Thursday, 28 January 2016

Tips : Time Management for Ph.D Students

    Sekarang ni aku tengah sibuk la men 'google' pasal TIME MANAGEMENT untuk Ph.D student. Sebab sekarang aku rasa masa aku terlalu sesak, dah macam nak lemas.. Aku ada 2 tangan jer, kerja yang nak dibuatnya banyak.. Dah tak cukup tangan 10 jari aku ni.. Skrang ni aku busy buat data analysis & sibuk nak menulis Chapter 3 (Methodology Chapter). Sebab tu la aku jarang update blog lately.. Sebab nak utamakan study aku dulu..even handphone pun dipandang sepi jer skrang ni. Guna handphone bila perlu & masa makan jer. Masa lain sibuk buat kerja kat laptop.. huhu..
    So, search punya search.. Aku jumpalah satu article ni pasal 'Time Management untuk Ph.D Student' , and I think it is practical for myself. Aku jumpa kat website ni - https://iad4phd.wordpress.com/2011/10/19/time-management-tips-for-new-phds/
  1. Attend a Time Management workshop (and make sure you actually make time to attend). 
  2. Set yourself small/managable goals to work towards so you don’t get overwhelmed with the size of your task.
  3. Get your bibliography organised…if you get your references organised at the beginning it will save you time when it comes to writing up such as "Endnote software, Mendeley, Atlas.ti , etc..
  4. Make lists or mindmaps to help you to organise your thoughts.
  5. Get into a good routine
  6. Find out what type of worker you are (do you work best in the morning or evening?) and don’t worry if that’s different than your colleagues
  7. Find out how you procrastinate (delay) and have a strategy in place to manage that.
  8. Have designated time set aside in the day for things like Facebook, Instagram, personal emails, BLOG etc…
  9. Plan for meetings with your supervisor.
  10. If you are going to procrastinate, do something useful: read a blog related to your field.
Selain tu jugak, aku nak tambah lagi 2 tips yang memang berkesan kat aku selama ni :
#1. Hari-hari buat kerja (research) at least 30 minit sehari.
#2. Gunakan planner untuk 'plan for your work' - (that's why I am a planner addict... hehe).
This is a note for myself also. In future, I might use it. And also a good tips for you (master & phd student) to manage your time.. May it benefit you as well..
Thanks for reading.. 

19 comments:

  1. aty ni kan..setiap kali pikir nak sambung belajar mesti rasa macam......... bleeerrgghhh... niat kat hati memang nak sangat2 sambung belajar..bidang yang aty minat..[dolu2 minat akaun..sampai degree jer cukup..tak minat dah sekarang..hahaha] tapi tu lah..tak boleh pikir pasal 'masa' tu... kalau pikir..manjang tak sempat jer lah nak pikir..dasar sangat kan... aaaiihh... tak de kemajuan lah kalau dok macam ni jer.. hurrmm..neway.. walaupon bukan diri sendiri..tapi.. tengok sis yang dah ada anak..ada rumahtangga..belajar sampai phd pulak tu..!! kagum sangat.... !! tahniah... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha.. orang lain lagi hebat aty. ada 3-4 orang anak tapi masih sempat nak buat phd. saya ni baru anak sorang, tapi dah kelam kabut. huhu

      Delete
  2. wah. mesti super busy dgn study + family. sya admire akak. style lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang busy gielr najwa. tahnks for reading my entry

      Delete
  3. Replies
    1. PErghhhh! Lebih sebulan post... Biar betul tak dpt...

      Delete
  4. SALAM JUMAAT..PENGURUSAN MASA TU PENTING ...FOKUS KPD YG UTAMA PERLU DILAKUKAN...

    ReplyDelete
  5. good info sis.tqqq.moga urusan writing thesis sis dipermudahkan:)

    ReplyDelete
  6. Good info! Berguna untuk akan datang if ada rezeki saya sambung phd amin. Hehe thank you! :D

    ReplyDelete
  7. CT rasa those yang buat PHD memang patut dapat tabik spring sebab sangat ohsem..
    dedulu rasa nak study smpai PHD jugak but now no more wakaka.. masters pun asyik bertunda ni.. tho i think i hev lotsa time to spend on research.. nak buat mix mode je rasa..

    ReplyDelete
  8. husband saya buat phd.nampak la betapa stress la dia. kena p lab lagi, buat research lagi. entah bila dah siapnya.. enjoy je buat.tak kejar apa2 pun. anyway take care & tq for your tips

    ReplyDelete
  9. Salam Puan,

    Tahniah kerana dapat melanjutkan pelajaran sehingga tahap PhD! Tips Puan berikan pastinya amat berguna untuk pelajar-pelajar PhD.

    Kami merupakan syarikat Proofreading yang berdaftar dengan SSM (002384797-X). Jika Puan perlukan khidmat Proofreading atau Editing untuk tesis, jurnal atau proposal Puan, sila hubungi kami di easyedit2u@gmail.com atau WhatsApp kami di 017-2417850. Kami tawarkan harga yang amat berpatutan terutama untuk pelajar yang tidak mempunyai geran. Untuk maklumat lanjut, Puan boleh layari laman web rasmi kami di www.easyedit2u.com.

    Sekian,
    Terima kasih.
    Easy Edit Proofreading Services
    Easy, Fast, and Affordable

    ReplyDelete