Tuesday, 26 May 2015

Tips Moden Merawat Gastrik



Aku merupakan seorang penghidap penyakit Gastrik. Teruk jugak gastrik aku. Sakit sangat bila gastrik menyerang. Sampai muntah-muntah and tak boleh bangun la. Nak pulak bila puasa, terpaksa la ganti puasa. huhu (sedih).
 Aku dapat gastrik ni sejak dari zaman Universiti, sejak ambik Diploma dulu. Puncanya aku selalu skip makan. Aku lagi pentingkan kerja (sebab nak kejar deadline), dari makan. Bagi aku makan ni boleh kemudian, bila kite free kita boleh makan..
And end up, bila dah selalu sangat skip makan, ambikk kooo!.. Terus dapat gastrik tahap serius. Tapi tak la kritikal lagi sampai kena Sakit Ulu Hati.. Aku pernah buat skop (Gastrointestinal Endoscopy) kat Hospital KPJ Tawakkal. Alhamdulillah result scop aku, aku tak ada penyakit yang serius. It just gastrik biasa saja..
So, aku kena standby makanan setiap masa dalam handbag. Bila lapar je atau bila rasa angin dah masuk perut, terus ambik makanan, even biskut pun dah cukup untuk jadi savier. And lagi satu, aku standby, ubat gastrik kat dalam umah and dalam handbag. Ubat ni wajib ada. Aku dah tak boleh makan ubat gastrik yang cecair warna putih tu, tak jalan. So, specialist bagi ubat gastrik dalam bentuk kapsul. Alhamdulillah, ubat tu membantu tapi tak sesuai untuk ibu mengandung dan breastfeeding mother.
And aku perasan aku dah tak ada gastrik dah sekarang.... Masa awal-awal pregnant dulu, selalu gak kena gastrik sebab aku tak boleh nak makan. Bila makan jer, muntah. So aku tak makan la. Bau makanan pun buat aku muntah (dugaan ibu mengandung). Tapi sekarang dah tak ade gastrik dah. Alhamdulillah..
Apa ubat Nye? Apa tips Nye?
Aku minum air yakult setiap hari. Ada orang cakap kat aku (aku dah lupa siapa), dia kata bila minum air yakult ni dapat merawat gastrik. Aku cuba jer lah, mana tau menjadi. Lagipun air ni sedap.
Aku minum yakult, sehari 1 botol kecik tu. Dalam fridge memang ada stok. Lama-lama, dah berbulan-bulan minum, Alhamdulillah Nampak kesan. Gastrik aku dah hilang..
Syukur sangat

Itulah tips zaman moden aku untuk merawat sakit gastrik. Kalau tips tradisional , ada orang cakap kena makan bawang putih. Aku tak tahu la betul ke idak..
Bila pergi travel, tak susah. Sebab yakult ni ade jual je kat mana-mana. Kat lebih 100 buah Negara. Tapi aku selalu beli yakult yang warna biru. Less sugar and tak manis sangat..
Korang yang ada gastrik, try la minum yakult ni.. Hopefully menjadi dan sembuh macam aku =))
Tq for reading !

27 comments:

  1. hmm baru tau..sgt berguna info ni tq.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak praidah.. tq sebab baca entry saya =))

      Delete
  2. tq di atas sharing ni... nak try la nanti kita pun gastrik gak ni

    ReplyDelete
  3. SS benci kalu kena gastrik... Tak suka...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan tak suka kan ss.. saakiitt

      Delete
    2. SS kena stok yakult byk2 mcm Intan :)

      Delete
  4. Ehhh jap... Pe beza sakit ulu hati dengan gastrik? Ha Ha Ha... Tetiba confuse lak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehh.. sama ker?? Hehehe...

      Delete
    2. Kalau pedih ulu hati tu kita rasa burning sensation, mcm rasa panas & terbakar. Then ada rasa mual & kembung.

      Delete
  5. Ok noted.... Nak kena minum yakult...

    ReplyDelete
  6. ni ada dapat komisyen ke aper nih..? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pha is.. tak ade komisyen la... ni just review from hati yg ikhlas.. based on pengalaman sendiri.. tapi kalau lepas ni yakult nak bayar saya why not kan.. dapat gak tambahkan duit dalam tabung ayam.. hehehe

      Delete
  7. haaaaaai Kak DP !! rindu CT tak ? lama gila tak datang singgah bertandang
    sini kan ? baru ada masa ni nak jenguk2..

    CT suka yakult jugak.. CT tak minum susu tp kalo susu kultur o yogurt mmg
    laju sangat minum.. dlu CT ada masalah gastrik juga.. time sek rendah..
    lagilah kita tak reti apa kan.. hari2 minum madu.. orang kata utk lelah pun ok.. so dedua CT ada dulu.. alhamdulillah juga.. gastrik dah tak ada.. but semput mmg xleh elak hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeee ct.. rindu sangat kat ct.. dah lama "tak jumpa" ct.. hehe.. kite pun dah lama tak visit blog ct.. sorry.. x sempat sangat skrang

      Delete
  8. please dont skip meals yaaaa akak.. hehehe take care =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yupe ct., saya dah tak skip meal dah skrang.. lagi pun skrang cepat lapar, sebab breastfeeding

      Delete
  9. hanya yg pernah mengalami gastrik jer yg tau perit tu mcm mn kan....sy dulu pon sama...setiap kali kena..mesti kena injek bru ok...huhuhuh

    yakult adalah kegemaran sy....sedap nihhh...hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deanna.. memang sakit kan.. payah nak crite macam mana sakit nya tu

      Delete
  10. yakult ke..hari adik kena gastrik dia ckp sakit mcm nk mati...sakit sgt lah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah jm.. sakit giler la tu

      Delete
    2. A'ah jm.. sakit giler la tu

      Delete
    3. Kalau macam tu memang sakit sangat la tu

      Delete
  11. Bagus tips Intan ni. Senang ada yakult. Kecik dan handy :)

    ReplyDelete
  12. Kite pon ade gastrik. Kite selalu minum air yogurt bliss. Hehe lpas ni bole try minuman kultur yakult lak

    ReplyDelete
  13. Eh bagusnya tips ni. Boleh suggest kat kawan. Tapi kenapa ye dia jadi. dia control pH ke? lol mula dalam kepala bua saintifik explanation apa. at least murah dan sedap lagi dari telan antacid je.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete