Saturday, 6 February 2016

Short Escape to Bukit Gambang Resort City, Kuantan

While everybody is taking a breath going for holiday, I am here in my house doing my research work. huhuhu... Poor me.. But, what to do, I have to 'coz tak sempat nak book mana-mana hotel. Last minit macam ni, semuanya dah penuh & jalan jem also.
 
 So, maybe i'm thinking to walk around KL, maybe boleh pergi Sunway Lagoon, KLCC, Mid-Valley.. hahahha - that's all I can think this moment..  
 
So, ni nak cerite my short escape last two week during Thaipusam Public Holiday. Baru ada peluang nak cerite walaupun terlambat sikit. Masa cuti Thaipusam tu, kami sekeluarga pergi bercuti kat Bukit Gambang Resort City, Kuantan, Pahang.
 
Entry penuh nanti aku cerite kemudian, ni nak cerite mukadimah dulu.
 
Overall, memang best sangat & sangat-sangat enjoy datang sini. Sebab kami sefamily dapat pergi ke Safari & Waterpark, dalam tempat ni. Kiranya macam satu kota kecik la Bukit Gambang ni, semua benda ada dalam ni..
 
So, the summary :
Tempat tidur - Arabia Resort, Bukit Gambang Resort City - Nanti aku cerite pasal hotel ni.
Aktiviti : Bukit Gambang Safari , Bukit Gambang Waterpark, Mandi Pool
 
My iteneray:
Friday : Drive from KL & Check-in hotelat 10 pm
 
Saturday : 
9.00 am - Breakfast
11.00 am - Masuk Safari  - nanti aku cerita kat entry lain
3.00 pm - Masuk Waterpark
6.00 pm - Keluar dari waterpark & masuk semula dalam Safari untuk tengok show (tak perlu bayar sebab tiket valid untuk sehari).
 
9.00 - Keluar dari Safari
 
Ahad :
9.00 am - Breakfast, & swimming
12.00 pm - Check-out & shoot balik KL
 
The pool side

Selfi depan tram.
Naik tram (shuttle) dari hotel ke safari & waterpark.
Kalau nak jalan kaki pun boleh, jalan 500 meter jer.
 Kalau nak naik kereta pun boleh tapi parking selalu penuh kat waterpark tu.
Shuttle ni ada setiap 10 minit.

The resort
 
The safari.
Boleh tengok singa, harimau dan lain-lain binatang liar depan-depan mata through the tram's mirror.
So best la sebab dapat tengok binatang-binatang ni kat habitat die yang sebenar (dalam hutan).
 

Banyak binatang kat sini. Nanti aku cerite kemudian kat entri lain.

Sebabkan aku stay kat hotel Bukit Gambang ni, so aku dapat harga promosi untuk hotel'guest. So, untuk masuk dua-dua park (waterpark & safari), it cost me RM 65/pax. Kalau tak stay kat hotel kat sini, mahal la lagi kene bayar.
 
So, nanti aku cerita lain pasal hotel & safari. Pasal waterpark aku tak cerita la sebab tak dak satu gambar pun aku snap kat waterpark.

Thank u for reading. Selamat bercuti semua!

15 comments:

  1. dah lama dah plan nak bawa family ke gambang ni... tapi x sampai sampai jugak ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah satu hari nanti, pasti ada waktu untuk ke sini ewan

      Delete
  2. Dekat sangat dengan tempat adik saya belajar tapi belum ada rezeki lagi nak pergi sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau ada kelapangan dating la ke sini, serius best giler

      Delete
  3. Wahhh. Boleh lah saya visit kawan saya kat Kuantan nanti alang alang tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah. sambil menyelam sambil minum air kan ardilla. hehe

      Delete
  4. Wah mcm menarik ja.
    Nk tggu next entry lah..
    Binatang tu, boleh pergi dekat, pegang2 tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh Nabila sebab kita duk dalam truck. bahaya tau nak pegang harimau, singa, cheetah , etc, nanti kene baham satu hal pulak nak panggil ambulans dating angkut

      Delete
  5. salam ..

    sempat gak berjalan2 ye.. akak pun duk rumah je CNY ni.. relax..

    ReplyDelete
    Replies
    1. menyempatkan diri gak. saya kene jugak berjalan kalau tak stress + tension duk umah ..

      Delete
  6. assalam Intan..pe kabor..sis JM datang ni :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam JM. Finally! u come here.. yeaayy! saya suka. saya suka.. thanks JM

      Delete
  7. lama tak tgk FL..dah beso! seronok pegi sini kalau bawak bebudak..kalau sis JM sorang2 ke sana cam mati kutu nanti

    ReplyDelete
  8. betul JM, kalau Jm dating sorang2 tak best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sorang2 itu bukan dating heheh

      Delete