Thursday, 27 July 2017

Penatnya Menjawab Soalan PERMATA Pintar (PCIS)

Semalam FL berjaya melaksanakan Ujian Permata Pintar (PCIS) yang dikendalikan oleh UPSI dan UKM dengan jayanya melalui online..... Ujian ni dibuka dari 15 Julai hingga 30 Ogos 2017.

Tujuan ujian ni ialah untuk mencari kanak-kanak pintar warganegara Malaysia yang berumur antara 2 - 4 tahun. So, soalan-soalan yang diberi semuanya soalan IQ test untuk menguji IQ diaorang.. Kalau sesiapa yang berjaya, akan terpilih untuk menyertai boot camp yang dijadualkan pada November / Disember 2017 nanti.

Aku saja je suruh FL buat test ni, alaaa saja suka-suka.. Macam main game gitu.. Budak-budak kan suka benda yang fun.. Nak terpilih tu aku rasa agak susah, sebab ramai giler kot kanak-kanak dalam Malaysia ni yang bijak-bijak. Yang sekolah international school tu confirm nye hebat.. Tapi kalau terpilih, aku anggap ia sebagai bonus...

Soalannya sangat banyak... Huhu.. FL ni jenis tak boleh fokus lama-lama, dia cepat hilang fokus. So bila dia dah bosan tu, jawab satu soalan - dia gi lompat-lompat, lepas jawab satu -pergi main, lepas jawab satu-pergi makan. Pendek kata, nak completekan test tu, berchenta la.... Sejam lebih jugak la ambik masa untuk FL siapkan...

Aku rasa, ada lebih 40 soalan kot.. Tapi kita boleh stop dulu kalau penat, pastu sambung bila-bila.. Bukanlah kena one-short terus siapkan semua.

Mula -mula soalan senang, makin lama, makin susah.... As a parents, kita tak boleh bagitau kat anak apa jawapan sebenarnya, kita cuma boleh terangkan soalan je kat dia dan tekan jawapan yang dia bagi. Jawapan tu terpulang pada anak apa yang dia rasa dia nak jawab..

Kalau soalan pasal animal, FL berjaya menjawab dengan cemerlang sebab dia pecinta binatang, tapi soalan pasal block-block dia memang FAIL! Sebab aku tahu dia bukan jenis technical-person. Kalau bagi dia main Lego, dia main carca-marba je ataupun last-last dia suruh mummy daddy bina 'bangunan' dia, ataupun dia terus tinggalkan je lego tu, pergi main benda lain.. Untuk FL, permainan LEGO sangat membosankan dia.. Dia lebih suka aktiviti yang relate to art & craft..

Ini antara contoh soalannya :












Pastu bila dah berjaya siapkan semua, FL dapat sijil👇.

Yeaayyyyy.. At least dapat gak sijil ok lah.. 1 jam lebih dia buat test ni 😔😔..

P/S : Kalau nak ambik test ni, korang pergi je ke ' pcis.upsi-ukm.edu.my '.

7 comments:

  1. Tq for the info, nak share lah dengan kawan! :)

    Vist my blog ya kalau sudi https://thevitaviral.blogspot.my/

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. Tak lah kak liza. Nak huat sehari oun boleh. FL buat sehari jer, sejam lebih ambik masa

      Delete
  3. Anak mrs pip tak ambil lagi test ni ... tak tau nak bagi ke tak, si Iman ni tak reti nak duduk diam lama2 .... cepat bosan ...apapun, goodluck FL.

    ReplyDelete
    Replies
    1. FL pn cepat bsn, tu bercint nak siapkan test ni. Huhu

      Delete
  4. 1 jam lebih. Fuhh lama betul tu.

    ReplyDelete
  5. tudiaaa kanak2 pun da ada ujian cenggini. tapi soalan comel2.. pakai gambar. cer ujian memandu ke ujian personaliti kew.. adoi ngantoknyaaa..

    ReplyDelete