My Chocolate Cake

by - Saturday, June 06, 2020

Hari tu aku teringin nak buat chocolate cake. 

Kebetulan kat rumah ni, masih ada lagi cooking chocolate dan cocoa powder, so bolehlah buat chocolate cake. 


Resipinya aku guna resipi sendiri. Main campak jer bahan-bahan tu, tak ikut sukatan. Main trial and error. Mujur menjadi. Kalau tak menjadi pun, aku akan makan jugak sampai habis. Dan jangan risau, aku tak kan post kat Group FB Masak Apa Tak Jadi Hari Ni?


Bahan-bahan Kek Coklat Dorsett Pink :

- Cocoa powder
- Whipping cream
- Cooking Chocolate
- Fresh Milk
- Baking powder
- Vanilla essence
- Sedikit butter

Gaul semua bahan-bahan sampai sebati. Pastu, letakkan dalam loyang. Aku sapu dulu loyang ni dengan butter, tak nak bagi dia melekat.

Bila kek dah masak, aku salut dengan topping coklat macam ni. 


Lepas tu, aku minta anak-anak tolong taburkan sprinkles dan chocolate rice kat atas kek ni. Sukalah diaorang buat kerja-kerja decorate kek ni. 


Lepas dah siap tabur, siap sedia untuk makan..


Yummyyy.. sedap!. Bolehlah buat lagi lepas ni =)).

P/S : Ini kek coklat untuk makan sendiri-sendiri jer. Bukan untuk dijual. So, jangan kisahkan rupa kek yang tak seberapa tu 😊.

Akhir kata, terima kasih kerana sudi membaca entri ni sampai habis 😊😊.

You May Also Like

13 comments

  1. Buat sendiri jadi ikut tekak sendiri.

    ReplyDelete
  2. uiii nampak sedap..terliur aihh

    ReplyDelete
  3. Eh..macam faham-faham jer kita nak cari resepi kek coklat yang simple...semua bahan tuh ada. Nanti nak try jugalah. Thanks sis for sharing! rupa tak penting sangat..janji bila dingap...Sedapnya MashALLAH...

    ReplyDelete
  4. Rajinnya...homemade cake juga yg terbaik sebenarnya walaupun rupa kadang-kadang pejamkan mata je, hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah rajin sangat. bila mood nak baking tu datang, tu yang buat tu. kalau mood tak de, memang tak baking pun

      Delete
  5. Buat sendiri ikut naluri sendiri bila jadi rasa nak lompat bintang.Bahagia lain macam.Terbaik.

    ReplyDelete
  6. puas hati buat sendiri..
    nk manis krng manis sume blh ejas kannn..
    sedap pon sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. puas hati. lagipun lagi jimat bila buat sendiri

      Delete
  7. Memang nampak sedap ni! Buat sendiri lagi berbaloi kan? Boleh adjust ikut citarasa sendiri pulak tu hehe

    ReplyDelete