Wednesday, 14 September 2016

Tips :: How to sterilize baby's bottles during travel

Kalau pergi jalan-jalan dengan anak kecik, macam-macam benda nak kena bawak. Pampers la, botol susu la, makanan la, sabun pencuci botol la, and macam-macam lagi lah..

Salah satunya mak-mak mesti terfikir nak angkut sterilizer gak sebab nak sterelize botol susu anak-anak. Botol susu ni kena sterilize (rendam dalam air panas) hari-hari, sebab bakteria senang membiak dekat bekas yang ada susu or sisa susu. 

Kalau pakai botol susu kaca, boleh la steriloze setiap 3 hari sekali, tapi kalau pakai botol susu plastik, memang kene sterilize hari-hari demi keselamatan & kesihatan anak-anak.. Almaklumla, anak-anak ni fragiler, sistem imun die tak kuat lagi, so senang terdedah pada penyakit..

http://ecx.images-amazon.com/images/I/81zlVxNKDLL._SY355_.jpg 
Ini sterilizer yang guna kat umah. Besar & berat, tak kan lah nak angkut pergi travel kan...

 
So, solusinya, aku biasa bawak tupperware. Tupperware tu guna untuk makan & isi makanan, tapi bile waktu tak makan, so aku guna untuk sterilize botol susu. 

Tapi ade hari-hari yang aku terlupa langsung nak bawak tupperware, biasanya kalau travel dalam negara la. Sebab dalam negara, senang nak cari makanan kat luar, merata tempat jual makanan halal, so tak susah bab makan tu, sebab tu terlupa nak bawak tupperware..

Kalau dah lupa, inilah solusinya... 
Lepas basuh botol susu bersih-bersih, aku rendam dalam mangkuk sink
 (make sure tutup lubang sink tu),
pastu curah air panas (rebus air guna kettle, jangan guna air panas dari paip) ke dalam mangkuk sink ni

 
 Then , lepas tu, aku tutup guna towel, so wap air panas tu tak kan kelaur & akan berkepam kat dalam mangkuk sink tu.. Aku biarkan dalam 10-15 minit gitulah, then baru ambik botol susu tu untuk keringkan.. 

That's my way.. Bolehla cuba.... 
Thanks for reading neway...


7 comments:

  1. good sharing.. kot2 nnt ada anak leh buat cm ni

    ReplyDelete
  2. takdak anak pon tapi sibuk nak taw macam mana, tak taw pulak ada mesin strelizer tu.

    // Sambil tu jemput join contest saya jugak - just click
    HERE

    ReplyDelete