Sunday, 9 July 2017

Ubat-ubatan Yang Wajib Ada Bila Travel

Entri aku sebelum ni aku ada cerita pasal Inhaler HURIX - yang wajib aku bawak bila aku pergi travel,debagai persediaan kalau selsema masa travel. Kali ni, aku nak cerita apakah ubat yang wajib aku bawak setiap kali pergi travel. Ni ubat mummy & daddy je, ubat untuk FL di lain entri.



Ni pouch bag yang aku sediakan khas hanya untuk letak ubat. Bila nak travel,dalam Malaysia ke atau luar negara, aku ambik je pouch bag ni, masuk dalam luggage, senang! Pouch bag ni aku beli kat LAZADA. Kecik dan ringan.



Dalam pouch bag ni, wajib ada :

1.Bonjela - untuk mummy atau daddy terkena ulcer.

2. Minyak cap kapak - in case takut ada yang pening.

3. Vicks

4. Panadol -Wajib! Takut terdemam atau sakit kepala atau sakit-sakit lain yang memerlukan panadol.

5. Plaster - Ni pun wajib. Takut ada yang terluka atau kaki melecet. Al-maklumlah, berjalan banyak sangat.

6. AoBite Cream -incase terkena gigitan nyamuk atau serangga.

7. Aloclair Gel -Ubat ulcer mulut untuk FL.

8. Aqua cream - Ubat eczema FL.

9. Fucicort - Ubat eczema untuk mummy.

10. Inhaler Hurix - Untuk selsema (Sorry tak ada dalam gambar sebab dah habis).

So, inilah 10 jenis ubat yang wajib aku bawak setiap kali pergi travel mana-mana. Mungkin orang lain, ada ubat-ubat lain yang akan dibawa bersama untuk travel. Korang pulak wajib bawak apa? Ce share..

12 comments:

  1. Bonjela .. kami jarang dan tak pernah guna walaupun memang kenal benda ni.
    Panadol dah lama tak guna sebab kami makan synflex (ubat migrain/sakitkepala/tahan sakit)
    Minyak Cap Kapak - mandatori wajib .. kekeke..i la tuuu
    Plaster .. tak pernah..
    Ubat ezema/krim nyamuk pun tak pernah .. tapi lepas ni nak masukkan dalam list.

    TQ sebab share atleast buat preparation daku juga nie.. walaupun tak kemana-mana . kekeke..

    ReplyDelete
  2. Panadol, Clarinase (ubat selsema tak mengantuk), strepsil, ubat alergik(sebab senang gatal-gatal kalau salah makan) dan vicks. I think I've got too much mucous. Haha. Resdung kan.

    ReplyDelete
  3. hari tu naik gunung kinabalu, ada kawan bawak vaseline yang utk bibir. sbb dia dah biasa pergi oversea negara sejuk2, dia kata bnda tu sangat berguna, kalau x nnti bibir merekah sbb kita x tahan sejuk.. pakai bnda tu naik kinabalu sejuk2, alhamdulillah, bibir okay, sihat wal afiat elok je,.. hehehe

    ReplyDelete
  4. minyak cap kapak.. vicks.. and hurix sedut2 tu mesti ada. kalo CT tambah sket vitamin C yang soluble. minum tiap2 pagi elak demam. panadol.. tapi usually x makan pun panadol. yoko2 dan koyok hahaha..

    ReplyDelete
  5. Samala.. xde budak2 pun Eyda akan siapkan ubat2 ni..cuma bonjela tu xde la.. tp ubat ceri beri wajib spare..sbb xleh silap makan..

    ReplyDelete
  6. SA memang kalau travel kena bawak ubat...kadang malang tu x berbau bila dah suka2 kan

    ReplyDelete
  7. Kita suka vicks inhaler..da mcm best pren dah...xleh berenggang

    ReplyDelete
  8. aida pun wajib bwk ubat = ubat sembur idung ijat, vicks, panadol actifast.
    mesti ada. sebab ni yg standard bila travel.

    ReplyDelete
  9. panadol actifast , plaster , pati batook ori yg fungsi dia macam minyak angin tapi pelbagai guna kalau sakit gigi ker batuk ker sakit perut ker gatal2 kena gigit nyamuk pun boleh

    ReplyDelete
  10. Memang kena sediakan bag khas untuk ubat-ubat bila nak gi travel. Especially ubat untuk anak.

    ReplyDelete
  11. dulu masa bujang selalu travel..tapi tak pernah terfikir nak bawak sekali first aid pouch bag. next time kalo ada travel, kena ada bawaklah pouch bag ni..

    ReplyDelete
  12. Terima kasih semua untuk komen2 yang ditinggalkan. Alhamdulillah list koranv membantu saya untuk perbaiki senarai ubat-ubatan yang saya perlu bawa untuk travel. Tq tq tq

    ReplyDelete