Thursday, 8 January 2015

Breast Feeding :: Latest EBM stock

This is my latest ebm ( express breast milk ) stock. Update on January 7th, 2015. Untill now, I have  170 oz.. Each storage bag contains 4 oz, but got a few of 5 oz in each bag.. So total, 170 oz..

I knew this not a huge stock as other people did but that is enough for my baby.. I store my ebm in my upright deep freezer.. Only one drawer full with milk, other 3 drawers are nothing, so I place an ice brick in it. Before this, I could have 3 drawers full with my ebm but it had decrease over time due to slow production and high demand ==(((.. 

Why I put 4 oz each bag?? Because it easy for me to transfer into the storage bottle everyday. She just drink 4oz per session. SO, I just take a few bag (depends on how long I leave her), and straight away transfer into storage bottles..

 

13 comments:

  1. Replies
    1. Mizztina, ini tak ade lah meriah sangat compare to orang lain.. tapi enough utk my gurl.. alhamdulillah

      Delete
  2. keep up to good work !
    breast milk is the best, FOC & loaded with 1001 benefits from Allah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ daddy ziyad for your support.. and tq for stop by here

      Delete
  3. Assalamualaikum.. alhamdullilah. murah rezeki anak awak. my son kalau i dekat rumah, langsung takleh renggang even nak berganjak tempat. hahaha so manja. good luck for your breastfeeding journey ~~~

    salam perkenalan (",)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sheila ; salam kenal.. breast fed baby memang biasa manja ngan ibu dieorang kan.. my breastfeeding journey sangat tought. Ni dpt kumpul banyak ni pun Alhamdulillah sangat sangat. Syukur sangat

      Delete
  4. rezeki u dpt breastfeed baby u.. i ni cite2 jer lebih.. last2 mesti fm.. :) but baby2 i dah beso dah.. haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farah ; Alhamdulillah your baby dah besar =))

      Delete
  5. simpan dalam cara gitu tak menyebabkan susu bertukar jadi keju ker?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najib ; ni 1st time I dengar susu tukar jadi keju... hehe...
      Ye kot akan jadi keju tapi ia tetap dari sumber yang sama.. hehe..
      Biasanya bila nak guna, susu tu akan dicairkan dahulu ( letak kat peti sejuk belah bawah) malam sebelum guna..

      Btw, tq sudi baca my blog.. salam kenal

      Delete
  6. Alhamdulillah.. moga dipermudahkanNYA..

    ReplyDelete
  7. aha..baru tahu..al maklumlah belum pernah ada experience lagi kan :-)

    ReplyDelete
  8. Aiza ; InshaAllah

    Jm; hehe.. takpe, bole bace dulu utk persediaan kelak =))

    ReplyDelete