Monday, 21 September 2015

PHD Tips :: Doa & Zikir untuk Permudahkan Urusan

Quick update.. Sorry pada rakan bloggers sekalian, saya tak berkesempatan lagi nak blogwalking ke blog korang... Nanti ada waktu "terluang" sikit, saya akan visit korang ye.. Jangan merajuk tau! Tinggal je komen kat my post, saya baca, confirm !

***********************************************************
 

OK, ni nak share pasal doa & zikir yang boleh diamalkan untuk student-student & researcher-researcher sekalian.... InshaAllah, jalan yang berliku-liku, penuh dengan onak duri dalam menyiapkan research, akan mampu ditempuhi dengan sabar & tenang...
 
Ada orang share pasal doa & zikir ni kat Doctorate Support Group kat dalam FB. Aku lupa siapa yang share. Anyway, aku berterima kasih sangat kat dia sebab tak kedekut ilmu & sudi share bende yang baik ni untuk kebaikan kita semua...
 
 
JOM Amalkan :
  • Wirid untuk menjadi bijak pandai di dalam bidang kita. Baca "Ya Rasyidu" sebanyak... mungkin selepas solat 
  •  Wirid untuk melihat apa yang dirahsiakan (e.g: segala kekusutan sewaktu buat PhD). Baca "Alaa Ya'lamu Man Khalaq Wahuwal Lathiiful Khabiir"
  •  Wirid untuk mendapat ilmu dengan hikmah Baca "Ya 'Aliimu Ilman Hikmah"

  •  Doa mohon ditambah ilmu dan kefahaman "Rabbi zidnii 'ilman warzuqni fahman"

  •  Surah Al Alak (ayat 1-5) - anak kunci segala ilmu
  •  Surah Al Hasyr (ayat 21 -24) .
  •  Surah An Naml - ayat 30-31
  •  Surah An Naml - ayat 15-19
  •  Surah Al Mulk
#Hopefully membantu korang sekalian, selamat beramal!
TQ for reading!

18 comments:

  1. TKSH BERKONGSI ILMU MOGA MEMBANTU STRES MRK YG SDG BERSENGKANG MATA MENGULANGKAJI PENGAJIAN...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hopefully dapat membantu orang lain juga

      Delete
  2. Perkongsian yg baik utk sama-sama kita jadikan amalan..

    ReplyDelete
  3. nice sharing. insya allah
    jom kita sama-sama amalkan ye
    esok hari arafah. yok puasa sunat =)

    ReplyDelete
  4. boleh diamalkan ni...moga dipermudahkan urusan

    ReplyDelete
  5. Thanks sharing...
    Salam Aidiadha DP... (^_^)

    ReplyDelete
  6. jazakallah for sharing.. even akak tak amik PHD, but i will tell to my kids.. depa menghafazkan..

    ReplyDelete