Monday, 9 February 2015

My Travel Essential for Short Vacation

Susulan dari entry ni,

Ini barang-barang yang aku bawak untuk travel yang singkat dalam negeri (tak lebih dari 4 hari). Ini kalau naik kereta, kalau naik flight lain pulak barang nya.. Instead of necessary stuff such as clothing, toiletries, handphone, charger, kamera, aku pun ada bawak additional stuff juga yang mungkin tak sama dengan orang lain..

2 biji cooler bag. Yang warna biru, aku letak pam susu, botol susu & seketul ice brick untuk pam dalam kereta masa on the way pergi dan on the way balik bilamana FL sedang tidur.

Cooler bag yang warna hitam pulak aku guna untuk letak puree FL yang sah siap dibuat di rumah. And bila nak balik KL semula, beg hitam ni aku letak stok ebm (express breast milk) yang dibuat sepanjang bercuti. Jadinya, dalam ni ada juga seketul ice brick.

Ini performance drink aku (koonoonn... )
Ini kira supplement aku setiap hari untuk kekalkan  pengeluaran susu - vico, esp (shaklee product), milk shake (shaklee product)

Aku akan bawak set sudu ni and tupperware. Tupperware aku guna untuk panaskan makanan FL dan panaskan makanan aku jugak kalau aku malas keluar  untuk beli makanan. Set sudu tu aku beli kat Giant jenama First Choice.

Roti and peanut butter. Ini snack ketika perut berbunyi

Ini 'a must-have-item' bila aku travel samada dalam negara atau luar negara. Aku pernah tertinggal benda ni masa pergi Tokyo dulu, sanggup aku pergi cari kat Daiso Tokyo untuk beli benda ni. 

Sunlight (sabun basuh pinggan), span basuh pinggan, berus botol & sabun untuk basuh botol baby. Aku bawak benda ni sebabnya untuk basuh bekas makanan dan gelas lepas makan minum. Kalau tak bawak, terpaksa guna shower gel yang ada kat hotel, rasa tak selesa pulak.

Yang ini breast milk storage bag untuk simpan stok ebm dan pil box to keep my vitamins

They are Suzi and Mr.Lion which are FL 's best friends a.k.a her toys

Ini makanan FL (puree) yang dah siap-siap dibuat dari rumah. Aku pun ada bawak rice jugak untuk FL

Ok, itu saja barang yang aku bawak untuk travel yang singkat ni. Nanti bila aku travel keluar negeri lagi, aku cerita pulak apa yang aku bawa untuk travel lama-lama k.
Tq for reading.. 

20 comments:

  1. Bnyk brangan baby yang dibawa ya... yelah, masa anak kite kecik dulu..boot keta tu 3/4 die yg punya... bag baju org lain ruang kicik aja... bila brg baby, dngn bakul die aja, dah separoh penoh..he..he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faricika, tu lah.. banyak barang baby jer.. memang penuh boot kete

      Delete
  2. barang barang anak jugak penting kan dri barang kita :)

    Saya ada buat GA , Sudi tak join ? http://matalensajemariberceloteh.blogspot.com/2015/02/1st-giveaway-wanitabesiberbicara.html

    ReplyDelete
  3. barang2 penting baby perlu dibawa tika travel...agar xtercari-cari bila perluknnya...moga bercuti dgn happy n jaga diri...

    ReplyDelete
  4. barang2 penting baby perlu dibawa tika travel...agar xtercari-cari bila perluknnya...moga bercuti dgn happy n jaga diri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak paridah, tq kak paridah.. saya dah selamat balik kl ahad hari tu

      Delete
  5. SS kalu travel... Rasa macam nak angkot 1 umah sekali berjalan... He He He...

    ReplyDelete
  6. wahhh barang2 baby paling banyak sekali...btw samelah, kite pon suke bawak roti bila jalan2... sebab jimat, dari beli makanan dekat luar :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti aisyah , betul tu.. jimatt.. nak beli makanan kat hotel mahal sangat. Nak keluar pulak, malas nak drive

      Delete
  7. FL..
    Fatin Liyana ke?
    Banyak keperluan untuk BF kan..
    Suzi ke nama doll tu? Comel..character cartoon kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr shikin.. fl tu bukan fatin liyana lah.. hehehe.. suzi tu saya yang bagi nama..doll tu beli kat ikea, tak tahu pulak ade character kartun doll tu.. hehe

      Delete
  8. peergh gitu sekali. ni baru jalan dalam negara aje kak.. isk isk detail.
    cabaran kan travel dengan anak kecil tapi semua tu kenangan =)

    Siti Yang Menaip

    ReplyDelete
  9. Suma barang tu penting². Memang tak boleh tinggal ☺☺

    ReplyDelete
  10. pape pon keperluan baby perlu diutamakan kan bila ada anak...bru laa tenang nk jenjalan hehehhe

    ReplyDelete
  11. wahh...entri ni sgat sesuai bagi traveller yg travel bersama baby kan...asa guide...sudah tentu barang utk FL perlu di utamakan....kalau dia meragam nanti lagi susah..x senang duduk kita nanti...semoga FL membesar dgn sihat ye aminnn

    ReplyDelete
  12. Teliti DP pack barang utk travel. Complete :)

    ReplyDelete