Wednesday, 21 January 2015

Her new car seat

Semalam secara rasminya, FL dah bertukar ke car seat yang baru, yang lebih sesuai dengan usia dia hari ni. FL dah 7 bulan sekarang, dah boleh crawling and can seat by her own..

So, dia dah tak nak duduk dalam car seat baby dia tu.. Bila letak dalam car seat yang sebelum ni, dia nangis-nangis, bangun and nak keluar dari car seat tu. Kan bahaya bila mummy tengah drive.. So, solusinya bertukar la ke car seat baby tua.

Ini car seat lama tu. Car seat ni direka khas untuk infant sampai umur 6 bulan. Tapi FL terlebih 1 bulan duduk dalam car seat ni. Car seat ni mummy letak kat depan, kat seat passenger sebelah driver supaya senang mummy nak calm kan dia bila dia menangis


Bila keluar makan kat luar, kami pun bawak gak car seat ni sekali sebab senang nak letak FL. SO, mummy & daddy pun dapatlah makan dengan tenang.. 
(p/s : Masa ni FL umur 3 bulan)

Ini gambar last week, masa ni dia dah boleh bangun dah dari pembaringan dan berusaha sedaya mungkin nak keluar dari situ. Nasib baik dari safety belt penyelamat keadaan. 
Lastly, mummy kene stop jap kat tepi jalan calm kan dia & pujuk-pujuk dia..
(mencaaabaaaar betul )

Inilah dia car seat FL yang baru. Buat pertama kalinya, dia terpaksa duduk sorang-sorang kat belakang. Mula-mula meronta jugak, so mummy terus jadi penyanyi keluarkan suara saprano, dia terus diam sambil nyanyi dengan mummy and tepuk tangan, last-last dia tertidur walaupun peeching mummy lari. Masa on the way balik pulak, dia ok je, mungkin dah boleh independent duduk sorang-sorang kat belakang


Bila daddy bawak kereta, FL akan duduk dalam car seat ni kat belakang dengan mummy. So, bila travel mana-mana naik kereta, mummy ada chance nak tidur jap bila FL bertenang. Ataupun mummy ambik peluang untuk pam susu.. 
(kene pandai- pandai curi masa untuk buat stok ebm)

9 comments:

  1. hai FL. COmelnyaaa. Kita belum survey lagi car seat untuk si kecik dalam perut ni hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eka, kite pun dulu tak survey.. lepas baby lahir, terus beli kat kedai

      Delete
  2. Wah, seronok FL dapat car seat baru! Cepat dia get used duduk belakang. Pandai berdikari ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, die cepat adapt n bole independent.... senang kerje mummy. Hehe

      Delete
  3. Gambar akhir,...manisnya senyuman FL :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah.. hehe.. tu mcm nak senyum ke tak bak senyum.. hehe

      Delete
  4. dah 7 bln ye FL...cepatnya msa berlalu...rasanya sis JM kenal intan sebelum intan kahwin lagi kan pastu baca kisah travel ke Europe kalau x salah time tu tgh pregnant unutl now FL dh nk cecah 1 year...byk sudah berubah cuma sis JM je masih setia dengan status skrg huhuhhu

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.. sampai Adam dah 8 bulan, sheila tak beli2 carseat. ahhaha. Adam dah tak boleh nak dipegang.. duiii risau nak berjalan jauh...

    ReplyDelete
  6. Anak2 saya xsuka duduk dalam car seat tu.
    Masa umo 8 bulan kot (x ingat sangat) dia dah terkeluar dari car seat.

    ReplyDelete