Monday, 2 October 2017

Cara Mengatasi Tantrum Anak

Anak umur 1- 4 tahun biasa ngan tantrum ni... 
Sabar je lah mak ayah bila anak buat perangai.... huhu
  FL sebelum ni tak tantrum especially kalau bawak dia pergi travel mana-mana, dia baik jer, langsung tak buat perangai..tapi sejak dua menjak ni , teruk betul buat perangai.. 
Sampai pada tahap, tendang-tendang pukul-pukul mummy la..
 adusss la.... sabar je la mak nya..


So, macam mana nak mengatasi tantrum anak-anak ni?
Kalau mengikut teori psikologi ni, macam ni lah ↓


Cara aku pulak - macam mana aku control FL bila dia trantrum.
Ni aku tiru cara en.suami, Alhamdulillah, setakat ni works la..

Bila aku nampak dah bunga-bunga amukan dia nak datang dah..
Aku terus start conversation ngan dia - cerita benda yang dia suka.
Contoh macam FL ni , dia ni animal lover, so kalau borak pasal binatang, confirm dia suka dan boleh sembang macam-macam pasal binatang.

So, bila dia dah start bunga-bunga tantrum tu, 
aku pun start la cerita pasal anak gajah yang dia tengok kat National Geographic semalam tu, 
ataupun binatang-binatang lain yang dia baru je tengok... 
Then, tak jadilah amukan dia tu.. hehhe..
So, mummy pun boleh lah senyum lebar selebar-lebar daun keladi...
 hehe..

11 comments:

  1. Alhamdulillah. Terima kasih tips ni ye :)

    ReplyDelete
  2. terer la dp, Qa'id pun dah mula tantrum, da start merajuk dan mengamuk kalau ibu dia tak layan dia tengok kartun. adehh...terpaksalah ibu dia ikut menari sama2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terer?? Mana ada terer IQ... Saya ni pun main trial n error je... Kalau bekesan sesuatu cara tu Alhamdulillah. Hehe

      Delete
  3. Sebelum keluar rumah, pesan dekat anak2 jangan meragam nak itu ini. Ingat kita keluar sebab apa.. dan kalau dia tantrum jugak.. eeemmm.. ibunya jegilkan mata terus tak jadi tantrum sebab ibunya garang.. huhuhu..

    ReplyDelete
  4. Oh bagusla tips DP tu! Alihkan perhatian pada benda yang dia suka eh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup betul bash.. Alihkan perhatian pada benda yang dia suka dan minat.. Tapi kalau tak bekesan jugak,, errrmmm banyakkan istigfar

      Delete
  5. Tips yang bagus . boleh guna bila CR dah kahwin dan ada anak. hehe

    ReplyDelete
  6. thanks sharing DP...
    mrs pip kalau anak tantrums datang, selalu peluk dan tanya
    kalau nak minum susu/makan biskut ...
    mcm DP juga, kena start conversation yg anak anak mungkin suka...

    ReplyDelete