Thursday, 5 March 2015

Baby's Food :: Chicken Veggie

Chicken Vegetables
Kali ni aku nak share mccam mana nak buat chicken veggie untuk si manja tercinta. 


Bahan-bahan :
Minyak bijan / minyak zaitun
Seulas bawang putih
Serbuk cinnamon
Ayam - Ambik bahagian thigh (sebab lembut dan banyak lemak) 
Sebatang serai - potong kecik-kecik
Sebiji Tomato
Sikit Daun Kubis
Sikit Kangkung

Cara Memasak :
1. Rebus ayam sehingga masak dan ketepikan

2. Panaskan sedikit minyak (minyak bijan / minyak zaitun) kat dalam pan/periuk

3. Tumis bawang dan serbuk cinnamon sehingga harum

4. Masukkan air rebusan ayam tadi

5. Masukkan ayam & semua sayur-sayuran, tutup periuk & tunggu sehingga sayur masak

6. Then, blend semua bahan tadi

7. Siap!Serve dengan nasi bubur... yummm..yumm..

Aku blend guna Beaba Babycook (alat khas untuk proses makanan baby)

Inilah Hasilnye ..

Tq for reading.. Selamat Mancuba !

24 comments:

  1. Assalamualaikum.. wahh sedapnya.. adam pun suka makan sup ayam campur sayur2 ni.. berlemak rasa dia. hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah kalau adam suka.. best tengok dieorang makan kan

      Delete
  2. Bila orang tak breakfast lagi tengok bubur ni pon boleh lapar. Acaner tu...hehehe...Tapi nampak sedap lah ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. fiza.. boleh join sekali masak chicken veggie ni untuk diri sendiri. hehe

      Delete
  3. Kalau tak blend utk kita pun sedap ni hihi...

    ReplyDelete
  4. ni kalau mak budak makan pun sodap nihhh haha
    good recipe ni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul.. betull. betull cik each.. memang seedaaaap.. sehingga menjilat jari

      Delete
  5. Salam. Hee sedapnya dapat jadi baby. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mestilah sedap..mkn bersuap kan heeee

      Delete
    2. jadi baby best, mak pak la yang tunggang langgang

      Delete
  6. hehehe syiok jadi baby.. semua makanan terus telan ehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan mkn terus telan je..ada lagi...bila berak ada org tlg basuh..itu yg best hihi

      Delete
    2. betul jm... hehhe... semua benda orang buat kan...

      Delete
  7. singgah lagi pagi ni..
    entry untuk Akak DP
    http://sitiyangmenaip.blogspot.com/2015/03/terima-kasih-souvenir-dari-dorsett-pink.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ct sebba buat entry khas untuk kite

      Delete
  8. chicken vege tu boleh jadi resipi sihat utk sis JM...bezanya sis JM x blender :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. a'ah kalau jm nak makan, tak yah blend.. and jangan lupa letak garam.. kalau tak tak merasa apa2 lah..

      Delete
  9. Untuk Q dp kat Sekolah PASTI Seremban tu... Ermmm...RM813 masa daftar untuk 6 tahun awal-awal ritu.

    Yang 4 & 5 tahun pun lebeykurang je.

    Kene prepare extra money sikit kadangkala pengurusan terlepas pandang x masuk dalam list.

    ReplyDelete
  10. kalau dah besar kan, diorag makin x suka makan veggie ni.. macam mana eh nak kasi makan? cewah, tanya macam dah ada anak je. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amy j,blend la spy die tak nampak rupa sayur tu..

      Delete
  11. Kakk. Baby blend tu mahal tak?

    ReplyDelete