Monday, 23 February 2015

Paragliding at Bukit Jugra, Banting

Chinese New Year holiday , tak kemana-mana pun, we just spent our time in a small cottage at Banting, Selangor. The main thing, is that we wanna bring the family together, spend time together and enjoy our holiday together. 

The cottage was so small with 2 bedrooms and 1 washroom and also providing a swimming pool. Even it is too small for a big crowd like ourselves but it is enough to gather 12 persons (including 2 babies) under one roof. Hehe 

Why we choose that type of accomodation? It just because we wanna experience-ing the kampung style punya holiday. Selalu pergi kat bandar-bandar je, kali ni nak try pulak rasa bercuti kat dalam kampung ladang kelapa sawit. Ok lah, not bad, a nice experience indeed. 

So, the next day we went to Bukit Jugra, also located in Banting. Perhaps to try paragliding here. It was my first time seeing that extreme sports.  The weather was nice and pleasant tapi panas terik sangat. And it was a good idea to fly with that sort of clime. However,  it was not my intention due to " aku tak nak hitam".. hehe  (menyammpah.. sambil ketuk belakang kepala).. 



Dapat tengok pun best sangat. First time tengok live depan mata. Kalau nak cuba benda ni, bayar je RM150, dan terbang lah ke mana sahaja.. ceeewaahh..

For the beginners, kena naik dua orang, sorang lagi expert yang akan guide kita. Tak dibenarkan naik sorang-sorang. And payung terbang pulak ada dua. Satu, the main one and satu lagi dalam beg galas yang kita galas in case kalau yang fisrt one tu rosak, so ada back up la.. Kebarangkalian nak jatuh tu, sangat tipis, so far semua selamat. 

See.. nampak tak dua orang ni. Diaorang ni tengah get ready untuk fly

Akak ni tengah prepare untuk fly. Beg galas kat belakang tu ialah payung no.2, in case of emergency, it is a savior

Everybody tengah set up

Adik ni kecik lagi tau, tapi berani dia try game ni. Kalau tak salah, adik ni masih bersekolah

Tempat menunggu dan tempat menonton



And after that,  we drove ourselves to Pulau Carey, Klang. We went to Mah Meri Cultural Village. Only RM5 for the ticket, and you could see the uniqueness of orang asli culture. 

Then, we drove back to our paradise (home). So, itu je lah aktiviti kiteorang cuti CNY hari tu. Even tak pergi jauh-jauh, at least I could experiencing something different. Lama-lama duduk kat Klang Valley ni, tak pernah pun aku jejakkan kaki ke  Banting sebelum ni. After all, memang best sangat.

 
Rumah Api Bukit Jugra. ( sumber imej - pakcik google)


Ok, so pada sesiapa yang nak cuba paragliding ni, boleh la datang ke Bukit Jugra , Banting.. You will feel the different when u try that game. Selamat mencuba !

TQ for reading.

19 comments:

  1. okay jugak harganya :) sy dah lama teringin nak paragliding, tp takde geng T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Geng?? Tape, sorang pun takpe., nanti boleh jumpe kwn baru kt atas tu

      Delete
  2. Bestnya. Berani lah you. Husband teringin nak try benda ni. Bley usulkan kat dia nih ☺

    ReplyDelete
  3. Saya masa makcik cakap ada paragliding kat Banting, saya terkejut gak. Dekat Banting? Memang dapat sambutan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah, kan... memang mendapat sambutan. Saya pun baru tau masa bercuti hari tu, my husben yang bagitau and terus bawak ke situ

      Delete
  4. Good information for those yang gemarkan sukan lasak.
    Saya? Erkkk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Dr shikin, bile lagi nak mencuba kalau hukan sekarang. Once in your life time. Make it memorable to tell to your kids soon

      Delete
  5. cottage untuk sewa mcm hotel tu ke? wahhh bestnyaaa kena try ni...thanks for info dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Linda, cottage tu bukan macam hotel. Macam homestay jer and kecik sangat. (Sorry tak sempat nak snap gambar hari tu)

      Delete
  6. noooooooooo way ahahaha.. CT spesis manusia penakot paranoid semua ada..
    tidak laaaa DP nak buat T.T menangis semua ada kalaulah mak mertua buat syarat wajib nak jadi menantu.. huwaaaaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaahhaa.. but u should try it first, then u akan tahu best atau tak.. kalau takut, masa fly tu, tutup mata jer, jangan bukak.. jadi tak ade la gayat

      Delete
  7. Salam sis. Lps bce, rse nk try sgt. Hahahaaa. Nk tnye, nk try ni, kene booking dulu or tros je pergi ke? Dh ade org organise ke bnde ni?

    ReplyDelete
  8. Salam sis. Lps bce, rse nk try sgt. Hahahaaa. Nk tnye, nk try ni, kene booking dulu or tros je pergi ke? Dh ade org organise ke bnde ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. nediah.. boleh terus pergi.. nanti ade "orang" tunggu kat sana.. bisanya kalau nak pergi, tengok cuaca dulu. kalau cuaca baik, matahari panas terik, angina pun best, akan ade lah orang yang incharge tu kat sana.. boleh terus pergi je..biasnaya hari sabtu ahad la, sebab dieornag pun kerje. tapi kalau cuaca tak elok, tak ade orang..

      Delete