"Mommy, Saya Nak Masuk Syurga!"

by - Monday, August 06, 2018

Sekarang ni dialog Kakak FL ialah:

“ Mommy, Leena nak masuk syurga”.

Mommy : “OK, great! But why u wanna go to syurga?”

Kakak FL : “Sebab I wanna play toys in syurga. Kat syurga got lots of toys. Got Barbie, Dora, Princess, Minion, and many more”. Katanya dengan muka penuh excited.

Mommy : “Kat syurga also got Legoland and Disneyland”.

Kakak FL : “ Really mommy??”. Muka macam tak percaya.

Mommy : “Yess”.

Kakak FL : Pergi tanya daddy dia pula untuk kepastian. “Betul ke kat syurga ada Legoland?”

Daddy : “Of Course!”.

Kakak FL : Terus lompat-lompat kegembiraan.

Hahahaha. Ini antara dialog kami hari-hari lately. Dia excited sangat nak pergi syurga sebab nak main toys. Hehe.

Then, mommy and daddy pun cakap lah – “Nak masuk syurga tu bukan senang, kena selalu solat, solat tak boleh tinggal, kena tutup aurat, tak boleh cakap tipu, tak boleh pukul orang, tak boleh nakal-nakal, tak boleh buat Allah marah".

Kakak FL : “ OK Mommy".

(Sebab tu lah kot, sekarang ni dia nak pakai tudung jer. Dia kata 'Tuhan Marah' kalau dia tak pakai tudung).  

 Kat rumah pun nak pakai tudung. (i think i should start to buy her lots of tudung).


OK, pasal syurga dah lepas, dia dah faham. Even pasal Allah/Tuhan pun dia dah faham (Ilmu Tauhid).

Alhamdulillah, dia cepat faham. Kanak-kanak umur macam ni senang nak faham sesuatu, sebab otak diaorang macam sponge, senang nak serap apa jua ilmu yang disampaikan pada mereka.

Now, it's time to educate her about Neraka.. errmmm.. #prayformommy

You May Also Like

10 comments

  1. semoga jadi anak solehah. budak budak memang cepat terpengaruh, waktu macamni lah sesuai nak ajar benda baik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks sebab baca. betul, budak umur bawah 7 tahun memang senang nak faham apa2 yang kita sampaikan

      Delete
  2. Alhamdulillah.. semoga jd anak solehah..

    ReplyDelete
  3. ejulz follow sini.. harap sudi follow blog ejulz yg x seberapa jugak :)

    ReplyDelete
  4. Alahai Leena sayang. moga membesar dengan baik ya sayang. dunia akhirat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih untuk doa yang baik-baik itu. TQ sebab baca . hihi

      Delete
  5. SubhanAllah bijaknya Kakak FL ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. anugerah terindah buat kami suami isteri. TQ sebab baca

      Delete