Thursday, 10 November 2016

What Type of Person You Are?


Ok. Aku ni jenis "Introvert" person. Di kebanyakan masa aku suka bersendirian. I could reharge my brain, my body and the idea comes flourishingly when I'm alone. But of course, I also need my other half a.k.a my family to be along with me.

That's why, I prefer to spend most of my time for studying at the library. Including my phd' research. Actually, a post grad student (master or phd) is given a room at the faculty. That room is such like our office, we can use that room to do our work. Some people do call it as graduate room or graduate office. If you need 5 years to complete your study, so that office will belong to you for 5 years or until u graduate or anytime when u want to move. So u no need to bring all your stuffs every single day. No need to bring computer, no need to bring all your notes , no need to bring make-up, telekung and etc.

But, for myself, I prefer to do my work at the library. And of course I have to bring all of my stuffs to the library every single day. And it is so banyak. Why banyak? Sebab banyak sangat barang yang wajib dibawa hari-hari untuk guna hari-hari such as my laptop, all the chargers and accessories including laptop's fan, pencil case, my notes, my botol air, my umbrella and the list goes on. Why I always burdened myself? I have too 'coz I feel comfortable for being lonely at an isolated place and I can concentrate on my work in peace.

Yang beg hijau tu tempat aku lah. Biasanya aku memerlukan 2 kerusi, 1 kerusi untuk beg duduk, 1 lagi aku nak duduk. And bila datang library ni, aku buat keje aku jer, tak ada nak tegur-tegur orang sebelah...

Aku tak suka bunyi bising masa buat kerja sebab idea susah nak datang. Aku tak suka pergi tempat crowded sebab nanti aku rimas. Aku tak suka pergi ke tempat yang ramai orang, sebab nanti percentage aku untuk berjumpa dengan orang yang aku kenal tinggi. Sebab tu, aku & suami aku suka pergi makan kat tempat-tempat sunyi, kat kedai makan yang tak ramai orang, yang kalau tak ada orang datang kedai tu lagi bagus.. And biasanya kami keluar makan kat luar bila hari weekdays, sebab hari weekend confirm ramai orang. Boleh fefeling romantik sikit...Hahahhaha…

Dulu kiteorang suka pergi Publika, untuk dating. Tapi skrang kiteorang dah tak suka pergi sana sebab Publika tu dah ramai orang, dah crowded.

Ramai yang cakap aku ni sombong. Betul ke Sombong ?  Sebab orang yang cakap aku sombong tu sebab dia tak kenal aku betul-betul or rapat-rapat. Dia just kenal aku macam tu jer or langsung tak kenal aku. Hanya kenal nama & rupa jer. Yupe aku memang "sombong" dengan strangers or dengan orang yang aku tak kenal.. Even dah kenal pun, kalau tak rapat, aku susah nak tegur orang tu , tapi kalau orang tu tegur aku dulu, automatik aku jadi peramah. Terlajak peramah pun ada. Kalah abang terlajak laris.. Sebab apa? Sebab aku macam segan nak tegur-tegur orang. Kalau orang yang aku rapat , lainlah, tak usah kata segan, penyiku pun aku boleh bagi. (Gurau kasar).

Pastu pulak, aku ni ada kelemahan yang paling ketara - susah sangat nak cam muka orang. Even orang tu aku dah kenal, dah tegur, dah beramah mesra, tapi nanti jumpa kali ke-2, aku dah tak cam dah muka orang tu. So, bila aku tak cam orang, aku tak tegur la orang tu, and nanti orang tu cakap aku sombong. Padahal, aku bukannya sombong, tapi aku tak cam orang tu. Unless kalau dah 10 kali aku jumpa orang tu, then aku ingatlah muka dia macam mana. 10 kali k. Diulang 10 kali. Inilah kelemahan aku yang paling besar.

Even kalau artis pun, duk tengok muka depa kat TV beratus-ratus kali pun , aku tetap tak cam bila jumpa depan-depan. Sampai kawan aku cakap "ko ni bukannya kenal artis pun". Bukan aku tak kenal, tapi aku tak cam rupa artis tu kat luar sebab tak pernah jumpa. Kalau selalu jumpa, aku kenal la.

Macam first time aku jumpa Siti Nurhaliza. Masa tu Siti tengah top & tak kahwin lagi. Masa tu tengah jalan-jalan kat KLCC ngan kawan aku, then Siti tegur aku cakap "hye" (sambil senyum). Aku pun terkejut sebab tetiba orang tak kenal tegur aku.. aku tak tahu yang itu Siti, so aku senyum tawar je la. Then, kawan aku siku lengan aku cakap - "apa lah ko ni, tu Ssiti Nurhaliza kot tegur ko". Dalam hati aku masa tu, menyesal giler sebab tak ambik gambar (poyo! - masa tu tak ada handphone bercamera).

Then, 2nd time jumpa Siti kat Golden Lounge KLIA, masa tu aku sorang nak balik Terengganu, and Siti pulak nak pergi Langkawi. Kebetulan flight kami delayed, so kiteornag lepak la dalam Lounge tu lama-lama tengok TV, golek-golek. And Siti senyum & tegur aku. Then kiteorang pun borak-borak. I think being a Siti Nurhaliza, sememangnya dia kena tegur orang dulu kot. Takut nanti, orang kata dia sombong pulak.

Then, perjumpaan seterusnya masa buat facial sama-sama , aku dah kenal la itu Siti Nurhaliza, so aku dululah yang tegur dia tapi sampai skrang aku tak pernah mintak ambik gambar sama-sama even selalu jumpa masa buat facial (Teruk kan?).

Macam masa pergi bercuti kat Hot Spring Bentong last year, at the same time Sharifah Sakinah pun bercuti kat situ jugak, siap makan sebelah meja kiteorang lagi, tapi aku tak kenal pun itu Sharifah Sakinah sampailah husben aku cakap yang itu Sharifah Sakinah.. Aku pulak "oooooooooooooooooooooooo".. - mampu OOOO jer la.

Then, pendek kata kerana "keunikan" aku sebagai seorang Introvert person, sebab tu aku tak ada ramai kawan. And ramai yang cakap aku ni spesis manusia PELIK.Aku tak kisah orang nak kata aku pelik, sebab sememangnya aku ni pelik. Sebab kerana kepelikan aku ni tak ramai orang nak kawan ngan aku.. 

Kawan aku sedikit, tapi kawan yang sedikit tu sentiasa ada bila aku susah dan memerlukan pertolongan walaupun pada jam 3 pagi tika semua orang dah tidurlena dan sentiasa support aku dalam apa benda yang aku buat walaupun orang lain kecam aku. and i do loves my friend ( i means my true friends) so much!

Korang pulak jenis orang yang macam mana ? Cer citer.

. Thank You for Reading anyway...

14 comments:

  1. Ada yg ramai kawan itu lebih baik
    Ada juga masanya tak perlu ramai kawan lebih baik
    Bergantung pada situasi. Tetapi sebaiknya biarlah mendapat kawan yg boleh membahagiakan kita di dunia dan akhirat..

    ReplyDelete
  2. Hakak sendiri pun tak tau hakak ni jenis macamana DP haha.....
    Peramah ikut tempat jugak kot. Tp hakak mmg cepat cam orang. Jangan nak cuba lari ha hihi...

    Biasalah nama pun manusia, ada karekter memasing ....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan akak. setiap manusia ada karakter masing-masing

      Delete
  3. Kita ada keperibadian kita sendiri walau siapapun kita..cuma perlu bertolak ansur dlm menerima sesuatu keadaan.

    ReplyDelete
  4. Cam kelakar... tak kenal Siti Nurhaliza?! Hahah.. Maknanya memang benar la 10 kali tu baru cam..

    ReplyDelete
  5. Itu bulan sombong lah sbb sis JM pun dorang calap sombong but x kenal maka x cinta bila dh kenal x leh nk lepas ehehe

    ReplyDelete
  6. Untunglah dpt jumpa siti nurhaliza 😁

    ReplyDelete
  7. Entah sendiri pun x tahu what type of person...maybe seorang yg mudah mesra kot

    ReplyDelete
  8. sy jenis ambivert, ada masa sy introvert, ada masa extrovert. sy jenis yg suka tegur orang dulu (macam meeting a new person / stranger) tp sy perasan sy susah nak kekalkan hubungan tu. kalau orang tu ada effort utk teruskan contact, I'm more than happy to keep in touch. Kalau tak, macam touch & go je lah.

    Sy pulak jenis cam muka orang tp tak ingat nama. Hehe.

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaahh! ada yer ambivert .. baru tahu.. hehe

      Delete
  9. Mek yg jenis mesra alam. Kat office klau mek tkde sunyi la bhgian mek. Sbb mek suka loudspeaker gitu bile ade ape ape. Hihi.

    ReplyDelete
  10. BV pun introvert. :D
    bukan anti sosial cuma lebih memilih utk bersosial. sama jugak ada masalah nak ingat muka dan nama orang XD suka senyap2 dan sorang2 je :3

    ReplyDelete