My Thesis

by - Sunday, October 13, 2019

Aku baru jer print hard bound thesis PHD aku. Next week, InshaAllah akan hantar ke Graduate School. Aku rasa perjalanan aku buat phd ni dah habis, tinggal tunggu konvo je lagi bulan November nanti. 

So, sekarang ni aku tengah buat spring cleaning kat rumah. Aku nak let go semua buku-buku dan kertas-kertas akademik yang dah tak guna dah. Memang semuanya dah tak guna dah pun sebab lepas ni aku dah tak duduk dalam bidang ni lagi. Nak explore new field pulak. So, bolehlah aku buang semua buku-buku tu. Biasanya aku hantar kat library. Library UPM ada terima buku-buku lama atau buku-buku yang dah tak guna lagi. Tak pun, aku hantar kat Pusat Kitar Semula.


Tengah-tengah duk kemas barang, aku terjumpa lah thesis lama aku, masa aku buat Degree dan Master dulu-dulu. So, aku decide nak coretkan kat blog ni, untuk kenangan abadi since aku tak pernah cerita pasal thesis Degree & Master kat sini. Ye lah masa tu, mana wujud blog lagi. 


Masa aku buat Master dulu, aku terjebak dengan dunia blog. Masa tu tahun 2010. Mula-mula baca blog kawan - best. Dari situ, ter-inspirasi nak tulis blog sendiri. Tapi masa tu, aku hanya tahu menulis jer, nak blogwalking, nak tengok stats, even SEO pun aku tak tahu apa ke bende nya tu.. hahhahaa. Masa tu tulis blog pun tak de branding. Tulisan pun ntah pape. So, tahun 2014, aku decide untuk ganti blog dengan nama - dorsett pink. Kiranya Dorsett Pink ni lebih serius lah sebab ada niche blog - Perenting & Travel dan banyak sharing. Sharing pasal personal story, pasal pengalaman sendiri, pengalaman kawan-kawan, TIPS and Tricks dan macam-macam lagi. Aku pilih niche blog - parentig and travel , sebab aku sangat suka bercerita tentang parenting , motherhood dan jugak travel.  

OK, ni dia thesis aku masa buat Degree & Master dulu;


Yang warna merah tu masa Degree. Yang warna hijau tu masa Master.  Masa degree tulis bahasa melayu. Masa Master tulis dalam English. 



Actually, ada 1 lagi thesis - thesis masa Diploma. Course aku ni, sejak dari Diploma dah kena buat thesis. Masa Diploma tu, kena buat Projek FYP jugak dan jugak kena buat thesis. FYP - 3 credit hours, Thesis pun 3 credit hours. Fuhh! sakit wooo.. Masa tu aku tension sangat. Walaupun ditetapkan 3 kredit jer, tapi FYP tu lecturer suruh buat itu ini - dah macam 6 credit hour. Pastu nak cope dengan thesis lagi. HUh!. Memang stress.. 

Pastu skrang aku dah tak tahu mana perginya thesis Diploma tu. Dah lama hilang.. Sebab dah lama sangat dah masa berlalu. hehe.

So yang masih ada dalam simpanan sekarang ialah Thesis Degree dan Master jer. Itupun aku rasa lepas ni aku nak let go jugak. Sebab confirm aku dah tak baca dah semua tu. Aku nak simpan tesis PHD jer.Sebab itu yang paling susah. sobbs. soobs. 

Lepas ni dah habis dah zaman buat thesis.. Yeayyyy!! =)) 

(Thank you sebab sudi baca sampai habis =)) ).

You May Also Like

14 comments

  1. alhamdulillah da selesai thesis PHD akak.. may Allah ease the journey nak graduate.
    seronoknyaa hehe kite ada thesis degree je =D

    ReplyDelete
  2. Kenangan sangat. Thesis degree saya pun dah entah ke mana ...

    ReplyDelete
  3. TAHNIAH XLETGO SEMUA KHAZANAH TESIS PUN OK SIMPAN SBG KENANGAN N RENUNGAN SEJARAH UTK DPTKN IJAZAH YG SANGAT MAHAL HARGANYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. makan space library umah kak. nak bagi laluan pada buku baru masuk pulak. hehe

      Delete
  4. Alhamdulillah..satu masa moga mennjadi motivasi pada anak-anak pula.Aamiin.

    ReplyDelete
  5. Thesis master tu, remote sensing tu sesuai kalau kerja kat jupem ni, atau boleh bagi talk kat sini... sebab memang sangat kene mengena.
    Tak lama lagi dapat Doktor lah bestnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai kawan--kawan saya kat JUPEM tu. classmate masa buat master dulu. saya tak layak bagi talk kat sana, ramai lagi orang-orang yang hebat dalam GIS dan remote sensing di sana. hehe. thank you kerana sudi baca blog saya

      Delete
  6. belum pernah merasa buat thesis.
    nak sambung belajar lagi pun mcm hmmmmm dh malas je

    ReplyDelete