Monday, 16 October 2017

Merangsang Perkembangan Otak Kanan Melalui Aktiviti Seni

FL ni seorang yang sangat sukakan aktiviti arts and craft. 
Baking pun dia suka gak tapi mak nya pemalas nak buat kek.. hahahaha...

FL start masuk kelas arts and craft since umur dia setahun 6 bulan, aku antar dia kat Gymboree Malaysia. Boleh baca antri pasal tu KAT SINI. 

Sejak masuk kelas tu, aku nampak dia memang berminat dengan seni lukis ni hinggalah sekarang. So, bila kat rumah, usually (3 times per week) dia akan request dari mummy nak tools untuk buat arts ni. Biasanya drawing and painting la.
 


 Conteng tangan mummy pulak.. 
Kerja seni ni dapat jugak eratkan bonding antara parents dan anak.





Dari sini dia belajar pasal colours. Belajar tentang mix colouring, contoh macam biru + kuning = hijau. Pastu jugak, aktiviti ni dapat jauhkan dia dari TV dan gadjet and the most important things ialah dapat merangsang perkembangan sel otak belah kanan dia....Aktiviti ni jugak dapat membantu perkembangan sensory skill dia.. 

Nanti-nanti aku tunjuk pulak hasil seni yang dia dah buat so far....

8 comments:

  1. bagus aktiviti mcm ni..suka tengok kanak2 pandai melukis..

    ReplyDelete
  2. seni juga dapat menjadikan kita lebih kreatif dan berfikir out of box

    ReplyDelete
  3. bagus buat aktiviti mcm ni, boleh tingkatkan daya kreativiti anak.
    cumanya, mcm anak2 mrs pip ni, lil' Iman kalau bg buat arts,
    habislah segala dinding jadi bahan contengan ...

    ReplyDelete
  4. bestnyaaa buat mcm ni.. hehe. betul2.. otak seni ni.. bagus

    ReplyDelete
  5. paling penting kat part jauhkan dari gadget. macam kita kecik-kecik dulu kan..

    ReplyDelete
  6. Seronoknyaaaaa! Nak join boleh?

    ReplyDelete
  7. Syiok lah FL dapat main kaler-kaler. Memang bagus aktiviti ni. Tapi tu lah. Bila anak dah ramai ni jadi kurang rajin pulak.. ngeee...

    ReplyDelete