Monday, 6 June 2016

Tips Berpuasa untuk Ibu Menyusu

Asalamualaikum wbt.

Salam 1 Ramadhan..

Sorry lama tak update ,, sebab concentrate buat analisis fo my research. 
I'm struggling right now, even nampak macam tak nampak jalan na submit by this September, but i will try my best..

FL will turns 2 this month, but she is still breastfed..

I will try to wean her off from mommy's milk, but slowly.. No need to rush..

So, kirenya dah 2 tahun berpuasa aku menyusukan baby..

Memang challenging.. Dan Sebab tu la Allah swt memberi kelonggaran untuk ibu-ibu menyusu untuk tidak berpuasa (kene ganti semula lepas tu ye).. Sebab penat dia 10x ganda , plus dengan dahaga & lapar lagi.. aduuuss... Siksa beb..

Memang aku pun dah banyak kali terbabas, tinggal puasa sebab tak tahan dengan dugaan yang maha dasyat tu. Kalau tak bagi susu pulak, takut baby lapar.. Kesian kat baby.. 

So, ni aku nak share TIPs-TIPs untuk para ibu yang menyusukan anak sambil berpuasa :

#1. Minum air banyak-banyak .
Kalau aku, at least 1000 ml air aku minum start dari lepas solat terawikh, sampailah menjelang waktu imsak.. Botol air tu memnag standby kat tepi katil jer..

#2. Wajib sahur.
 Ini WAJIB. tak boleh skip. Lagi lambat sahur, lagi bagus, sebab kite nak guna tenaga yang banyak untuk keluarkan susu (direct feeding & perah susu) sepanjang hari tu..

#3. Wajib makan nasi..
Even sumber krbohidrat ade macam-macam, tapi nasi adalah yang terbaik untuk bagi tenaga yang banyak untuk ibu yang menyusu. So, masa sahur tu, makanlah NASI atl east 1 pinggan, kalau bertambah-tambah pinggan lagi bagus. Jangan risau berat badan naik, sebab confirm, lemak yang kite ambik tu akan hilang bila kite menyusukan anak di siang hari.

#4. Makan kurma banyak-banyak..
Lepas makan nasi masa sahur tu, aku biasanya akan makan kurma, at least 5 biji. Kalau lagi banyak lagi bagus sebab boleh bekalkan sumber tenaga yang banyak. Kalau aku tak makan kurma (just makan nasi jer), aku perasan, aku cepat letih & penat bila berpuasa..

#Optional - Ambik supplement or milk booster
Ini optional jer. kalau ambik lagi bagusla kot untuk maintain pengeluaran susu walaupun kite tengah berpuasa & supaya kite tak penat. Tapi kalau tak ambik pun ok. Macam aku, lepas pada FL umur setahun ,aku dah tak makan dah vitamin shaklee.. Sebab aku rasa aku dah boleh bertahan dengan makanan semulajadi yang aku cerita #1 - #4 kat atas tadi.. 


Ok,.. itu jer aku nak share kali ni. Nnati kalau ade lagi tips-tips , aku share lagi..

Ingat mummy, selagi mampu untuk kite berpuasa, kite cubalah. tapi kalau tak mampu, takpe, redo saja, nanti ganti. Lagipun, kite bukannya sengaja malas ta nak puasa tapi kudrat tak mengizinkan.

Jangan bandingkan diri kite dengan orang lain, setiap orang berbeza.. Biarkan orang lain menyusukan 3 orang anak sekaligus tapi masih boleh berpuasa, tak semestinya badan kite kuat macam die.. 

Yang penting, mummy sihat , anak sihat, keluarga ceria & bahagia..

Selamat berpuasa u oll !







5 comments:

  1. Bagus tips yg boleh diikut ni..:)

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah dah 2 tahun, kalau boleh teruskan inshaAllah ada rezeki FL lagi tu.. salam ramadan mama FL and FL :)

    ReplyDelete
  3. kawan kat opis ni beli jus kurma untuk banyakan susu badan bulan puasa ni

    ReplyDelete
  4. cabaran tu.. kakak spupu CT sapu air asam jawa terus anak dia brenti nak nyusu.. hehe..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum. Taniah2. Berjaya. Kita baru 1st time dpt puasa penuh smbil menyusukan umar. Very challenging tapi berbaloi. Ehhehehe tips- mkn nasi byk, kurma dan minum air sebanyak mungkin. Hihiiii

    ReplyDelete