdesup lari ke sana sini. 

Leeya ni kntrovert person. Tak sama macam Kakak FL yang jenis extrovert. So, Leeya ni sangatlah ikut charactor mommy - susah nak bercakap dengan orang, dia cuma mesra dengan orang yang dia biasa dan selesa. 

Macam Kakak FL - extrovert. Mudah mesra dengan orang dan sangatlah friendly. 

Cuma skrang ni Leeya ni manja sikit. Asyik nak berdukung je dengan mommy. Mommy la penat sebab dia berat, huhu.



Bersantai Kat Kafe Harry Porter di Ipoh

in , , by dorsett pink, October 24, 2020

Masa aku ke Ipoh 2 minggu lepas, salah satu tempat yang kitaorang berkunjung ialah ke Kafe Harry Porter atau nama sebenar Kafe ni ialah Platfo9m Coffee and Brew Cafe. 

Cafe ni menjadi tarikan bagi peminat-peminat Harry Porter. Maksudnya, kalau korang peminat tegar Harry Porter, korang wajib datang sini. 







Tarikan utama kat kafe ni ialah port bergambar. Sesiapa yang suka OOTD dan suka ambik gambar, haruslah datang ni. Boleh tengok hampir disegenap sudut, ada je yang pegang handphone dan snap gambar. 
Dekorasi dalam kafe ni cantik sangat dengan tema Harry Porter.

Tapi sebelum nak lepak dan ambik gambar kat sini, wajib kena beli coffee dulu. Coffee dia OK lah. Tak lah sesedap Starbucks, tapi OK lah demi sekeping gambar yang sangat WOW!. 

Ni view dari atas kafe. Ni Lorang Panglima. Lorong Panglima ni ialah tourist spot bagi Bandar Ipoh. Ala-ala macam Jonker Walk kat Melaka. 


Ni alamat kafe ni - 22, Lorong Panglima, Concubine Ln, 30000 Ipoh, Negeri Perak

Minggu lepas - Tengahari aku bukak telifon. Tengok kat skrin telifon - SMS dari Sekolah Al-Amin, terus bukak SMS tu. 

Baca sampai habis. Fuhh! Happy tak terkata. Kakak FL dapat tawaran masuk ke Sekolah Rendah Islam Al-Amin. 

Alhamdulillah, syukur sangat-sangat. Allah mendengar doa kami - husband and wife. 

Lepas Kakak FL pergi  interview Sekolah Al-Amin September hari tu, yang aku cerita kat entri ni -  "TEMUDUGA KEMASUKAN TAHUN 1 KE SEKOLAH RENDAH ISLAM AL-AMIN",

Aku dan en.suami hari-hari buat solat hajat dan solat istikharah mohon Allah bantu bagi tempat Kakak FL masuk ke sekolah ni. Sebab Kakak FL ada juga dapat tawaran ke sekolah swasta yang lain , tapi pilihan pertama kami ialah Sekolah Al-Amin ni. 

Sebab aku tengok adik-adik aku sekolah kat Al-Amin ni semuanya bagus-bagus dan berakhlak mulia, sampai ada sorang tu sekarang tengah belajar untuk menjadi Huffaz kat Sekolah Menengah Imtiaz, boleh baca kat entri ni - "BERKUNJUNG KE SEKOLAH MENENGAH AGAMA IMTIAZ". Sebab tu aku dan en,suami nak sangat anak-anak kami masuk ke Sekolah Al-Amin ni. Sebab dah nampak prestasi sekolah ni kat depan mata sendiri. 

Alhamdulillah! Akhirnya Allah mendengar doa kami. Syukurnya tak terkata. Hanya Allah yang tahu betapa gembiranya kami suami isteri. Kami nak anak-anak kami menjadi Huffaz jugak satu hari nanti. 

Untuk kemasuk tahun 2021, tempat adalah terhad disebabkan oleh prosedur penjarakan sosial di dalam kelas dan luar kelas. So jumlah kemasukan pelajar dikurangkan separuh. Dari 300++ orang yang hadir temuduga hari tu, hanya 180 orang yang dapat masuk . Tu yang kami suami isteri risau sangat takut Kakak FL tak dapat. Tapi akhirnya dapat keputusan yang menggembirakan. 

Semoga perjalanan Kakak FL menimba ilmu dunia akhirat di Sekolah AL-Amin ni dipermudahkan. Amiinn. 


Dah besar dah anak mommy ni. Tak lama lagi nak masuk sekolah rendah dah. HUHU. Cepatnya masa berlalu. Ingat lagi dulu-dulu dia menangis nak susu badan. Ingat lagi kali pertama dia meniarap dan berjalan (sebab Kakak FL tak merangkak), ingat lagi dulu dia langsung tak pandai baca, mommy yang ajar membaca dari ABC, alif ba ta, sampailah mengira 1-10. Semuanya masih jelas di ingatan mommy. Sampai hari ni pun masih lagi tidur bawah ketiak mommy πŸ˜…. 
 

TIPS Pengurusan Masa Oleh Ustazah Asma Harun

in , , by dorsett pink, October 19, 2020

Hari tu aku ada share pasal TIPS kecantikan yang Ustazah Asma Harun amalkan. Macam tak percaya kan yang Ustazah pun pergi buat facial sebulan sekali. Sebab tu muka ustazah cantik. Boleh baca kat entri ni untuk sesiapa yang masih belum baca lagi entri tu - "10 TIPS KECANTIKAN DAN KESIHATAN USTAZAH ASMA HARUN".

Dalam program yang sama tu jugak, Ustazah ada share macam mana Ustazah uruskan masa dia sehari-harian. Ustazah ni kiranya usahawan. Ustazah ada 30 orang staff yang jaga macam-macam 'jabatan/bahagian'. Ada staff yang uruskan terbitan buku, ada staff yang uruskan jadual ceramah Ustazah, ada staff yang handle NGO Ustazah - Sahabat Amal Care, ada staff yang handle sosial media ustazah dan macam-macam lagi. 

Dalam masa yang sama, ustazah ada 7 orang anak, semua anak-anak masih bersekolah lagi (yang sulung umur 14 tahun) dan yang lagi best Ustazah tak ada maid. Ustazah cuma akan panggil part time maid bila dia nak cuci dan kemas rumah. 

So, macam mana Ustazah Asma dapat uruskan hari-hari dia dengan baik sekali? Aku yang baru anak 2 ni pun dah rasa kelam-kabut, inikan pulak ustazah ada 7 orang anak tanpa pembantu. Fuhh! Hebat betul Ustazah. 



TIPS Penguruskan Masa Ustazah Asma Harun : 


1. Solat di awal waktu. Azan jer terus solat. Walau susah macam mana pun, usahakan untuk solat di awal waktu. Bila kita displin dengan waktu solat kita, Allah akan bagi kita banyak masa dan banyak kesenangan untuk buat benda-benda lain sebab kita dapat displin dan komited untuk menjaga ibadah kita.

2. Berzikir. Bila habis jer soat. jangan lupa berzikir. Zikir lah sebanyak mungkin. InshaAllah dengan fadhilat zikir itu, Allah akan bagi kita kesenangan untuk uruskan masa kita dengan sebaik-baiknya dan sekaligus kita mampu untuk menjadi ibu yang baik dan wanita yang hebat.

3. Selalu berselawat. Kalau dapat, selawatnya 1000 kali sehari. Kalau tak dapat, buatlah 100 kali sehari. Sebab Allah suka pada orang yang sayangkan Kekasih Dia itu Rasulullah saw. Bila Allah sayang kita, Allah akan bagi kita kesenangan untuk uruskan masa kita dengan sebaik-baiknya.


TIPS Tambahan - Bila kita ada masalah atau stress, kita amalkan baca ASma Ul-Husna. Contohnya macam kalau suami panas baran atau pemarah, isteri selalu baca (zikir) dengan zikir Asma UL-Husna :  As-Sabur. 

Bangun tidur baca tu banyakbanyak kali, tengah masak baca, tengah lipat kain baca, tengah drive baca, nak tidur baca pun baca tu banyak-banyak kali, tapi hati kena YAKIN DENGAN ALLAH yang Allah Maha Memakbulkan. Kalau baca jer tanpa ada rasa yakin kat Allah, memang tak menjadi apa-apa lah. InshaAllah bila kita yakin dan minta bersungguh-sungguh pada Allah, Allah akan lembutkan hati suami tu menajdi orang yangpenyabar.

Dengan perkongsian ni, harap-harap kita semua dapat uruskan masa kita dengan lebih baik lepas ni dan dapat perbaiki diri kita menjadi muslimat yang lebih baik untuk dunia dan akhirat. Amiin

 

Rumah Tetiba Blackout

in , by dorsett pink, October 18, 2020

 Semalam, tengah syok-syok tengok TV, tetiba balck-out satu rumah. Bila tengok kat luar, satu kawasan rumah tu bergelap. Lampu jalan pun tak ada. 

Kat area rumah aku ni ada banyak jugak rumah apartment, semua apartment tu pun bergelap. Fuhh!. Pastu kitaorang semua lepak kat luar (kat halaman rumah) sebab panas kat dalam rumah, sebab kipas tak ada kan. 

Pastu bila dah lama sangat duk luar, rasa nak masuk dalam. Baru teringat kat rumah tu ada lilin. Seingat aku, rumah ni tak pernah balack-out. Kali terakhir aku rasa black-out 5 tahun lepas kot, masa duduk rumah apartment dulu. Kiranya lilin sekotak yang ada kat dalam rumah ni ialah lilin dari rumah lama dulu. Wahh! Lama betul usia lilin tu. 

Pastu terus aku pasang lilin kat ruang tamu dan dapur - sebab nak kemas dapur. 




Seronok Kakak FL dan Leeya tengok candle. Tak pernah-pernah diaorang tengok pasang lilin kat rumah πŸ˜†. Kiranya bagus jugak black out ni sebab dapat bagi pengalaman baru untuk diaorang 😊. Bila lilin tu dah habis, tak sabar-sabar Kakak FL nak tukar dengan yang baru. 


Ingatkan balckout ni sampai ke pagi, rupanya hanya 2 jam jer. Eelektrik ada semula jam 11 malam. Alhamdulillah! Lepas tu kitaorang semua tidur. 

10 TIPS Kecantikan dan Kesihatan Ustazah Asma Harun

in , by dorsett pink, October 17, 2020

 Hari ni aku join Konvensyen Suri Rumah Rahmah secara virtual. Sebenarnya, program ni nak buat kat Bangi Convesyen Centre, tapi disebabkan PKPB, terpaksalah diubah buat secara online. 

Program ni khas untuk golongan suri rumah muda yang berumur di bawah 45 tahun. Sebelum-sebelum aku pernah share yang aku join Usrah Suri Rumah Rahmah kan. So, program ni dianjurkan oleh NGO Suri Rumah Rahmah ni lah yang mana AJK yang terlibat yang menganjurkan Program Konvesyen ni sebilangan besar adalah dari usrah mate SRR tu. SRR = Suri Rumah Rahmah. 

Antara ahli panel yang memberi ceramah masa Konvensyen Suri Rumah Rahmah ni ialah Pakar Psikologi, Ummi Profazz (Ummi Siti Nadzrah - Ibu kepada 5 orang anak yang semuanya berjaya menjadi profesional + Huffaz) dan Ustazah Asma Harun. 

Ada banyak sangat TIPS yang ahli-ahli panel ni share. Penuh buku nota aku. Dan aku rasa bertuah sangat sebab dapat ilmu yang sangat berharga hari ni - ilmu unyuk menjadi wanita yang cemerlang , cemerlang dalam mendidik anak-anak dan cemerlang menjadi seorang muslimat yang diredhai Allah. 

 Banyak sangat ilmu dan TIPS yang Ustazah Asma Harun share. Tapi entri ni aku cuma nak share pasal TIPS  Kecantikan dan Kesihatan yang Ustazah amalkan. Jarang sangat tengok Ustazah share pasal amalan kecantikan yang dia buat kat public. So, ni kira perkongsian yang sangat-sangat mahal lah ni.



10 TIPS Kecantikan dan Kesihatan Ustazah Asma Harun :

1. Ustazah pergi buat facial sebulan sekali.

2. Ustazah selalu bermain basikal dan badminton dengan anak-anak - untuk exercise dan keluarkan peluh. Ustzah ni sebenarnya geng basikal - suka kayuh basikal 😊.

3. Ustazah selalu pakai lipstik kat rumah. Kat luar ustazah tak pakai lipstik. 

4. Ustazah selalu pakai baju cantik-cantik kat rumah - supaya suami nampak ustazah cantik selalu. Kat luar, Ustazah suka pakai jubah.

5. Ustazah pakai sunblok setiap hari. Setiap hari wajib pakai.

6. Ustazah wajib cuci muka setiap hari - pagi dan petang dengan cleanser.

7. Ustazah pastikan berat badan Ustazah tak lebih dari 55 kg. Kalau terlebih, dia akan workout sungguh-sungguh untuk kurus.

8. Setiap pagi ustazah amalkan minum madu asli + minyak zaitun + habatussauda. 

9. Ustazah jaga makan. Dia makan tak banyak sangat sebab tak nak gemuk. 

10. Ustazah spend duit untuk beli skin care - untuk jaga muka dan kulit. Sebab ustazah tak suka mekap. So, ustazah akan pastikan kulit muka nampak sihat. Maksudnya Ustazah lebih pentingkan skincare dari kosmetik. 

(My Note - walaupun ustazah tak mekap, tapi nampak Ustazah Asma cantik sangat. Natural beauty !).


Ustazah Asma kata, tak salah kita sebagai orang perempuan spend duit untuk beli barang-barang kecantikan dan kesihatan asalkan jangan sampai membazir. kalau betul-betul guna takpe. Kalau nak mekap pun takpe ( tapi jangan sampai ke tahap tabaruj), mekap untuk suami, agar suami nampak kita cantik. Barulah si suami tak pandang tengok perempuan lain. Ustazah tambah lagi, kita orang perempuan kena pastikan kita sentiasa sihat walafiat, sebab kalau kita tak sihat, habis lumpuhlah sistem rumah tu. Sebab tu kita kena jaga kesihatan kita betul-betul. 

So, salah satu cara nak sihat, ialah dengan cara bersenam di bawah matahari (matahari pagi seeloknya). Keluarkan peluh dengan buat kerja rumah dengan bersenam yang exercise tu tak sama. So, lebih baik bersenam yang betul-betul bersenam tu. 

Cantik tu ialah juga sebagai self-reward. Self-reward untuk diri kita sendiri. Bila kita rasa kita cantik, secara tak langsung kita akan lebih rasa konfiden, dan akan lebih bersemangat untuk buat kerja-kerja seharian. Secara tak langsung, hari kita akan menjadi lebih produktif 😊.

P/S : Terima Kasih Ustazah Asma sebab sudi sahre TIPS yang sangat berharga ni hari ni . Saya sayang Ustazah sangat-sangat!

Makan Malam di Konda-Kondi Cafe, Ipoh, Perak

in , , by dorsett pink, October 16, 2020

Weekend baru-baru ni kitaorang sekeluarga bercuti kat IPOH , Perak darul Ridzuan bersama-sama dengan our big family. All of us are 14 people including 5 children. Kitaorang tak pernah beramai-ramai bercuti kat Ipoh, so ni kira first time bercuti sama-sama kat Ipoh. 

Plan asal nak ke Penang, tapi sebab Penang ada kes Covid19 yang agak tinggi, jadi terpaksa tukar plan ke Ipoh. OK jugak Ipoh tu. Best. Ipoh sekarang dah tak macam dulu-dulu, ada banyak sangat tourist spot sekarang ni. Pendek kata, 3 hari 2 malam tu macam tak cukup untuk kitaorang. So agaknya mungkin kena repeat lagi trip Ipoh ni, sebab ada banyak lagi tempat yang kitaorang tak sempat kunjungi. 

Kitaorang sampai di Ipoh Hari Jumaat (9 Oktober 2020) dan pulang ke Kuala Lumpur hari Ahad (11 Oktober 2020).

Aktiviti pertama setelah tiba di Ipoh ialah Cehck-In. Kitaorang pilih homestay - rumah teres 2 tingkat ada 9 bilik tidur, 10 bilik air, ada laundry dan ada kitchen. Rumah tu memang sangat-sangat besar walaupun hanya rumah teres jer. Seolah-olah macam rumah banglo. Setiap bilik ada bathroom , ada TV dan ada aircond. 

Lepas check-in jer, kitaorang pergi makan malam kat Konda- Kondi Cafe yang terletak di Jalan Sultan Idris Shah, Ipoh. 





Cafe ni 2 tingkat. Memnag penuh. Seelokknya nak datang sini, booking dulu, kalau tak terpaksa menunggu. Mujur hari tu kitaorang book siap-siap. So, diaorang dah reserve tempat untuk kitaorang. 

Kat sini ada clown. Clown ni 'mencari makan' untuk beli makanan kucing untuk kucing-kucing jalanan. Sis Clown ni pernah masuk Majalah 3 suatu ketika dulu. Aku ingat story dia tolong kucing-kucing jalanan tu kat Majalah 3 TV3 tu. Kebetulan terjumpa depan-depan kat kafe ni. 





Seronoklah budak-budak ni dapat belon.



Ini gambar dari jauh.


Bagi aku best makan malam kat cafe ni. Suasana dia cozy. Rumah kedai lama yang ditransform menjadi sebuah kafe. Cool sangat. Aku suka decor dia. Tapi makanan dia masin sikit. Kalau diaorang dapat kurangkan kemasinan tu, ok sangat dah. 

Kafe ni berada dalam radius tousrist spot. Sebelah kafe ni ada kedai bundle, dan tak jauh dari sini ada Gerbang Malam a.k.a Pasar Malam Ipoh. 

Konvokesyen Tadika Kakak FL

in , by dorsett pink, October 08, 2020

 Semalam Kakak FL ada majlis konvokesyen kat tadika dia - Tadika Pasti. 

Majlis simple jer, macam aku tadika dulu-dulu. Tak ada majlis konvo grand-grand macam yang selalu kita tengok. OK lah tu. Lagipun sekarang kan musim Covid19, tak sesuai nak buat majlis besar-besaran. 


Majlis konvo semalam cuma shoot gambar konvo jer - pakai jubah beserta mortar board. Itupun Kakak FL dah happy sangat-sangat, sama macam mommy rasa dulu-dulu. 

Balik jer rumah, dia terus cakap 'Mommy, kakak tangkap gambar tadi. Kakak dah grad macam mommy (sebab last year dia tengok mommy konvo 😊). 

Pastu terus mommy jawab - 'Alhamdulillah! nanti kakak ada 3 kali lagi konvo ambik gambar macam tu 😁'. (Saja nak buat dia excited). 

Pastu dia tanya - 'bila mommy?'. 

Mommy jawab - 'Nanti bila kakak masuk universiti nanti'. 

Kakak FL - ' alaaaaaa, lambat lagi'. 

Mommy - mampu senyum jer 😊.


InshaAllah nanti kakak akan masuk universiti satu hari nanti dan grad PhD sama macam mommy dan abah 😊. 

Pekerjaan Pertama Selepas SPM

in , by dorsett pink, October 07, 2020

 Apa pekerjaan pertama korang? 

Ada yang mula bekerja lepas grad universiti. Ada yang mula bekerja lepas PMR, ada yang mula kerja lepas habis SPM, sementara tunggu result SPM keluar boleh kerja kejap. 

Ada orang kerja pertama dia buat ialah masa waktu cuti-semester kat universiti. Ada orang pulak dah mula bekerja sejak dari sekolah rendah lagi - tolong mak jual kat pasar malam contohnya. Korang pulak macam mana? Bila korang start bekerja?

Aku mula bekerja masa tengah tunggu result SPM. Lepas SPM tu, tak ada buat apa-apa, so pergi lah tolong coach pergi sana-sini ajar taekwondo.

Kalau korang nak tahu, aku dulu atlit taekwondo. Pernah wakil Negeri Terengganu sampai ke SUKMA. Dan pernah ditawarkan ke sesi pemilihan untuk ke Sukan Sea, tapi aku tolak tawaran tu sebab masa tu aku dah dapat tawaran masuk ke universiti, dan aku pilih untuk fokus dalam akademik. Aku tak nak menjadi atlit sampai bila-bila. Aku jugak pernah ke Seoul Korea - participate dalam Kejohanan Festival Taekwondo Dunia. Masa tu kalah, tapi aku dapat pengalaman yang sangat berharga sebab dapat pendedahan di peringkat antarabangsa. 

Masa jadi atlit taekwondo tu, aku ada pergi ke Coaching Course, either kat Terengganu atau kat KL. Kalau kat KL, biasanya kat Bukit Jalil. Pergi coaching course tu saja-saja je lah. Sebab seronok kan. So, bila balik dari course tu, my coach suruh aku jadi instructor. Mula-mula, aku ajar budak-budak kecil dulu - Taekwondo Kids Class. Best la ajar diaorang ni, sebab diaorang suka main-main kan. Fun jer semuanya. 

In fact, ada student yang aku ajar tu sekarang dah wakil Malaysia dah. Dah sekolah kat Sekolah Sukan Bukit Jalil. Baguslah, sebab diaorang ada passion dalam taekwondo, pastu pulak mak-ayah bagi full-support, so memang boleh berjaya. 

Masa aku mengajar taekwondo tu, tak dapat banyak pun gaji. Cuma dapat dalam RM 5 - RM 10 untuk satu sesi kelas. OK lah, untuk buat makan-makan. Pastu coach pulak selalu jer belanja makan. Alhamdulillah!

Masa aku jadi instructor tu ialah untuk suka-suka jer. Sebab aku suka dan minat taekwondo kan, so apa salahnya aku buat kerja tu untuk dapatkan duit poket. Tapi lama-lama aku realise yang aku tak boleh jadi instructor ni sampai bila-bila, aku boring!. Boring sebab ajar benda yang sama jer. Tapi bagus untuk senaman. Dari situ aku belajar banyak benda jugak - belajar cara untuk bercakap dengan parents, belajar cara untuk bercakap dengan kanak-kanak kecil, belajar cara mengajar - itonasi suara kena betul, belajar tentang psikologi budak-budak. Best la. 

Ada yang tanya ke - aku ni black belt ke? 

Jawapan - Ya aku pemegang tali pinggang hitam 2nd dulu. Aku dapat black belt masa umur aku 13 tahun. 

Sekarang aku dah retired sepenuhnya dari sukan taekwondo. Andai kata, kalau anak-anak aku nak masuk kelas taekwondo ni, aku akan hantar diaorang pergi kelas taekwondo dengan coach lain, bukan aku yang mengajar. In fact, aku boleh hantar diaorang belajar dengan kawan-kawan aku dulu, raai antara diaorang yang menjadi full-time taekwondo instructor sekarang. 

Sekarang bukan masa aku dah untuk aktif dalam sukan macam dulu-dulu. Maksud aku tak hardore macam dulu lah, but still masih lagi bersukan. Kenangan yang teramat indah untuk dikenang ketika aku aktif tyaekwondo dulu. Terima kasih Allah sebab bagi aku peluang suatu ketika dulu untuk bergiat aktif sebagai seorang atlit. 


P/S : Sorry tak ada gambar taekwondo dulu-dulu, sebab dulu free-hair. So, malulah nak tampal gambar cegitu kat sini 😊.

Kalau korang tertanya, apa nama kelab taekwondo aku kat Terengganu tu. Jawapannya ialah - Kelab Taekwondo Gemilang. Coach aku ialah Sir Ramlan Farouk atau nama manjanya Aboy 😊.. 

 I graduated in Town and Regional Planning from UiTM and just received my PhD scroll in Urban Planning on November 2019 from UPM, Malaysia.


Studying and being a Town Planner helps me to think like a PLANNER – where everything needs to be planned and everything must be orderly and organized in their own space. For example like planning a school – the school must be located in or close to a neighbourhood area, highly accessible by road but within walking distance. It cannot be allocated nearby an industrial area. Same goes when planning  to build a shopping mall. A shopping mall cannot be designated nearby factory or on the river reserve because both places are considered as environmentally sensitive areas (ESA) where physical development is prohibited in ESA.


With line of thinking - where everything should be placed in their designated space, it drives me to love planning and organizing. I do love the order and beauty of the well-organized spaces I saw around me. Being a town planner, I’ve learnt to have a back-up plan or alternative option in doing things, because our plan may not work according to the plan due to many factors.


Since my undergraduate studies at the university, I started to use a planner or organizer to plan and organize my work, my daily task, my assignment, my weekly and monthly goal and also to jot down what the things that I have to buy or what books that I’ve to read. Anything that comes across my mind, I will jot it down in my planner. l also started to read books on organizing things, since my uni days.


When l resigned from my job as a professional town planner in the government agency around 2013, l do have lots of free time for myself and l choose to watch decluttering and organization videos in Youtube to fulfil my free time. 


And started from there, l came to know about Marie Kondo – the famous organizer from Japan. Since then, l started following her closely and watch all her videos, that makes me so obsessed with storage and organizing related stuff.

 I started LuvSusun two months ago because I wanna share the ideas and the beauty of organizing with everyone especially with fellow Malaysian because I believe everyone deserved to have a beautiful and organized home even though we are not born to be an organized person. Hence, with my knowledge in organizing and arrangement, I want to help others to transform their cluttered homes into spaces of beauty, peace, happiness and inspiring.

 



Please do Follow and LIKE LuvSusun (@luvsusun) to be more confident, be motivated and to get more ideas on how to transform your home into a well-organized and beautiful space. Together we share the ideas and experience on decluttering, storage and organizing. You will feel your whole world brighten after organizing and everyone will amaze with you on how you transform your home, including your guest, your sibling, your friends and not forgotten your mother in law too =)).



Facebook : www.facebook.com/luvsusun

Instagram : www.instagram.com/luvsusun

 

Hye Everyone =))


 Keywords : susun atur rumah malaysia , home organization 

#luvsusun

September hari tu aku ada bercuti dengan en.suami dan anak-anak kat Genting Highlands. Kitaorang stay kat Swiss Garden GHotel  & Residences. First time kitaorang stay hotel tu. 

Aku datang Genting Highlands naik bas. Boleh baca kat entri ni -  "KEMBARA DARI KL KE GENTING HIGHLAND BERSAMA ANAK-ANAK DENGAN PENGANGKUTAN AWAM".

Kitaorang stay kat Swiss Garden Genting ni 3 hari 2 malam. 
Bagi aku best stay kat sini. Makanan best, bilik besar, swimming pool besar dan banyak, ada playground untuk budak-budak main, pastu yang paling best ada banyak spot cantik-cantik. So, bolehlah ambik gambar OOTD banyak-banyak 😊.









Ini pool kanak-kanak. Pool dewasa lagi besar. Small pool ada banyak kat hotel ni.









Ni sebenarnya pool untuk jacuzzi. Tapi boleh jer lah diaorang mandi kat sini 😊.

 

Overall, aku suka sangat hotel ni. So, bolehlah aku stay sini lagi next time. Sorry tak ada gambar dalam bilik. Terlupa nak snap gambar bilik. 
© Dorsett Pink · EDITED BY MOMMY'S DIARY OF LIFE