Thursday, 22 March 2018

Hantar Servis Pam Susu Spectra M1

Hari tu sebelum bersalin , masa kandungan aku baru masuk 9 bulan, aku hantar my breast pump Spectra M1 pergi servis. Plannya, aku akan dapat balik pam susu ni sebelum aku bersalin. Tapi Kuasa Allah, baby FL nak keluar awal, jadinya selepas bersalin baru aku dah kembali pam susu ni sebab aku baru aku buat bayaran selepas aku discharrge dari hospital. huhu.

 Pam susu ni aku guna masa Kakak FL dulu. Aku pam susu setahun jer. Genap Kakak FL umur setahun aku dah tak pam dah sebab susu dah tak ada, so aku bagi Kakak FL dengan susu Pediasure. Bila aku kat rumah, Kakak FL direct feeding ngan aku sampailah umur dia 2 tahun, baru wean off sepenuhnya.

So kiranya dah 3 tahun la pam susu ni tak guna. So sebelum nak guna balik secara intensif selepas ni, kita hantarah pergi servis supaya pam ni masih dapat memberikan perkhidmatan yang terbaik. 

Menurut technician Spectra, motor pam ni nak rosak dah, sebab tu bunyi dia kuat. So aku kena ganti motor baru. Kalau tak ganti, pam ni akan rosak tak lama lagi and totally tak boleh digunakan lagi. Nasib baik dapat detect awal. 

Total bayaran untuk servis dan tukar motor ialah RM 160 (Tak termasuk postage). Kalau servis saja, just RM 70 jer. 

 Aku pos je ke Pusat Servis Spectra. Balut tebal-tebal dengn bubble wrap.

Pastu letak dalam kotak. Mampatkan supaya pam tu tak bergerak.

 Kos pos semua sekali R 35.00. RM 24 bayaran untuk pos laju. 
Selebihnya ialah bayaran harga kotak (Sebab aku beli kotak).


Jadinya sementara belum dapat kembali lagi Pam susu ni, aku guna dulu pam susu manual - Medela Harmony yang aku beli masa bersalinkan kakak FL dulu jugak.

Kalau sesiapa yang nak hantar servis breastpump Spectra atau nak baiki breastpump korang, just call je No Fon ni : 0356317288 . Nanti diaorang bagi alamat dan info detail.

Till then, thank you for reading ya

5 comments:

  1. mudah ada kemudahan servis mcm ni kan

    ReplyDelete
  2. terima kasih for sharing, info berguna ni.

    ReplyDelete
  3. jadilah, walaupun terlewat sikit pam sampai. huhuhuhu

    ReplyDelete
  4. Saya pun pkai M1 ni utk anak 1st dulu sebab time tu still kerja lagi..sekarang wahm memang xda la nk ngepam nya...
    Semua df..lgi penat rasa..huhu

    ReplyDelete