Tukar Bateri Laptop

by - Sunday, October 20, 2019

Semalam aku dah selamat tukar bateri laptop aku. Bateri laptop dah nazak dah. Dah tak boleh guna lagi. Kalau nak guna laptop, mesti kena guna elektrik, tak boleh ON laptop tanpa power supply sebab bateri kong.

So, agak susah kalau aku nak bawak laptop pergi mana-mana sekarang, sebab kena cari plug. Kalau tak ada plu, laptop tak boleh guna. 

Semalam, aku pergilah cari bateri laptop aku dengan en.suami dan anak-anak. Aku guna laptop Lenovo. Kalau nak beli bateri Lenovo, diaorang kena order dulu, diaorang tak simpan stok. So, yang available, ialah yang bukan jenama Lenovo, tapi boleh masuk kat laptop aku ni. Kiranya bukan ori lah. Harganya RM 200, ada warranty 1 tahun.



Laptop ni aku guna sejak aku register jadi student PhD. Kiranya dah 6 tahun lah usia laptop ni, dan bateri tu pun dah usia 6 tahun la jugak kan. Memang da tiba masanya untuk kong. 

You May Also Like

8 comments

  1. Susah klu takde bateri.. kira talian hayat bila takde sambungan letrik.. hihi.. Lama
    Juga pkai 6 tahun tu.. laptop yg berjasa..

    ReplyDelete
  2. Susah juga nak bateri laptop lenovo ni. Macam Fiza punya model lama memang susah nak jumpa lah kalau nak ganti baru

    ReplyDelete
  3. susah kalau takde bateri ni. nak bawa ke mana2 pun susah. ni dh tukar lega dah lah ye. hehe

    ReplyDelete
  4. Laptop kak PC ni pun minta bateri baru..

    ReplyDelete
  5. laptop akk pun sama jg..seminit je bertahan, lepas tu kong..laptop pun dah lama, model Dell yg lama..

    ReplyDelete
  6. betul2 berjasa laptop tu.. alhamdulillah dia elok berbakti.
    laptop lama CT jenama Sony dari zaman degree sampailah 2 tahun lepas. bukan xdak stock beteri tapi mmmg xdak stock langsung da. gila epic hahaha..

    ReplyDelete