Friday, 27 February 2015

Baby Food :: Beef Casserole

Beef Casserole
Resipi original dari Annabel Karmel.  Tapi aku modified sikit resipi ni jadikan aku punya.. hehe
My gurl dah 8 bulan, jadi resipi ni sesuai untuk baby umur 8 bulan..


Bahan-bahan :
Sedikit minyak bijan / olive oil
Serbuk cinnamon
Bawang putih
Serai
Leek
Carrot
Kubis
Daun Saderi / Daun 'wonderpet' / Celery
Beef / Daging


Cara masak :
1. Firstly, Rebus daging sehingga empuk, then ketepikan.

2. Ambik casserole pot. Panaskan sedikit minyak bijan / olive oil. Aku guna periuk biasa jer yang aku khaskan sendiri untuk masak makanan anak sahaja.  Tak boleh campur-campur dengan makanan mak-pak. Hehe

3. Bila minyak dah panas, tumis bawang putih & serbuk cinnamon sehingga naik bau.

4. Then, masukkan semua sayur sekali dengan daging yang dah siap direbus tadi. Masukkan air. Tutup periuk, perlahankan api.

5. Tunggu sehingga sayur tadi masak. Pastu, tutup api.

6. Then, blend semua bahan dalam periuk tadi kat dalam baby's food processor.

7. Siap ! Serve bersama bubur nasi.. yumm-yumm

Selamat mencuba =)

10 comments:

  1. assalamualaikum.. wahh sedapnya. thanks sharing resepi.. btw, daging bila blend tu memang halus ke tekstur dia? heee tak sabor nak cuba new menu for adam. hihiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Blend kan sampai halus, so lama sikit la nak kene blend... kalau tak nak halus, blend kasar2 pun takpe.. ni resipi untuk vaby 8 months. Selamat mencuba sheila

      Delete
  2. peh..apsal rjin sgt msak ni? nmpk sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rajin masak makanan je ayue. Hehe. Sebab nak anak merasa air tanfan ibu die sejak dari kecik. Hehe

      Delete
  3. kalau bukan tuk baby kita makan cmtu je lah eh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untuk kite2, tambahkan garam and tak perlu blend

      Delete
    2. Baru nak tanya soalan yang sama hehehe sebab dah tergoda tengok beef casserole tu :)

      Delete
  4. yang bukan baby ni pun rasa cem tergoda macam mana ni DP ?
    kena buatkan juga untuk weols lah ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. saya pun terliur. hahaha

      Delete
  5. Boleh guna resipi utk masak makanan ayah. Hehe.

    ReplyDelete