My 1st Homemade Birthday Cake

by - Saturday, June 13, 2020

My 1st Homemade Birthday Cake | 11 Jun 2020, Hari Khamis hari tu birthday Kakak FL.

Kitaorang celebrate kecik-kecik jer, kat rumah jer. Sekarang ni mood PKP lagi. 

KakakFL nak mommy sendiri buat birthday kek dia. 

Mommy tak pandaia buat dan tak pernah buat, tapi takpelah, mommy sahut cabaran tu, and we'll see how it goes.

Dan...walllaaaaa!


Inilah birthday cake Kakak FL yang aku buat sendiri, from scratch.


Aku buat kek ni belajar kat Youtube. Nak buat kek ni tak susah. Tapi renyah. Sikit pun tak susah, sebab bahan-bahan yang diguna simple jer. Cumanya renyah sebab banyak proses. 

Pastu pulak, copping dengan anak kecik lagi (Leeya). Fuhh! Mencabar beb!. Semua benda dia nak tolong. Tolong a.k.a kacau kerja mommy. Benda boleh siap cepat, jadi lambat.. Tapi takpelah, itulah moment terindah masa anak-anak masih kecik ni. 

Lepas ni dah tak nak dah buat birthday cake. Nak beli jer 😂. Lagi senang.

 Ini kek vanilla butter cake




Butter cake bakar dulu kat dalam oven. Suhu 180 degree, masa 45 minit.  

Ini rupa butter cake bila dah masak.

Ini buttercream yang aku guna untuk decorate kek. Guna warna purple dan biru.


At least, ada jugak lah pengalaman buat kek birthday untuk anak, untuk terpahjat dalam sejarah =)).

Happy birthday Kakak. Mommy sayang kakak sangat-sangat =)). 

You May Also Like

20 comments

  1. Kegembiraan Kak FL berganda tahun ni.Sebab mommy buat dan deco sendiri keknya.Air tangan mommy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hope dia gembira sangat-sangat la.. OK gak buat kek sendiri masa tengah kemelsetan ekonomi ni

      Delete
  2. Un dah pas buat kek, deco blum try...

    ReplyDelete
  3. Nak try...sungguh teruja tgk dp buat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mesti UN boleh. lagi cantik UN boleh buat dari saya =)). nanti share la kat blog bila berjaya buat k

      Delete
  4. saluteee laa... nice plak tu for the first time buat.. menggembirakan anak2 adalah kepuasan bg ibu ayah kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Qaireen. Betul puas.. Puas sangat bila tengok dia happy

      Delete
  5. Replies
    1. =)). Bakat untuk baking untuk makan sendiri-sendiri boleh la ainul.

      Delete
  6. Lawalah! Suka tengok kombinasi kaler tu...terbaik ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih sis. Colour tu kakak Fl yang pilih

      Delete
  7. cantikk je..happy birthday kakak FL

    ReplyDelete
  8. kira menjadi sngt2 da tu kak untuk first timer..
    cantik warnanya.. saya kalooo buat ni lagi x jadi rupa rasanya hehe..

    ReplyDelete
  9. ok tu mnjadi kek dia. sy memang xde talent buat kek. hahaha. buat agar2 pun keras. padahal dah ikut sebiji respi. hehehe

    ReplyDelete
  10. Kek besday tak pernah buat lagi

    ReplyDelete
  11. Happy 6th Belated Birthday, KakakFL! Ya Allah, sungguh la ni first time buat sis DP?? Dah macam pro aje decorate kek tu, lawa amat!!! ♥♥♥

    ReplyDelete
  12. First time dapat hasil macam tu kira hebat lah. Kalau ai memang penyet je kek tu.

    ReplyDelete