Wednesday, 9 December 2015

Kyoto :: Golden Pavillion & Silver Pavillion

Sorry, aku tak cerita pasal hotel yang aku menginap di Kyoto..
Sebabnya aku tak recommend hotel tu untuk korang stay,
hotel tu jauh dari subway station, dalam 10 minit berjalan kaki..
Menapak la.. pastu nearby hotel aku tu tak de kedai runcit...
So, susah la kalau nak beli apa-apa...
That's why aku tak nak share..

************************************
 
Before gerak ke Osaka, aku ke Golden Temple atau dipanggil Golden Pavillion. Nama sebenar die ialah Kinkakuji Temple. Golden Temple sangat cantik bila musim autumn. Kalau pergi ke Kyoto, wajib singgah di Golden Temple ni...  Nah! ni aku hidangkan 1 gambar dari Golden Temple.
 
Golden Pavillion / Kinkakuji Temple (Sumber : pakcik gugel)
 
How to get there:
 
1. Naik subway "Karasuma Line",
2. Stop at "Kitaoji Station",
3. Pastu naik bus (10 minit) ke Golden Temple. Bus no.101, 102, 204 or 205. Harga bus 230 yen.
4. Atau kalau tak nak naik bas, boleh naik teksi - 1200 yen.
 
 
Something about Goden Pavillion :
 Is a Zen temple in northern Kyoto whose top two floors are completely covered in gold leaf. Formally known as Rokuonji, the temple was the retirement villa of the shogun Ashikaga Yoshimitsu, and according to his will it became a Zen temple of the Rinzai sect after his death in 1408. Kinkakuji was the inspiration for the similarly named Ginkakuji (Silver Pavilion), built by Yoshimitsu's grandson, Ashikaga Yoshimasa, on the other side of the city a few decades later.
 
Kinkakuji is an impressive structure built overlooking a large pond, and is the only building left of Yoshimitsu's former retirement complex. It has burned down numerous times throughout its history including twice during the Onin War, a civil war that destroyed much of Kyoto; and once again more recently in 1950 when it was set on fire by a fanatic monk. The present structure was rebuilt in 1955.
(Source : Wikipedia)
 
******************************************************************************
Selain dari Golden Pavillion, another tarikan di Kyoto ni Silver Pavillion atau Silver Temple atau Ginkakuji Temple. Tiga-tiga ni bende yang sama jer, cuma nick name die ade 3 nama. Hari tu aku tak pergi Silver Pavillion ni sebab pergi Golden Pavillion jer.. Rasa macam menyesal jugak pilih Golden Temple instead of Silver Temple. Sebab rasanya Silver Temple lagi cantik view die..
 
Silver Pavillion / Ginkakuji Temple (Sumber : pakcik gugel)
 
(Sumber : pakcik gugel)
 
How to get to Silver Pavillion via Philosopher's Path :
1. Naik train "Keihan Line"
2. Stop kat stesen "Jingu-Marutamachi" (1 stesen jer dari "Sanjo")
43 Pastu, jalan kaki menuju ke 'Philosopher's Path'. (Keluar gate yang menuju ke 'Heian Shrine' atau 'Eikando Temple').

Aku sangat recommend kalau pergi ke Silver temple ni,
ikut 'Philospher's Path', sebab view die cantik sangat.
Kalau musim spring, lagi cantik dengan bunga sakura
'Philosopher's Path'
 
(Sumber : pakcik gugel)
 
Another way to get to Silver Pavillion :
1. Naik train, 'Keihan Line'.
2. Stop kat stesen ' Demachiyanagi'.
3. Pastu jalan kaki terus menuju ke 'Ginkakuji Temple'
 
 
Ok. nanti aku sambung lagi k..
TQ for reading!

8 comments:

  1. cantiknya tempat ni ntah bila ada kesempatan nk kesana...

    ReplyDelete
  2. Ada tourist day pass utk public transport?

    ReplyDelete
  3. mana gambar2 you.. kat sini ada yg tak appear..

    ReplyDelete
  4. Kenapa kat gambar tulis camtuh?

    ReplyDelete
  5. kt sana mesti panggil subway tp bkn sejenis makanan. hehe
    best jalan2. entah bila dpt travel ke sana :)

    ReplyDelete
  6. syiok nyer pi jepun..
    *tau kirim washi tape..eh..hahaha

    ReplyDelete