Nak Makan Meatball IKEA

in , by dorsett pink, April 26, 2020
Dah lama dah berkurung kat rumah, hari-hari masak. Hari-hari makan makanan air tangan sendiri. Mula-mula seronok. Tapi bila lama-lama rasa macam dah jemu nak makan masakan sendiri. huhu.

Tambah pulak, rasa penat berdiri lama-lama kat dapur. Kalau dulu sebelum PKP ni, selalu jugak makan kat luar. Paling tidak pun, confirm Sabtu Ahad tak yah masak sebab makan kat luar atau tapau makanan. Tapi sekarang, dah tak boleh lagi nak makan kat luar. So, nak tak nak terpaksalah masak hari-hari.


Salmon IKEA

Sebab dah jemu makan makanan sendiri, tekak ni tetiba rasa nak makan kat IKEA. Aku suka Salmon IKEA tu, sedap giler! Meatball IKEA aku layan jugak, tapi aku lagi prefer makan Ikan Salmon kat IKEA tu.


Tanya kat kawan aku yang selalu pergi IKEA, mana tahu kot-kot foodcourt ikea bukak time PKP ni, boleh order kat FoodPanda atau GRAB. Tapi tak de. huhu. Pasrah!. Bukan rezeki aku waktu ni.

Gambar throwback. Makanan IKEA - makan kat rumah. Bawak bekas sendiri, jimat sikit dari beli bekas kat sana.


Tetiba ada kawan baik aku kat sekolah dulu bagitau yang dia buat bisness jual meatbal yang dah siap masak. Aku terus order.

 Sedap. Kuah black peper dia pun sedap.

Kalau nak order. Boleh call nombor tu - 012-385 9676 - SuasanaDapur2U. 


Delivery COD sekitar Klang Valley. Untuk pertanyaan lanjut, call je nombor tu atau whatsapp. 

Serious sedap. Nanti aku nak order lagi. 

Hikmah Leeya Tak Pergi Playschool

in , by dorsett pink, April 24, 2020
Mac 2020 hari tu Leeya genap umur 2 tahun. Plannya, bila dia umur 2 tahun, nak hantar dia masuk PlaySchool. 


Awal sangat? Takpelah awal pun, bukan belajar akademik pun kat playschool, cuma belajar untuk bersosial dan belajar tingkatkan motorskill. Kakak FL dulu umur setahun dah masuk playschool, so Leeya ni lambat sikit dari Kakak.

Sebab tu nampak Kakak FL lagi cepat berdikari dari Leeya. Leeya ni sangat manja dengan mommy dan takut sangat dengan strangers. Biasalah, budak-budak yang tak pernah berpisah dengan ibu memang macam tu. Boleh baca entri ni - 'ANAK NO.2 NI MANJA SANGAT'. 

Even sampai mommy masuk toilet pun dia nak ikut 😕. Ayah dia masuk toilet tak nak ikut pulak 😒. 

Start dari Januari 2020, bermulalah misi mencari Playschool untuk Leeya. Plannya nak hantar dia masuk playschool masa bulan Mac 2020, sebab masa tu dia baru genap 2 tahun.

Adalah jumpa 2-3 buah playschool yang memenuhi kriteria. 




Tapi 1 Mac 2020, Leeya terkena cirit-birit. Dia berjangkit dari Kakak dia. Biasanya cirit-birit di kalangan kanak-kanak ni boleh berjangkit dan diikuti dengan demam sekali. Tapi syukur masa tu Leeya tak demam. Cumanya, dia cirit dan muntah-muntah. 

Kakak FL muntah-muntah dan cirit-birit sehari jer iaitu Hari Sabtu (29 Februari 2020). Leeya pulak terkena masa Hari Ahad (1 Mac 2020). 

Based on pengalaman handle Kakak FL diarrhea dulu-dulu, kes Leeya ni tak teruk - hanya mild jer. So, aku tak rushing sangat nak bawa Leeya jumpa Paed. Hari Selasa baru Leeya jumpa paed. Masa tu dia cuma cirit 1 kali sehari jer.

Doktor tanya - 'demam tak?'. Dan jawapannya - 'TAK' . So, OK lah memang tak kritikal. Dan doktor bagi prebiotik yang biasa jer. Kalau diarrhea teruk, Doktor akan bagi prebiotic yang jenis control medicine - Kakak FL dulu pernah consume yang itu.

Walaupun kes Leeya ni cuma mild jer. Tapi kan...... ia berlanjutan sampai almost 2 minggu =((.. huhu.

SO, terpaksalah tangguhkan enrollment Leeya masuk preschool. 

Masa tu aku terfikir-fikir, apalah hikmah Leeya ni lama sangat diaerrhea ni. Aku tak risau masa tu sebab Leeya tak demam. Cuma duk tertanya-tanya 'kenapa Allah tak izinkan Leeya pergi playschool lagi'....


Dan 18 Mac 2020, masa kita semua terkurung kat rumah dek kerna PKP, masa tu aku sedar - 'inilah hikmahnya..'. 

Rupanya Allah sengaja tangguhkan enrollment Leeya masuk playschool sebab PKP ni. Allah Maha Mengetahui.

Aku fikir, andai kata, kalau Leeya dah masuk playschool hari tu, mesti sekarang aku rasa ralat sangat dan menyesal snagat kena bayar yuran Playschool tu. huhu..

Tengok kat social media, ramai parents yang merungut kena bayar full atau half yuran tadika/taska/transit/van sekolah, sedangkan anak-anak tak pergi sekolah pun. Dan di pihak tadika/taska/transit/van sekolah, mereka perlukan dana untuk terus survive dan bayar gaji pekerja-pekerja. Serba salah dibuatnya kan. huhu.

Nasib baiklah aku tak sempat lagi hantar Leeya masuk playschool, kalau tak aku pun terpaksa membayar yuran tu atau serba salah nak bayar ke tak. huhu. Yuran Kakak FL kami bayar macam biasa, sebab yuran dia tak mahal. Dan banyak jer aktiviti Cikgu tadika bagi masa PKP ni.

Alhamdulillah, syukur sangat Leeya tak masuk playschool lagi. 

So, kita tengok pulak tahun depan macam mana =)). 

Solat Tarawih Pertama Ramadhan 1441

in , , , by dorsett pink, April 23, 2020
Solat Tarawih Pertama Ramadhan 1441 | Alhamdulillah, sekali lagi aku diberikan nikmat oleh Allah untuk menyambut bulan Ramadhan esok untuk kesekalian kalinya bersama keluarga kecilku. Alhamdulillah, kami masih lagi dapat bersama-sama untuk Ramadhan tahun 2020 ni. Terima kasih Allah!.

Semoga nikmat ini akan terus diberikan pada kami  untuk tahun-tahun akan datang. 

Esok InshaAllah kita semua akan berpuasa hari pertama Ramadhan 1441. Walaupun Ramadhan ni lain, totally lain, dah tak sama macam sebelum ni, tapi takpe, kita masih lagi diberikan Oksigen oleh Allah untuk terus merasai Ramadhan dan mungkin bakal berjumpa dengan LailatulQadar inshaAllah.


Tak de Bazar Ramadhan - Bagi kami, OK jer. Sebab sebelum-sebelum ni pun memang jarang pergi Bazar Ramadhan. 

Cuma rasa sedih sikit sebab tak dapat solat tarawih kat Surau.  Tapi OK jer, hidup mesti diteruskan =)). Tapi tahun sebelum ni pun aku jarang solat tarawih kat surau sebab al-maklumlah, anak-anak masih kecik lagi. Cuma last year, ada peluang bersolat kat surau, itupun sebab Leeya ni behave jer. Kalau tak, memang ku tak kan bawak anak-anak ni pergi solat tarawih kat surau tu. Sebab aku tak suka budak-budak buat bising kat surau/masjid masa solat tarawih. So, aku pun tak suka bila anak sendiri buat bising kat surau.. Jadinya, lebih baiklah solat jer kat rumah. 

So, malam ni kita semua akan solat tarawih - Solat Tarawih Pertama Ramadhan 1441. So, kami bersama-sama solat tarawih kat rumah, termasuk dengan Kakak FL sekali. Syukur sebab dapat solat dengan en.suami. Biasanya setiap kali Ramadhan pasti suami-suami akan bersolat tarawih kat masjid/surau kan. So, kali ni Allah nak bagi peluang kat kita semua - solat bersama-sama dengan ahli keluarga. 

Dah siap sedia sejadah untuk 3 orang - Magrib, Isyak, terus solat tarawih.


Kakak FL excited sangat dah masuk Ramadhan. Dia dari last month lagi duk counting days bila nak puasa. Al-maklumlah, ini tahun pertama dia belajar berpuasa. Sebab tahun ni dia umur 6 tahun, so mommy rasa dah tiba masanya dia belajar puasa.

Biarpun anak orang lain dari awal lagi dah diajar puasa, tapi untuk anak-anak kami, kami lebih tekankan SOLAT dahulu. Biar anak-anak pandai bersolat dahulu. Then baru diaorang boleh belajar puasa. Sebab kalau tengok RUKUN ISLAM pun, Solat dahulu baru Puasa kan? 

So, solat itu lebih penting untuk diajar dan ditekankan pada anak-anak dari berpuasa. 

Alhamdulillah, kakak FL dah pandai solat, siap boleh baca surah lazim dan Tahiyat lagi. Dan setiap hari dia wajib solat Isyak. Solat Isyak dulu dia praktis setiap hari. Takpe, baby step. Nanti cukup umur 10 tahun cekuplah solat 5 waktu sehari-semalam. Kalau nak compare dengan mommy dulu-dulu, jauh beza. Mommy dulu pandai solat masa Darjah 3. Kalau umur tadika tu, masa tu tahu main jer. huhuhuhu...


Alhamdulillah malam ni hujna. Hujan Rahmat - hujan pertama di Ramadhan 1441. Syukur...

Homemade Pizza Untuk Anak-Anak, Confirm Anak Suka! | Hari ni aku buat Pizza untuk breakfast. Bukan jer buat untuk anak-anak, tapi mommy dan daddy sekali tumpang sekaki =)). 

Pizza ni senang sangat nak buat. 10 - 15 minit dah siap =)).

Tak yah guna tepung, nak uli-uli bagai. Guna roti jer. Senang sangat. Mudah dan simple!

  

Resipi Homemade Pizza Guna Roti :

1. Ambik roti.
2. Salut / sapu Sos spaghetti. Aku guna Sos Prego perisa tradisional.
3. Letak peperoni / sausage yang dipotong kecik-kecik.
4. Letak mushroom atau apa-apa sayur. *Aku tak letak sayur sebab dah habis =)).
5. Tabur shredded cheese. Guna jer apa-apa cheese yang ada di rumah.
6. Masukkan dalam Oven. Suhu 180 degree, 5-7 minit. 
7. Siap! Boleh Makan!



Mak ayah pun boleh makan jugak. Letak chilli flakes jer. Sedap 😊
Resepi Puding Karamel Yang Sangat Sedap | Hari ni first time buat puding karamel sepanjang MCO ni. Alhamdulillah! 'Sedap', kata en.suami 😊 . Sampai bertambah-tambah sampai habis licin karamel ni =)). Anak-anak pun suka. Nanti nak kena buat lagi lah. Boleh buat masa Ramadhan nanti jadi juadah untuk buka puasa. 



Ini Resepinya. Aku cedok resipi ni kat Youtube. hehe. 
Boleh jer korang tengok kat Youtube macam mana diaorang buat. Tapi takpelah, aku share kat sini juga (untuk rujukan aku juga kelak). 

Nak buat Puding Karamel senang sangat. Orang tak pandai masak pun boleh buat. So, adik-adik yang duduk kat rumah masa MCO ni bolehlah cuba-cuba buat puding ni, tambat hati mak-ayah.. gituu.. 


Resipi Puding Karamel :

A) Mula-mula buat gula hangus dulu - kuah.

1. Masukkan gula dalam periuk, dan panaskan. Sukatan - ikut selera masing-masing. Kalau nak manis, letak banyak, kalau tak nak manis, letak sikit.
2. Masak sampai gula tu cair dan bertukar ke warna coklat / perang.
3. Tutup api dapur. Tambahkan air. 
4. Biarkan seketika.

B) Buat Puding.

1. Dalam bekas, masukkan 2 biji telur - gaulkan sampai hancur.

2. Dalam periuk , atas dapur, guna api kecik jer :
2.1 Masukkan susu cair 1 tin (kalau nak buat banyak, masukkan 2 atau 3 tin). 
2.2. Masukkan 2-3 sudu susu pekat.
2.3 Kacau sehingga sebati.
2.4 Masukkan 1 sudu vanilla essence.
2.5 Tutup api dapur. Biarkan sekejap.

3. Campur susu yang dimasak tadi dengan telur tadi.
3.1 Gaulkan sampai sebati.
3.2 Lepas tu, tapis, guna ayak tepung. Buatlah 2-3 kali. 

4. Gula yang dah masak tadi, masukkan dalam bekas dadih atau apa-apa bekas.
4.1 Lepastu, campurkan dengan puding tadi.
4.2 Tutup bekas puding tu dengan penutup atau plastik.

5. Kukus

6. Lepas dah kukus/masak (pastikan puding tu keras, dan bukan bersifat cecair lagi). Biarkan seketika sampai sejuk.

7. Then, masukkan dalam peti ais, at least 1 jam.

8. Siap! Dan boleh dimakan! 😊


Aku kukus guna rice cooker jer. 


Buat juadah buka puasa confirm mesti best, anak-anak pasti suka. Selamat mencuba!

Dah Tak Minum Susu Botol Dah

in , by dorsett pink, April 12, 2020
Kakak FL tahun depan dah masuk sekolah rendah. So, targetnya umur dia 6 tahun , dia kena stop minum susu guna botol susu. 

Dari tahun lepas lagi, duk selalu cakap kat dia - start tahun ni (tahun 2020) dia dah tak boleh minum guna botol susu lagi, walaupun birthday dia bulan 6. 

So, start 1 Januari hari tu, bermulalah misi nak berhentikan penggunaan botol susu ni. Ambik masa dalam 2 minggu lebih jugaklah nak jayakan misi ni. Mulanya tersasar jugak, tapi lama-lama dia OK.

Sekarang dah April 2020, dah stop guna botol susu ni secara total. Lagi 2 bulan dia nak masuk umur 6 tahun. Kiranya target telah terlaksana sebelum umurnya 6 tahun. Good Job Kakak!


So, sejak berhenti minum botol susu ni, dia minum fresh milk dalam cup jer. Ada pujuk dia minum formula milk dalam cup tapi dia tak nak. Dia kata tak sedap minum susu (formula milk) minum guna cup.

Errrrmmm.. takpelah kakak. As long as you still drink fresh milk, it's OK.

So, susu dia masih ada 2 kotak lagi berbaki, tak guna lagi - susu Sustagen , perisa Coklat. Ada tak yang nak beli? Nak let go half price. hihi..


Image courtesy from google image =))

Hikmah PKP

in , by dorsett pink, April 09, 2020
Even though we've heard that the number of deaths and the number of people affected by the Corona Virus has risen each day, but honestly we are happy staying at home right =)).

Yer betul happy. Kadang-kadang jer rasa boring nak keluar. Tapi tak keluar-keluar pun, walaupun hanya di halaman rumah. Baik tak? baik tak? hihi.

Aku jenis tak suka keluar rumah kalau tak de keperluan. So, memang langsung tak keluar lah. Beli barang-barang keperluan pun, en.suami sorang jer yang keluar. Anak-anak semua duduk rumah diam-diam. Anak-anak ni kalau mommy diaorang tak keluar, diaorang OK. Tapi kalau mommy keluar, pasti semua nak ikut  (too bad for mommy 😞).

Sebenarnya banyak hikmah Allah datangkan Virus Corona ni pada penduduk dunia sampai kita semua pun kena duduk berkurung dalam rumah. Bosan duduk rumah, memang bosan untuk orang yang tak biasa duduk rumah. Tapi buat masa sekarang, lebih elok duduk di rumah dari kena duduk di hospital, betul tak?

So, ini antara Hikmah PKP pada aku, untuk aku - apa yang aku dan keluarga kecikku dapat buat sepanjang PKP :



1. Dapat Workout Sama-Sama
Aku ni jenis kaki sukan sejak dari kecik lagi. Aku dulu atlit. So, badan aku dah biasa berpeluh dan aktif. Kalau tak bersukan lama tu aku jadi rimas , rasa badan ni macam berat semacam jer. Tapi aku tak suka bersukan/exercise kat rumah. Tak de feel nak beriadah kat rumah.

Tapi bila dah kena PKP ni, by hook or by crook aku terpaksa juga bersukan kat rumah. 2 minggu pertama aku tak workout. Pastu badan rasa lemah semacam jer. Masuk PKP Fasa ke-2, aku kuatkan semangat untuk workout. Bukan mudah, but i have to. 

Aku download, video-video workout dari Youtube. Pastu ajak anak-anak workout sama-sama. And it works! En.suami pun join workout sekali. So sekarang selang sehari kami akan workout. Boleh pun rupanya.  So, lepas habis PKP ni, bolehlah aku terus workout kat rumah jer.

(Gambar kenangan - di Avillion Port Dickson)


2. Dapat Mengajar Kakak FL Mengaji
Sebelum PKP, Kakak FL pergi mengaji dengan Ustazah. Setiap petang Isnin- Khamis kelas mengaji dia. Aku tak ajar dia mengaji. Aku tak yakin. Tak yakin aku boleh ajar. Aku takut Kakak FL tak fokus, banyak main. 

Tapi sejak PKP ni, aku suruh Kakak FL mengaji kat rumah , mommy jadi Ustazah. Sebab takut dia terlupa bila dah lama stop mengaji. Eh! Boleh pulak. Setiap hari lepas solat Maghrib, Kakak FL dah ready nak mengaji Iqra. Alhamdulillah! Dari Iqra 3, sekarang dah naik Iqra 4. Alhamdulillah! Kakak FL pun boleh fokus dan dengar kata. So, lepas habis PKP ni, bolehlah diteruskan.


3. En.Suami Tolong Masak
Selama ni, aku sorang jer yang masak kat rumah ni. Aku tahu en.suami pandai masak tapi dia tak suka masak. So, memang aku pikul tanggungjawab tu sepenuhnya. Tugas en.suami di rumah ialah uruskan kain-baju termasuk urusan menggosok dan melipat. 

Tapi bila PKP ni, ada hari yang aku malas nak masak.  Sebab sebelum ni pun aku tak masak 7 hari seminggu pun. Aku cuma masak hari weekdays jer, hari minggu kitaorang makan luar. Tapi bila PKP ni, dah tak boleh keluar rumah, dan en.suami pun tak nak tapau makan dari luar. Takut! So, nak tak nak, terpaksalah dia tunjukkan skill memasak. hihi. Boleh pun. Dan not bad jugak tau rasa dia. Sedap! Bravo en.suami ku =))..


***************************************************************
Apa yang aku realise, sebenarnya ketika waktu terdesak macam ni, macam-macam benda kita boleh buat. Bakat terpendam masing-masing akan terserlah =)). Macam aku, tak sangka pulak yang sebenarnya aku boleh rasa happy workout kat rumah dan boleh ajar mengaji. Ingatkan aku boleh ajar Math dan English jer 😆😆. 

So, banyak hikmah PKP ni sebenarnya kalau kita bersyukur dan mensyukuri apa yang ada depan mata kita. 

Dari kita duk merungut dan menangis keadaan kita sekarang yang terpaksa berkurung 24/7, lebih baik kita belajar redho dan start happy dengan nikmat 'MASA' yang Allah bagi ni =)). 

Kembali Guna Deep Freezer

in , by dorsett pink, April 09, 2020


Aku dah lama tak guna deep freezer, sejak dah tak pam susu lagi. Sebab dah tak de EBM nak simpan dalam deep freezer tu. Boleh baca entri ni - 'SECARA RASMINYA DAH TAK PAM SUSU'.


Tapi sejak PKP ni, aku kembali guna semula deep freezer ni.


Inilah deep freezer aku. Beli masa bersalinkan Kakak FL dulu, tahun 2014 - dengan tujuan untuk letak susu.

Masa PKP ni polis merata kat area rumah aku ni. Almaklumlah, dah dikelaskan sebagai Zon Merah. Aku langsung tak keluar rumah sejak PKP hari pertama lagi. En.suami jer keluar sorang beli barang-barang keperluan.

Tapi dia pun tak nak keluar selalu, malas katanya. Walaupun keluar sorang pun, ada kalanya kena tahan dengan polis jugak dan bermulalah sesi soal-menyoal, tu yang leceh tu. Walaupun 'sesi berkenalan' tu tak lama, tapi macam rimas la jugak.

So, en.suami decide beli lebih sikit bekalan makanan, untuk stok 2 minggu (sampai habis PKP 15 April ni). Banyak beli frozen food, sebab senang nak masak. Memandangkan fridge rumah kami ni kecik jer, jadi terpaksalah digunakan juga deep freezer ni untuk letak bekalan makanan.

Kalau tak PKP, kalau malas masak, boleh makan kat luar. Tapi bila PKP ni, memang wajib masak hari-hari. Mals pun, terpaksa jugalah masak. huhu. So, stok bekalan makanan memang kena cukup lah.






But, at least terguna juga deep freezer ni dari dibiarkan macam tu je kan. 

Lain-lain cerita pasal my deep freezer:


Latihan Membaca Bahasa Inggeris di Rumah

in , by dorsett pink, April 07, 2020
Tahun ni Kakak FL dah pandai baca buku cerita Bahasa Inggeris. Aku rasa kagum sangat. Kagum pada Kakak FL sebab dia dah boleh baca buku cerita sebelum masuk sekolah rendah. Dan rasa bangga pada diri aku sendiri, sebab aku yang ajar Kakak FL sendiri membaca bahasa inggeris start dari zero, dari dia tak pandai mengeja apa-apa dalam english. 

Macam mana cara aku ajar Kakak FL membaca (english) , boleh baca kat entri ni - 'HOMESCHOOLING - MENGAJAR KAKAK FL MEMBACA (BAHASA INGGERIS)'.

Bila dah pandai membaca, kita kena teruskan latihan membaca tu agar bacaan dia menjadi makin lancar dan tak lupa. 

So, awal tahun hari tu aku suruh en.suami belikan Buku Set Peter & Jane.



En.suami belikan complete set Peter & Jane ni kat Shopee. Harga yang dia bei RM 150. Kalau tengok kat Lazada, katanya mahal sikit dari Shopee. Hari ni beli, esok terus hantar.


1 set lengkap ni ada 36 buku dan 12 siri. Setiap siri ada 3 buku - a,b dan c.

Aku suka buku ni sebab tulisan dia besar. Dan setiap siri ada kesinambungan. Dan setiap siri ada buku tulis - buku C. So, anak-anak akan lagi faham cerita setiap buku tu melalui latihan menulis. Paling senang Siri 1 dan paling susah Siri 12. Sekarang Kakak FL dah Siri 4 - buku 4a.

Target aku , setiap bulan di dapat complete 1 siri. So, bila hujung tahun 2020 nanti, Bulan Disember, tamatlah set Peter & Jane ni. So far, Alhamdulillah Kakak FL is on track. KPI dia: 1 bulan - 1 siri.





Kalau korang nak cari buku cerita bahasa inggeris untuk anak-anak, aku pun recommend korang untuk guna Set Peter & Jane ni. Harga dia mungkin agak pricey, tapi boleh buku 1 demi 1, tak lah rasa terbeban sangat. 1 buku tu rasanya harga dia RM 11 kot. Kalau ada yang jual 2nd hand, lagi bagus. Ce try cari kat mudah.my.

PKP Covid19 - Duduk Rumah Buat Facial

in , by dorsett pink, April 03, 2020
Sekarang ni kena duduk rumah jer - #stayathome sebab PKP  - Perintah Kawalan Pergerakan sempena wabak Covid19. 

Bosan kan?

Mana tak bosannya, sebab langsung tak boleh keluar rumah. 

Biarpun dah lama aku menyandang jawatan sebagai Surirumah Sepenuh Masa, at least housewife pun keluar jugak - keluar beli barnag, keluar hantar dan ambik anak dari sekolah, keluar bawak anak-anak beriadah , etc. Tapi sekarang langsung tak boleh keluar rumah. huhu.

Kakak FL pun kata bosan duduk rumah. Walaupun dia dah ada rutin harian tetap bila duk rumah, tapi hati dia tetap ada rasa nak keluar jugak. Almaklumlah, selama ni boleh jer keluar rumah pergi playground, tak pun boleh main basikal kat luar rumah. Tapi bila waktu PKP ni, langsung tak boleh keluar. Kesian dia, tapi nasib baik dia faham. Syukur sangat. Dia pun tahu apa itu Covid19. Hari-hari dia duk sebut Covid19. 

Sabar jer lah sayang. Kita doakan semoga wabak ni cepat pergi, dan kita pun boleh keluar rumah macam biasa. (I tak sabar nak pergi IKEA..hehe)..

Kakak FL duduk rumah tak boleh tengok handphone dan gajet, so dia kena cari idea dan create something untuk dia main atau habiskan waktu dia. 

Dan hari tu, masa awal-awal PKP, dia request dengan mommy suruh buat facial kat dia 😃. Mommy layankan ajer. 

Ini pakai mask jer - guna telur putih jer.


 Ini muka bila dah cuci dan buang mask 😆😇. 

Dia seronok sangat. First time ever in her life  pakai mask 😊. Tapi tak boleh selalu sebab nak kena jimat telur. Zaman gawat-gawat ni semua benda kena berjimat. Dah lah kita tak dapat bantuan BSH, so kenalah pandai menggunakan duit yang yang ada ni  sebaik-baiknya untuk survive at least 6 bulan lagi. 

Akhir kata, terima kasih kerna sudi baca entri ni walaupun di Musim PKP =)). Semoga semua reader-reader blog dorsettpink.com sihat-sihat dan dijauhkan dari Virus Covid19. Stay home , stay safe and don't eat a lot 😆.

© Dorsett Pink · EDITED BY MOMMY'S DIARY OF LIFE