Friday, 23 September 2016

PhD Inspiration :: Harith Iskander 's Wife

Harith Iskander's wife - Dr Jezamine Lim..


Actually aku dah lama follow Dr Jezamine ni kat IG,
i think after she create her IG's account kot...
She just an inspiration.
Bringing up three children and struggling with a thesis - it is a challenge - BIG CHALLENGE!

Aku yang anak sorang ni pun semput, inikan die yang anak 3.
Dia dapat anak first masa die first year sambung belajar, sampailah submit tesis masa anak no 3.

She just submitted her thesis last August..
Even though die tak dapat siapkan dalam masa 3 tahun,
but somehow, she already make a big job!!
Salute tabik spring la...


Her kids forever known as "phd kids"


Aku suka baca kisah-kisah inspirasi orang-orang lain buat phd... 
A kind of motivation.
Sebab nak on track sepanjang masa adalah amat susah.
Dengn letih, mengantuk, kadang-kadang lapar pun boleh jadi penyebab malas nak bukak laptop & baca paper..  

Nak pulak ibu-ibu ni selalu jer stress dengan perangai anak-anak yang tengah duk membesar.
Baru jer 1 minit bukak laptop, tiba-tiba dengar suara "mommmmmyy..."- dah kecundang kat situ..
Pastu dengan anak meragam lagi, meragam siang citer lain, meragam malam citer lain pulak.. Memang menuntut kesabaran yang sangat tinggi.. 

Idea ni datang tak kira masa, kadang-kadang tengah mandikan anak, idea zuuupp masuk dalam kepala... Kalau tak tulis dan-dan tu (delay), nanti lupa pulak... 

Apatah lagi Dr Jezamine yang besarkan 3 orang anak tu.
Aku dapat merasa kepayahan die..

Tapi kite semua tak boleh nak bandingkan satu sama lain,
keadaan die lain, die kaya , banyak duit, so die mungkin ada maid 2-3 orang untuk bantu die buat kerja umah, tapi aku pasti challenging die kot lain.
Kalau tak de maid, sendiri hadap la semua kerja..
Kalau orang bujang, lain pulak kepayahan die..
So, masing-masing tak sama, and tak boleh nak bandingkan..

As long as kita tahu kekuatan dan kelemahan kita , 
InshaAllah setiap kepayahan tu boleh dihadapi berkat doa yang ikhlas...

InshaAllah..

11 comments:

  1. great motivation kan..
    good luck dear.

    ReplyDelete
  2. kagum jgk tu. saya yg bekerja dr rumah ni pun adoii mmg mencabar la. ni nak buat phd.

    ReplyDelete
  3. kuat semangat tau untuk ibu-ibu yang struggle study sehingga berjaya

    ReplyDelete
  4. Kuat semangatnya menambah ilmu...biasa kalau dh beranak bnyk tanggungjawabnya besar tu yg hlg minat nk sambung bljr hingga puncak

    ReplyDelete
  5. sy buat master pun dah rs dunia ni tunggang terbalik...inikn pula phd fuhhh salute!!!

    ReplyDelete
  6. betul tu lain orng lain cabaran dia..lain kepayahannya. mmg berbeza bujang dulu ngn bujang skrg. Dulu xde tnggungjwb pd family skg ni jaga parents, lyn fmily..Nak buat kerja sndri pun asyik tergendala. ni kan lg yg buat PHD..mmg tabik spring la.

    ReplyDelete
  7. insyaAllah..

    saya degree pun terkontang kanting.. ehehehe.. tapi org lain skrg suka2 je claim ada PhD palsu kan..? hehhe

    ReplyDelete
  8. In shaa Allah your turn will come soon. Sabar. Teruskan usaha. Hehehe. Me belum ada keberanian nak sambung PhD.

    ReplyDelete
  9. jgn putus asa Intan..u can do it..sape cakap nk dapat PHD tu senang huhuh

    ReplyDelete
  10. a good motivation. g.luck sis!in sha allah,next would be your turn:)

    ReplyDelete
  11. Hm. Betul... kepayahan orang lain-lain.. good luck ya!

    ReplyDelete